Adet Sancısı Nasıl Geçer? Adet Gecikmesi Neden Olur?

07.07.2022
3.779
Adet Sancısı Nasıl Geçer? Adet Gecikmesi Neden Olur?

Adet Sancısı Nasıl Geçer?

Adet sancısı nasıl geçer? Adet sancısına ne iyi gelir? Şeklinde sorular özellikle ilk defa adet olan genç kızlar tarafından merak edilen soru başlıklarıdır. Adet ağrısının azalmasını sağlamak ve sancısının giderilmesini sağlamak için çeşitli yöntemler ve ilaçlar kullanılmaktadır. Ancak adet ağrısı için kimyasal ilaç kullanılması uzmanlar tarafından önerilmez. Bu nedenle öncelikle evde uygulayabileceğiniz yöntemleri denemeniz ve ağrının geçmemesi sonucuna ilaç kullanmaya başlamanız daha sağlıklı olacaktır.

Adet sancısına iyi gelecek durumlar aşağıdaki gibidir;

  •  Düzenli egzersiz yapmak
  •  Stresten uzak durmak
  •  Yoga, nefes egzersizi gibi çeşitli gevşeme teknikleri kullanmak
  •  E vitamini, B1 vitamin, B6 vitamin, Omega-3 ve magnezyum gibi vitamin ve mineral takviyesi almak adet sancısına iyi gelmektedir.

Adet Sancısına İyi Gelen Egzersizler?

Adet ağrıları hemen hemen her kadında görülmektedir. Ancak ağrının şiddetli olması ve yoğun kramplara neden olması çok sık rastlanmaz. Yumurtlama dönemine yaşanan bu durum hem yaşam kalitesini düşürür hem de oldukça rahatsız ve ağrılı bir dönem geçirmeye neden olur.

Adet sancısına iyi gelen egzersizleri deneyerek adet ağrılarınızı önemli ölçüde azaltabilirsiniz. Ancak adet ağrısı için egzersiz yaparken çok ağır egzersizler yapmak adet sancısının artmasına neden olabilir. Bu nedenle düşük tempolu egzersiz yapılması gerekir.

Aden sancısına iyi gelecek egzersizler şu şekildedir;

1- Ayakta dururken derin bir nefes alın ve dizlerinizi kırmadan kalçadan ayaklarınıza doğru eğilin. İki eliniz ile ayaklarınıza dokunmaya çalışın ve kendinizi bu pozisyonda 20 saniye kadar durun. Bu egzersizi 5 tekrar halinde yapabilirsiniz.

2- Adet sancısına iyi gelecek bir diğer egzersiz ise; bacaklarınızı düz ve bir şekilde karnınızın üzerine yatın. Ellerinizi omuz hizanızın altına yerleştirin ve kendinizi hafif bir şekilde yukarı itin. Bu pozisyonda 45 saniye kadar kalın. Bu egzersizi 4 tekrar şekilde yapabilirsiniz.

Adet En Fazla Kaç Gün Sürer?

Kişinin ergenlik döneminde yaşadığı menstrüasyonun sonrasına, hormonal düzen sağlanan kadar 12-18 ay boyunca adet düzensizliği ve gecikme görülmesi normaldir. Bu durum menopoz döneminin başlangıcında da görülebilmektedir. Bu durum vücudun yeni düzene alışması için belirli bir süreye ihtiyaç duyması ile ortaya çıkmaktadır. Ancak üreme dönemine giren kadınlar yaklaşık olarak 28 günlük periyotlar şeklinde regl olurlar.

Kadınlarda görülen regl 21 ile 35 gün aralıklar halinde düzenli olacak bir şekilde 5 ile 7 gün arası sürer. Bu süre kişiden kişiye değişkenlik gösterebilmektedir. Bu süre 21 günden az olarak görülmesi halinde sık adet dönemi olarak anılır, 36 gün ve üzerinde görülmesi halinde ise seyrek adet dönemi olarak anılmaktadır.

Adet Uzun Sürmesi Neden Olur?

