Adet Gecikmesinin Nedenleri

19.11.2020
6.528
Adet Gecikmesinin Nedenleri

Adet Gecikmesinin Nedenleri

Adet gecikmesinin nedenleri arasında birçok faktör bulunabilir. Kadınlarda ergenliğin başlaması ile birlikte her ayda bir defa adet görülür. Adet (regl) hali, kadınlarda menopoz dönemine kadar devam eder. Kadınlarda her ay düzenli olarak olması gereken adet durumu, hamilelik ve bazı nedenlerden dolayı olmaz. Adet gecikmesine nedenleri arasında şunlar bulunur:

  • Gebelik
  • Emzirme dönemi
  • Tiroid gibi sağlık problemleri
  • Doğum kontrol ilaçları
  • Polikistik over sendromu
  • Bazı kronik hastalıklar
  • Aşırı kilo ve düşük kilo
  • Stres ve gerginlik
  • Menopoz

Adet gecikmesinde, korunmasız olarak cinsel ilişki hayatı bulunan kişilerin öncelikle bir gebelik testi yapması gerekir. Bazı kadınlarda doğumdan sonra belirli bir süre emzirme döneminde adet gelmeyebilir.

Adet Gecikmesi En Fazla Kaç Gün Normaldir?

Adet gecikmesi en fazla kaç gün normaldir sorusu adet(regl) gecikmesi olan kadınların en çok merak ettiği konulardan birisidir. Kadınlarda, 21 ile 35 gün arasında ayda bir kere adet kanaması gelmesi gerekir. Bazı durumlarda adet gecikmesi gecikebilir. İnsan vücudu, belirli bir düzene göre çalışan muhteşem bir yapıdır. Adet kanamaları, 2 ile 10 gün arasında sürebilir.
Sağlıklı kadınlarda, adet gecikmesi fazla 5-6 gün kadar sürmelidir. Kişilerin hormonsal düzenindeki farklılıklardan dolayı adet kanamaları bir kaç gün gecikebilir. Gecikmeler, gayet normal kabul edilir. Adet kanamasının başladığı gün 1. gün olarak kabul edilir ve kanamanın olduğu ilk günden itibaren ortalama 28 gün içerisinde bir tekrarlanır.

Adet Gecikmesi En Fazla Ne Kadar Olur?

Adet gecikmesi en fazla ne kadar olur konusu ile ilgili olarak kişilerin, gecikmeye neden olan problemi tespit etmeleri önemlidir. Korunmasız cinsel ilişki yaşayan kadınlarda, hamilelik en çok şüphelenilen bir durumdur. Adet kanaması, insan vücudundaki organların ve hormonların uyumlu çalışması sonucu düzenli bir şekilde gelir.
Ancak kişilerdeki bazı hastalıklar ve hormonsal düzensizliklerden dolayı adet gecikmesi yaşanabilir. Adet gecikmesi, en fazla 7 gün gecikmesi normal karşılanabilir. Daha uzun süreli adet gecikmelerinde kişilerin gecikmenin nedenlerini araştırmaları sağlık açısından önemlidir.

Adet Gecikmesine Ne İyi Gelir?

Adet gecikmesine ne iyi gelir konusu hakkında bilgi sahibi olan bayanlar için bu dönemi daha rahat ve hafif geçirmesi için oldukça faydalıdır. Adet gecikmesi; kadınlarda sıkıntı, stres gibi bazı durumlara sebebiyet verebilir. Bu nedenle evde yapılan doğal ve bitkisel yöntemlerle bu süreç daha hafif bir şekilde geçirilir. Adet gecikmesine iyi gelen yiyecekler şunlardır:

Zencefil

  • 2 çay kaşığı taze öğütülmüş zencefil
  • Su

Yapılışı:
2 çay kaşığı taze öğütülmüs zencefili bir su bardağı su içerisinde ortalama yedi 8 dakika kadar kaynatın. Elde edilen bu karışımı günde 3 kez belirli aralıklarla tüketin.

Zerdeçal

  • Yarım çay kaşığından daha az zerdeçal
  • Bir çay kaşığı bal
  • Süt

Yapılışı
Bir fincan içerisine sıcak süt ekleyin. Daha sonra zerdeçal ve bir çay kaşığı balı da ilave ederek güzelce karıştırın. Bu karışımı düzenli olarak tüketin. Zerdeçal ağrı kesici özelliğe sahip yapısıyla adet dönemlerine düzenlenmesi için oldukça etkili bir bitkidir.

