Arabadaki Lekeleri Çıkarmanın Pratik Yolları ve Kullanılacak Malzemeler

15.07.2017
6.513
Arabadaki Lekeleri Çıkarmanın Pratik Yolları ve Kullanılacak Malzemeler

Arabamız gün içinde en çok vakit geçirdiğimiz yerlerden biridir. Bu sebepledir ki en sık lekelere maruz kalan bölgedir. Bu lekeleri önlemek her zaman mümkün olamayabilir. Peki arabadaki lekeler nasıl çıkar?

Arabadaki Lekeler

 

Arabamız gün içinde en fazla vakit geçirdiğimiz alanlardandır. Dışarıda her gün çeşitli lekelerle kirlenebilir. Bu lekelerle baş etmek bazen imkansız hale gelebilir. Araba camındaki kuş pislikleri, camdaki su lekeleri, reçine lekeleri, ve yumurta lekeleri bu lekelere örnek gösterilebilir. Küf lekeleri, koli bandı lekeleri de bu lekelerden en zor olanlarıdır.

Tüm bu lekeleri çıkarmak için çeşitli yöntemler vardır. Arabanızın dış yüzeyindeki zorlu lekeleri çıkarmak için uygulayacağınız yöntemlerle döşemesindeki lekeler için uygulayacağınız yöntemler birbirinden farklılık gösterecektir.

Araba yüzeyindeki lekeleri çıkarmak her zaman için daha kolaydır. Pürüzsüz yüzeyler kimyasallara karşı daha dayanıklıdır. Uygulayacağınız yöntemleri yüzeyin cinsine göre seçmenizde fayda vardır. Kullanacağınız kimyasalların gücü yüzeye zarar vermeyecek nitelikte olmalıdır.

Reçine Lekesi

Ormanlık alanları seyahat sırasında arabamızı park ettiğimizde çam ağaçlarından damlayan çam reçinelerinden onları koruyamayabiliriz. Ancak endişelenmenize gerek yok. Bu yapışkan dokulu maddeyi camdan veya kaportadan kolaylıkla çıkarabilirsiniz. Nasıl mı? İşte pratik yöntemleri…

 

Çam reçinesi güçlü ve sık bir dokuya sahiptir. Yapışkan dokulu bu maddeyi yüzeylerden çıkarmak için su yeterli olmayacaktır. Bunun için daha çok asitli çözeltilerden yararlanmanız gerekecektir.

Uygulayabileceğiniz ilk yöntem burada asetondur. Böyle zorlu lekeler için arabanızda bir şişe bulundurmanızı tavsiye ederiz. Zira aseton bir çok lekeyi çıkarmada oldukça işinize yarayacaktır. Öncelikle camı çizmeyecek yapıda bir plastik parça ile çam reçinesinin fazlasını yüzeyden kazıyın. Yapmanız gereken tek şey mikrofiber bir bezi aseton ile ıslatıp yüzeye uygulamanızdır. Bu sayede zorlu reçine lekelerinden tek ürünle kurtulabilirsiniz. Çam reçinesi lekesine mümkün olduğunca hızlı müdahale etmelisiniz.

Yumurta Lekesi

Yumurta lekesi başınıza gelebilecek en talihsiz lekelerden biridir. Ancak endişelenmeyin ve derhal müdahale edin. Yumurta lekesi henüz tazeyken müdahale etme şansınız varsa şanslısınız demektir. Zira kuruduğunda bu lekeleri çıkarmak çok daha zor olacaktır. Arabanızın üzerindeki yumurtayı temizlemeye sabunlu su hazırlayarak başlayabilirsiniz. Peki arabadan yumurta lekesi nasıl çıkar?

 

Cam filmi üzerindeki yumurta lekesi için de bu yöntemi uygulamalısınız. Havlu veya benzeri bir bez ile uygulamanızda fayda vardır. Eğer leke kuruduysa sabunlu su işe yaramayacaktır. Bu durumda lekeyi ıslatıp bir süre beklettikten sonra zımpara ile müdahale etmeniz daha doğru olacaktır. Bir diğer etkili yöntem ise WD-40`dır. WD-40 ile lekeyi kolaylıkla çıkarabilirsiniz.

Diğer Lekeler

Asfalt ve beton lekesi de arabamızın en sık maruz kaldığı lekelerdendir. Beton harç lekesini çıkarmak için uygulayabileceğiniz bir kaç yöntem vardır. Bu lekeler için özel olarak geliştirilmiş bir formül vardır. Bu harç lekeleri çok çabuk kuruyabileceğinden her araçta bu özel formülden bir şişe bulundurulmasını tavsiye ediyoruz. OK-103 adı verilen bu özel formül harç lekelerini yüzeylerden sökmek için özel olarak geliştirilmiştir. Bu kimyasal kendi sıkma aparatıyla doğrudan harç lekesi üzerine sıkılır. Harç yumuşar ve yüzey bez ile silindiğinde kolaylıkla çıkar.

 

Asfalt lekesi için uygulayabileceğiniz yöntemler çeşitlidir. İlk olarak gaz yağı ile müdahale etmenizde fayda vardır. Gaz yağı asfalt izlerini çıkarırken cam filmi ve kaportaya kesinlikle zarar vermez. Araç üzerindeki izleri çıkarmak için gaz yağını bez ile uygulayabilirsiniz. Bir diğer yöntem ise margarin sürerek temizlemekdir. Yağlı dokusu ile asfaltı söküp atacaktır. Bu yöntemler yetersiz kaldıysa bir diğer yolu ise sinek ilacı ile çıkarmaktır.

 

Küf lekelerini çıkarmak için uygulayabileceğiniz en etkili yöntem ağartıcı ve su ile hazırlayacağınız bir çözeltidir. Klorlu çamaşır suyu küf lekesini çıkarmada oldukça etkilidir. Küf izlerini çıkarmak için 4,5 litre suya bir bardak ağartıcı ekleyerek çözelti oluşturun. Mikrofiber bez yardımıyla küflü yüzeye bu çözeltiyi uygulayın. Küf izlerinin yok olduğunu göreceksiniz. Pas lekesini çıkarmak için limon ve karbonat çözeltisinden yararlanabilirsiniz. Bu yöntem işe yaramazsa WD-40 size yardımcı olacaktır.

YORUMLAR

  1. Yunus dedi ki:

    Saramış camlar için diş macunu bire bir