Adet kanamasının normalden uzun sürmesi oldukça normal bir durumdur. Beslenme şekli gibi çeşitli nedenlere bağlı olarak bu süre uzun veya kısa olabilir. Ancak normalden çok daha uzun sürmesi miyom belirtisi olabilmektedir. Östrojen hormonun neden olduğu ve iyi huylu tümör olarak bilinen miyomlar, üreme dönemindeki her 4 kadından 1’inde görülmektedir. Adet döneminin uzun sürmesine neden olan diğer faktörler ise aşağıdaki gibidir;

  •  Polikistik over sendromu
  •  Hormon dengesizliği
  •  Yumurtalıkların disfonksiyonu
  •  Polipler
  •  Rahim miyomları
  •  Hamilelik komplikasyonlar
  •  Kalıtsal kanama bozuklukları gibi nedenler adet kanamasının uzun sürmesine neden olabilmektedir.

Adet Zamanı Hamile Kalınır Mı?

Adet döneminde hamile kalmak pek olası değildir. Ancak hamile kalınma olasılığı da vardır. Hamile kalmak, adet döngüsündeki yumurtlama oluşumuna bağlı olarak gerçekleşmektedir. Yumurtlama günü, bir kadından başka bir kadına göre değişkenlik göstermektedir. Yumurta, yumurtlama zamanından sonra yalnızca 12 saat ile 24 saat canlılığını koruması mümkündür. Bu süre içerisinde, sperm hücresi ile buluşması gerekir.

Kadının, yumurtlama zamanından 3 gün önce ve yumurtlama gününe kadar cinsel ilişkiye girmesi halinde hamile kalma olasılığı oldukça yüksektir.

Adet Neden Gecikir?

Araştırmalara göre adet düzensizliği belirli dönemlerde yaşanan bir durumdur. Bir yıl içerisinde 2 veya 3 kez görülebilen adet düzensizliği normal karşılanır. Ancak adet düzensizliği bir yıl içerisinde 3 seferden daha sık görülmesi halinde ciddi sağlık problemlerinin nedeni olabilir. Bu nedenle 3 seferden daha fazla görülmesi halinde mutlaka bir uzman doktordan yardım almalısınız. Adet gecikmesinin başlıca nedenleri çevresel faktörler, mevsimsel geçiş dönemler, hormonal durumlar ve stres gibi nedenler olmaktadır.

Adet gecikmesinin diğer nedenleri aşağıdaki gibidir;

  •  Adet gecikmesine neden olan sebeplerden biri ise hamileliktir.
  •  Kronik rahatsızlıklar adet gecikmesine neden olur.
  •  Yavaş tempolu egzersizler adet sancısını azaltır ve adet düzenini sağlar. Ancak yoğun tempolu egzersizler adet gecikmesine neden olur.
  •  Aşırı kilo kaybı veya aşırı kilo almak adet gecikmesine neden olur.
  •  Erken menopoza girmek de adet gecikmesi nedenleri arasındadır.

Adet Düzensizliği Nedir?

Adet olan kişinin normal adet döngüsünden daha erken veya daha geç adet olma durumuna adet düzensizliği denir. Hipotalamus, yumurtalık, rahim ve hipofizin bir uyum içinde çalışması adet düzenin oturmasında çok önemli rol oynar. Ergenlik döneminden itibaren gerçekleşen ilk kanamadan, menopoz dönemine kadar her ay düzenli olarak tekrarlanan menstrüal siklus 21 ile 35 günde bir görülür. Bu bağlamda adet düzeni 28 günde birdir.

21 günden daha az veya 35 günden daha fazla aralıkta adet dönemine girilmesi düzensiz adetten kaynaklanır. Aynı zamanda 3 veya daha fazla periyotta kanamanın görülmemesi, kanama miktarının ve kanama süresinin normale kıyasla daha az veya daha fazla olması adet düzensizliğinin nedenidir.

Adet Hesaplama

Adet hesaplaması yapmak hem sağlık için hem hamilelik için hem de hayat rutininiz için oldukça önemlidir. Adet döngüsünün bozulması bazı hastalıkların habercisi olabiliyor. Ayrıca iş temposuna da engel olabileceği için regl hesaplaması yapmak gerekir. Adet günü hesaplaması yaparak adet döngünüzün sağlık bir şekilde gerçekleşip gerçekleşmediğini kontrol etmenizi sağlar. Ayrıca hamilelik şüphesi durumunda da adet hesaplaması yaparak gebelik ihtimalinizi öğrenebilirsiniz.

Adet hesaplaması şu şekilde yapılır;

Son adetin başlangıç tarihine 28 gün eklenerek yapılır. Örneğin 5 ocak tarihinde adet olan kişinin bir sonraki adet günü 2 şubattır.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.