Ağdayı Tüm Yüzeylerden Çıkartmak İçin Ne Yapılması Gerekir?

20.07.2017
6.854
Ağdayı Tüm Yüzeylerden Çıkartmak İçin Ne Yapılması Gerekir?

Ağda kıyafette, koltukta ya da halıda meydana geldiğinde yumuşak haldeyse müdahale etmemek gerekir. Öncelikli ağdanın kuruması gerekir. Leke bu sayede kolay ve hızlı şekilde çıkar.

Normal Ağda Temizleme

Ütü

 

Gerekli Malzemeler

  • Kese kâğıdı
  • Ütü
  • Ütü masası

Ağda nasıl çıkar kapsamında çam sakızı ağdaların soğumasını ve olduğu yerde sertleşmesini beklemek gerekmektedir. Sertleşen ağdanın dış kısmını kumaşa herhangi bir zarar vermeden spatula ya da tereyağı bıçağı ile kazımak gerekir. Bu işlemde bıçağın ya da kullanılan diğer malzemenin kumaşa temas etmemesine özen göstermek gerekir. Bundan sonra ütü ile kese kâğıdı kullanımı yaparsanız yapışan ağda olduğu bölgeden temizlenir ve çıkar. Ütü en düşük sıcaklıkta ısıtılır. Kesinlikle buhar kısmı kullanılmamalıdır. Kuruyan ve kazınan lekenin üzerine kese kâğıdı serilir. Ardından kese kâğıdının üzerinden baskı yapmadan ütü yapılır. Bu sayede dökülen ağda hafif hafif erir ve kese kâğıdına yapışır. Leke kaldıysa dökülen ağdanın üzerine temiz kese kâğıdı koyulur ve işlem tekrarlanarak olduğu yerden temizlenir. Bu uygulama kese kâğıdı yoksa ağda bandı ile de yapılabilir. Kıyafet ağda lekesi çıktıktan sonra çamaşır makinesinde yıkanır. Halı ve koltuk ise mutlaka su ile silinmelidir.

Alkol

 

Yukarıda bulunan ütüleme işlemleri yapılmasına rağmen leke kaldıysa bir pamuk üzerine alkol damlatın. Alkollü pamuk ile leke olan bölgeyi hafif hafif silin. Bu sayede sorun çıkar ve olduğu yerden kısa süre içinde temizlenir. Alkol ile uygulama yapıldıktan sonra yüzey su ile kesinlikle silinmelidir.

Sir Ağda Temizleme

Temizleme Mendili

 

Sir ağda kullanımından sonra halıya, yere, bacağa ve ele yapışan sorunları çıkarmak için kozmetik dükkânlarından temizleme mendilleri satılır. Bunlar ile lekeleri temizlemek oldukça kolay bir çözümdür. Ayrıca temizleme mendilleri vücutta kullanıldığında ağdanın yapılmasından sonra meydana gelecek olan kızarıklığı da önler.

Zeytinyağı

 

Ele ya da vücudun herhangi bir bölgesine bulaşan sir ağda zeytinyağı ile çıkar. sir ağdanın meydana getirdiği kalıntılardan kurtulmak için pamuk üzerine zeytinyağı dökülür. Ele ya da bacağa bulaşan leke bununla silinir. Bu sayede cildinizde beslenir. Zeytinyağı evinizde bulunmuyorsa ele ya da farklı bir bölgenize bulaşan sir ağda badem yapı kullanımı ile de çıkar.

Bebe Yağı

 

Sir ağda bebe yağı kullanımı ile insan vücudundan kolay ve hızlı bir şekilde çıkar. Uygulama bebe yağının pamuk üzerine dökülmesi ile yapılır.

Halıdan Temizleme

 

Halıya dökülen ya da sürülen sir ağdanın çıkarılması için öncelikli olarak kurumasını beklemek gerekir. Hatta çabuk kuruması ve soğuması için buz uygulaması yapılabilir. Ardından fazla olan parçalar tereyağı bıçağı ya da benze bir aletle olduğu bölgeden kazınır. Ardından sir ağda lekesi olan bölgeye bir kese kağıdı koyulur. Kese kâğıdının desenli olmaması önemlidir. Ütü en düşük ısıda ısıtılır ve kese kâğıdının üzerinden ütüleme yapılır. Ütünün ısısı ile ağda olduğu yerden eriyerek kese kâğıdına yapışır. Bu uygulama normal ağda bulaşmasında yapılır. Halıya bulaşan ağda sir ağdadan kaynaklı ise alkol ile halı kuruduktan sonra güzelce silinmelidir. Ardından mutlaka durulama yapılır.

Koltuktan Temizleme

 

Koltuğa dökülen ağdadan kurtulmak için lekenin üzerine bir kumaş örtülür. Ardından en düşük ısıda ısıtılan ütü bu kumaşın üzerinde gezdirilmelidir. Uygulama esnasında ütünün ısısının yüksek olmaması ve bastırma işlemlerinin çok yapılmamasına dikkat etmek gerekir. Bu uygulama sayesinde ağdanın meydana getirdiği leke beze yapışır ve kolayca çıkar. Leke ütü yapmanıza rağmen çıkmazsa işlem tekrarlanmalıdır. Yalnız bezin ağdalı kısmı tekrardan kullanılmamalı, her ütülemede bezin temiz tarafı kullanılmalıdır.

YORUMLAR

  1. Elif çaktıran dedi ki:

    Ağda yapışkanı çıkmıo en kolay yöntem ne