Maydanoz

  • Maydanoz
  • Kişniş
  • Şeker

Yapılışı
Maydanoz ve kişniş yapraklarını meyve sıkacağından geçirerek suyunu bir bardak içerisine aktarın. İsteğe bağlı olarak bir çay kaşığı kadar şeker koyun. Elde edilen karışım güzelce karıştırarak için.

Aloe Vera

  • Aloe Vera bitkisinin yaprağı
  • Çorba kaşığı bal

Yapılışı
Aloe vera yaprağı üzerindeki tabakayı bıçak yardımıyla kesin. İçerisinde bulunan jeli bir yemek kaşığı bal ile karıştırın. Bu karışımı her gün yemekten önce yiyin. Bu işlemin ortalama 2-3 ay kadar yapılması gerekir.

adet gecikmesi neden olur

Adet Gecikmesi Kaç Gün Geçerse Hamilelik Belli Olur?

Adet gecikmesi kaç gün geçerse hamilelik belli olur sorusu korumasız olarak cinsel ilişkiye giren kişilerin merak ettiği konulardan birisidir. Adet kanamasının başladığı günden itibaren 13. ve 21. günleri arası hamile kalma ihtimalinin oldukça yüksek olduğu günlerdir. Erkek spermi, rahimde 72 saate kadar canlı kalabildiği için kişilerin adet kanamasının başlamasından 10. gününden itibaren ilişkiye girmesi gebelik ihtimalini akıllara getirir.
Kadınlarda, her ay 1 ya da 2 tane yumurta oluşur. Bu yumurtalar döllenirse, gebelik durumu oluşur. Gebelik şüphesi bulunan kişilerin adet gecikmesi, 1 haftayı geçince hamilelik testi yaptırmaları gerekir. Hamilelik için idrar testi veya kan testi yaptırılabilir.

11 Gün Âdet Gecikmesi Neden Olur?

11 gün adet gecikmesi neden olur konusu kişilere göre farklılık gösterir. Adet gecikmesi, 2 güne kadar normal kabul edilir. Ancak 7 gün ve daha uzun süreli adet gecikmelerinde bu durum bir problemin habercisi olabilir. Bu gibi durumlarda, hamilelik şüphesi bulunan kişilerin hamilelik testi yaptırması gerekir. Gebelik dışında adet gecikmesi, bazı sağlık sorunlarından dolayı oluşabilir. Bu gibi durumlarda hemen bir uzman doktora muayene olunmalıdır. Bazen de adet gecikmesi; hava değişimi, stres gibi durumlardan kaynaklanabilir.

Korunurken Adet Gecikmesi

Korunurken adet gecikmesi birçok kadında görülen normal bir durumdur. Adet gecikmesi, yalnızca hamilelik durumunda ortaya çıkmaz. Bazen farklı nedenlerden dolayı da kişilerde adet gecikmesi sorunları oluşabilir. Sürekli düzensiz olarak adet gecikmesi yaşayan kişilerde, bazı hastalıklar görülebilir. Bunun yanı sıra korunurken de bazı kişilerde hamilelik durumu ortaya çıkabilir.

Mevsimsel Adet Gecikmesi Ne Kadar Sürer?

Mevsimsel adet gecikmesi ne kadar sürer konusu kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Ayrıca mevsimsel adet gecikmesi, kişilerin hormonsal yapısına göre de değişiklik gösterebilir. Mevsimsel âdet gecikmesi ile ilgili belli süre verilmesi doğru değildir. 7 gün ve daha üstü süreler içerisinde adet gecikmesi yaşayan kişilerin, uzman bir doktor kontrolüne başvurmaları gerekir. Adet gecikmelerinde öncelikle kişilerin neden böyle bir sorun yaşadığı teşhis edilmelidir. Adet gecikmesinin nedenleri için uygun tedavi yöntemleri uygulanır
Âdet Gecikmesinin Belirtileri
Adet gecikmesinin belirtileri kişilere göre farklılık gösterse de birçok kişide görülen belirtiler aynıdır. Adet gecikmesinin belirtileri şunlardır:

  • Karın ağrısı
  • Bel ve sırt ağrısı
  • Memelerde dolgunluk ve ağrı
  • Karnın alt bölgesinde şişkinlik
  • Yorgunluk ve baş dönmesi
  • Vajina salgılarının atması ve koku
  • Sık sık idrara çıkma isteği

Ancak burada dikkat edilmesi gereken husus, adet gecikmesi belirtileri ile gebelik belirtileri benzerlik gösterebilir. 7 günden fazla adet gecikmesi yaşayan kişilerin kesin teşhis için gebelik testi yaptırmaları daha doğru olacaktır. Bayanların hamile kalması halinde adet gecikmesi yaşanır.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.