Akrilik Boya Lekesini Çıkarma Yöntemleri ve Kullanılacak Malzemeler

07.07.2017
6.636
Akrilik Boya Lekesini Çıkarma Yöntemleri ve Kullanılacak Malzemeler

Akrilik boya sanatsal çalışmalarda, tekstil sektöründe ve ev dekorasyonunda sıklıkla kullanılan bir boya çeşididir. Ancak bu boyanın lekeleri biraz zor çıkar. Peki akrilik boya lekesi nasıl çıkar? İşte yöntemleri…

Akrilik Boya Lekesi

 

Akrilik boya tekstilden ev dekorasyonuna, sanatsal faaliyetlerden hobi eşyalarına kadar birçok alanda karşımıza çıkar. Hayatımızın bu kadar içerisinde olan bu malzemelerle birçok iş yaparız. Ancak bu faaliyetleri yaparken istemeden de olsa akrilik boya lekesine maruz kalırız. Bazen kıyafetlerimiz, bazen cildimiz bazen ise çevremiz bu lekelere maruz kalabilir. Bu durumda çözüm yolları ararız ve çoğu zaman içinden çıkılmaz bir halde kendimizi bulabiliriz. Bu tip durumları önlemek için Akrilik boya lekesini kolaylıkla çıkarma yollarını sizin için derledik.

Bu tip boyalar su bazlı boyalardır. Bu sebeple lekelerini çıkarmada su bazlı çözeltilerden yararlanabiliriz. Ancak bu çözeltilerin yeterli gelmediği durumlarda asidik çözeltiler de işinizi görecektir.

Bu tip lekelerin özellikle kumaşlardan çıkarılması biraz zordur. Ancak akrilik boya nasıl çıkar diye merak ediyorsanız aşağıdaki yöntemlerden size en uygun olanını uygulayabilirsiniz. Bu yöntemler ile yüzeye zarar vermeden bu izlerden tek hamle ile kurtulabilmeniz mümkün. Peki nasıl? İşte pratik yöntemler ve kullanılacak malzemeler…

İzopropil Alkol

Giysideki bu lekeler nasıl temizlenir diye kara kara düşünüyorsanız bu yöntem tam size göre. Bu yöntem ile giysilerinize ve diğer kumaşlara zarar vermeden bu izlerden kolayca kurtulabilirsiniz. Bu izler çıkarılması en zor lekeler arasındadır. Ancak doğru yöntemleri uyguladığınızda o kadar da zor olmadığını göreceksiniz. Kumaşlardan bu izleri çıkarmanın en tehlikesiz yolu izopropil alkoldür. İzopropil alkol güçlü kimyasal yapısı ile kumaşı derinlemesine etkiler ve lekelerden arındırır.

Bu yöntemi uygulamadan önce tercihen plastik küt bir bıçakla lekenin fazlasını yüzeyden uzaklaştırın. Bu sayede lekeyi hafifletmiş olursunuz ve maddenin daha derine işleyip lekeyi daha zor bir hale getirmesine engel olursunuz.

Lekenin fazlasını kumaştan uzaklaştırdıktan sonra %3 İzopropil alkol ile kumaşı ıslatın. Ardından en az yarım saat beklemeye bırakın. Bu süre zarfında izopropil alkol kumaşa derinlemesine işleyecek ve maddeyi içerisinde çözecektir. Çözünen madde kendiliğinden kumaştan uzaklaşacaktır. Bu sayede beyaz kumaşlarınızı bile derinlemesine temizleyebilirsiniz.

Bulaşık Deterjanı

Özellikle ahşap yüzeyleriniz bu izlere maruz kaldıysa uygulayabileceğiniz en etkili yöntem sıvı bulaşık deterjanı ve su çözeltisidir. Bulaşık deterjanı bu lekelerin en büyük düşmanıdır. Öncelikle leke kurumuşsa yüzeye zarar vermeyecek sertlikte bir cisimle fazlalığını kazıyın ardından Bulaşık deterjanı ve su çözeltisini sünger yardımıyla uygulayın ve ovmaya başlayın. Etkili olabilmesi için bu işlemi birkaç kez tekrarlayabilirsiniz. Ardından kuru bir bezle kurutmayı ihmal etmeyin. Tahta yüzeylerin şişmesini istemeyiz elbette.

 

Amonyak, Tuz ve Sirke

Bu etkili karışım sayesinde akrilik boya lekeleri kıyafetlerinizden veya deri yüzeylerden kolaylıkla çıkabilir. Öncelikle giysilerinizin lekeli bölümünü soğuk su ile ıslatın. Bu boyanın yüzeyden kolay çıkarılması için uygulayabileceğiniz ilk adımdır. Ardından bir fincan amonyak ile bir fincan beyaz sirkeyi karıştırın. Bu etkili karışımı içerisine bir avuç tuz ekleyin. Suya batırdığınız giysinizi çıkarıp fazlalık suyu sıkın. Temiz bir bez veya süngeri hazırladığınız karışımda ıslatın ve lekeye uygulayın ve lekelere elveda deyin. Leke çıkana kadar işleme devam edebilirsiniz.

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.