Et Beni Nedir? Et Beni Nasıl Geçer?

14.05.2022
2.960
Et Beni Nedir? Et Beni Nasıl Geçer?

Et Beni Nedir?

Et beni nedir? Et benleri genel açıdan zararsız ve şikâyete yol açmayan, ağrı yapmayan cilt lezyon türüdür. Araştırmalara göre et benleri her 4 kişiden birinde ve özellikle 20 li yaşlardan sonra ortaya çıkmaktadır. Et benlerinin boyutları ve çıktıkları bölge kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Et benleri herhangi bir ağrıya yol açmaz ve hiçbir şekilde kansere dönüşmez.

Tıbben herhangi bir zararı bulunmayan et beninin kişide estetik açıdan rahatsız etmesi durumunda ameliyatlı veya ameliyatsız tedavi yöntemleri ile yok edilebilir. Et beni tedavisi lokal anestezi altında yapılır ve günlük hayatı etkilemez.

Et Beni Neden Çıkar?

Genellikle gençlik döneminde ortaya çıkan et beni, cilt üzerinde bir çıkıntı şeklinde ortaya çıkar ve deri altında herhangi bir kökü bulunmaz. Tıbbi açıdan herhangi bir zararı olmasa da et benleri kimi zaman kaşıntı ve ağrı gibi şikayetlere yol açabilir.

Et beni birçok nedenden dolayı ortaya çıkabilir. Özellikle ailesinde et beni olan kişilerinde et beni çıkma olasılığı oldukça yüksektir. Genetik faktörlerin yanı sıra et beni, vücutta bulunan kolajen proteini et beninin oluşumuna neden olabilir. Kolajen lifleri ve kan damarları nedeniyle oluşan et beni ayrıca deri dokusunun düzensiz bir şekilde büyümesine neden olur.

Et Beni Tedavisi Nasıl Olur?

Et beni tedavisi tıbbi açıdan herhangi bir müdahale gerektirmese de birçok kişi et benini yok ettirmek isteyebiliyor. Et beni tedavisi kişiye estetik açıdan rahatsız etmesi, ağrı yapması veya kaşınması gibi durumlardan dolayı aldırılabiliyor. Et beni tedavisinde 4 farklı yöntem izlenir.

  • Cerrahi tedavi: Et beni, lokal anestezi altında cerrahi müdahale ile alınabiliyor.
  • Elektrocerrahi: Elektro cerrahi yöntemi adından da anlaşılacağı üzere elektro yani elektrik yöntemi kullanılır. Dokuya hiçbir zarar vermeyen yüksek frekanslı elektrik enerjisi ile et beni alınır.
  • Ligasyon: Cerrahi iplik ile boğma yöntemi kullanılarak et beninin düşmesi sağlanır.
  • Kriyoterapi: Et beni, sıvı azot ile dondurularak düşmesi sağlanır.

Et Beni Tekrar Çıkar Mı?

Tıp dilinde fibroepitelyal polip olarak bilinen et beni genellikle koltuk altı, genital bölge, göz kapağı ve kasık gibi bölgelerde sıkça ortaya çıkar. Genellikle bir nokta büyüklüğünde olan et beni, kimi zaman bir nohut tanesi büyüklüğüne kadar ulaşabiliyor. Estetik açıdan rahatsız olunan et benleri cerrahi işlemler ile kolaylıkla alınabilir.

Et benleri deri altında bir köke sahip değillerdir. Bu nedenle cerrahi işlemler ile alınan veya farklı bir yöntem ile yok edilen et beni aynı bölgede veya farklı bir bölgede tekrar çıkabilir.

 

 

 

 

Ödem Nedir? Vücuttaki Ödem Nasıl Atılır?

Saçları Bir Ayda Uzatan Havuç Maskesi

Yumurta Kabuğu Maskesi Nasıl Yapılır?

Kaş Gürleştirme ve Kaş Bakım Yöntemleri

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.