Siğil Nedir? Siğil Nasıl Geçer?

14.05.2022
2.893
Siğil Nedir? Siğil Nasıl Geçer?

Siğil Nedir?

Siğil Nedir? Siğil, derinin üst yüzeyinde ortaya çıkan ve tıp dilinde HPV (Human Papilloma Virüs) olarak bilinen virüsün oluşturduğu enfeksiyondur. Siğiller, vücudun herhangi bir bölümünde ortaya çıkabilir ve yayılabilir. Siğiller bulaşıcı enfeksiyon türlerindendir. Bu nedenle kişiden kişiye, cilt teması, ortak havlu veya kıyafet kullanımı gibi eşyaların paylaşılması halinde kolayca yayılabilir.

Siğiller çeşitli kremler ve tedavi yöntemleri ile kolaylıkla gidebilir. Ancak siğillerin tedavisinde geç kalmak iyileşme sürecinin uzamasına neden olur. Bu nedenle tedaviyi mümkün olduğunca erkenden başlanması önemlidir. Ayrıca siğiller kişiyi estetik açıdan rahatsız etmenin yanı sıra sağlığınızı da tehdit edebilir. Siğiller, kanser riskini arttırabilir ve bağışıklık yetmezliğine neden olabilir.

Siğil Neden Olur?

Siğiller, HPV olarak bilinen virüslerin neden olduğu enfeksiyon türüdür. HPV virüsü kişinin vücuduna girdiği zaman bağışıklık sistemini tehdit eder ve bağışıklık sistemini geçmesi durumunda siğil oluşumuna neden olur. Ancak her bireyin bağışıklık sistemi HPV virüsüne farklı yanıtlar vererek siğil oluşumunun önüne geçebilir.

Siğiller genellikle güçsüz olan bağışıklık sistemine sahip olan bireylerde ortaya çıkar ve üst deri katmanlarında çoğalmaya eğilimli olurlar. Ayrıca siğiller bulaşıcı enfeksiyon türlerinden olduğu için siğilli biriyle yakın bir temasta bulunulmaması ve kişisel eşyaların paylaşılmaması gerekir.

Siğil Nasıl Geçer?

Siğiller genellikle zararlı olmayıp herhangi bir tedavi yöntemi kullanılmadan birkaç hafta veya birkaç ay içerisinde kendi kendine kaybolur. Ancak kimi zaman siğiller sağlığınızı tehdit edebilir. Özellikle genital bölgede ve ayak tabanında ortaya çıkan siğillerin tedavi edilmesi gerekir.

Bazen siğiller, ağrıya ve kaşıntıya neden olabilir. Bu gibi durumlarda mutlaka uzman bir doktora danışılması gerekir. Ayrıca bu durum aşağıdaki belirtiler içinde geçerlidir;

  • Siğilde herhangi bir kanama veya iltihap olması durumunda,
  • Cilt hastalığına sahip olan kişilerde siğilin ortaya çıkması,
  • Göbekli siğil olarak bilinen siğil türünün ortaya çıkması durumunda mutlaka uzman bir doktordan yardım alınması gerekir.

Siğil Belirtileri Nelerdir?

Siğiller, herhangi bir semptom göstermeyebilir ve kabarık olmayabilirler. Ancak bu durumlar siğilin olmadığı anlamına gelmez. Araştırmalara göre siğil belirtileri şunlardır;

  • Genital bölge üzerinde deriden kabarık ve deri renginde lezyonlar siğil semptomu olabilir.
  • Erkeklerde idrar yaparken idrarın çatallanarak çıkması, genital siğil semptomu olabilir.
  • Bağışıklık sistemi güçsüz olan kişilerde kabarık ve et benine benzer şekillerde ortaya çıkabilir.
  • Genital bölgede hissedilen kaşıntı ve rahatsızlık semptomlar arasındadır.
  • Kaşıntı, kabarıklık ve kızarıklıkta aynı şekilde siğil semptomları arasındadır.
  • Yukarıdaki belirtilerin yaşanması halinde mutlaka uzman bir doktordan yardım alınması öneriliyor.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.