Araba Yüzeyindeki Zorlu Kireç Lekesinden Kurtulma Yolları
İçindekiler
Su arabanızın yüzeyine temas ettiğinde veya sürekli kireçli maddeye (sert su) maruz kaldığı sürece kireç oluşabilir. Peki arabadaki kireç lekeleri nasıl çıkar? İşte pratik yöntemleri ve kullanılacak malzemeler…
Kireç Lekesinin Temizliği
Kireç yalnızca araba camında değil birçok farklı yerde ve farklı çeşitte karşımıza çıkar. Cam yüzeyinde beyaz, puslu lekeler bırakır. Bu sevilmeyen görüntüden kurtulmak ve camın yapısını bozmadan korumak için en etkili yollar aşağıdaki adımlarda.
İlk olarak bu lekelerin çıkarılmasında cildi tahriş edebilecek ve solunum yollarına zararlı kimyasal maddeler yerine doğal yolları tercih edebilirsiniz. Bu uygulamada hiçbir ürün veya malzeme kullanmadan yalnızca işimize yarayacak bir bezle lekeleri ovalayarak temizleyeceğiz. Cam yüzeyleri güvenli bir şekilde ovmak özel tasarlanmış nemli bezler kullanarak bu lekelerden rahatlıkla kurtulabilirsiniz. Cam yüzeyinde aşınma veya çizik oluşmaması için kesinlikle sert fırçalar tercih etmeyin.
Sirke İle Çıkarma
Sirkeyi yalnızca salatanızın sosu için kullanıyorsanız bu alışkanlığınızdan hemen kurtulun. Çünkü kirecin karşı koyamadığı, uygulandığında anında etki gösteren ve en sık kullanılan yöntem sirke uygulamasıdır. İhtiyacınız olan malzemeler; beyaz sirke, püskürtme kabı(isteğe bağlı), işlem tamamlandığında arabanızı yıkamak için sabun, yumuşak veya kağıt havlu. İlk adım olarak; beyaz sirkeyi püskürtme kabına alalım. Üzerine seyreltme (asitlik derecesini azaltma işlemi) amaçlı su ilave edelim ki lekeyi çıkarırken zemine zarar vermesin. Daha sonra rahatsız olduğunuz lekenin olduğu bölgeye bu karışımı sıkarak uygulayın.
Kireç çok inatçıysa karışımın daha etkili olmasını açısından limon ekleyebilirsiniz. Böylece çok daha yoğun bir çözücü elde edebilirsiniz.
Bu işlem bittikten sonra uyguladığınız alanı yumuşak süngerle veya bir bezle silin. Eğer lekeyi çıkarmakta güçlük çekiyorsanız bir bezi hazırladığımız karışımla ıslatarak o bölgenin üzerine kapatın ve bir süre bekletin. 5 10 dakika kadar bezin ısınmasını bekleyebilirsiniz. Daha sonra lekenin çıktığına şahit olacaksınız. Süre sonunda bezi kaldırın ve inatçılığından vazgeçmiş olan kireci temizleyin. Bu işleme kireç lekesi çıkana kadar devam edebilirsiniz.
Diğer Uygulamaları
Tuz ile çıkarma
Diğer yollara nazaran en ulaşılabilir evin olmazsa olmazı tuz da bu yollardan biridir.Tuz ve suyu püskürtme kabında birleştirin. Etkili olabilmesi için karıştırarak homojen bir karışım elde edin. Lekenin bulunduğu alana uyguladıktan sonra durulayın ve lekelere veda edin.
Diş Macunu ile Çıkarma
Bu alanda kullanacağımız maliyeti düşük ve evlerimizde bulunan diş macunudur. Şaşırmış olabilirsiniz ama yapısındaki baz sayesinde aslına birçok lekeden bu sayede kurtulunabilir. Yapmanız gereken tek şey yumuşak bir sünger veya nemli bir havlu üzerine (lekelerin boyutuna göre) macundan uygulayıp leke üzerinde dairesel hareketlerle lekenin üzerine sürtün. Birkaç dakika bekleyin ve sonra tüm kalıntıları temizlemek için eşit miktarda su ve sirkeyle durulayın.
Deterjan uygulaması
Sıcak su ve sıvı bulaşık deterjanı uygulamasıdır. Kirecin bulunduğu temizlemek istediğiniz yere bir miktar deterjan döküp daha sonra lekeyi çıkarmak için sıcak suyla durulama yapabilirsiniz.
Çamaşır yumuşatıcısı
Bir başka etkili yol ise çamaşırlarımızın güzel kokması için kullanılan çamaşır yumuşatıcıdır. Bu yöntemde size yardımcı olacaktır. Uygulamak istediğiniz bölgeyi yumuşatıcı ile yıkayabilirsiniz. Aynı şekilde yumuşatıcı yerine şampuan kullanabilirsiniz. Bulaşık makinesi için üretilen kireç önleyiciler de işinize yarayabilir. Bunları da aynı şekilde uygulayıp istenmeyen kireç lekelerinden rahatlıkla kurtulabilirsiniz.