Aseton Lekelerini Çıkarma ve Temizleme Yöntemleri
Aseton Lekelerini Çıkarma ve Temizleme Yöntemleri
Aseton lekelerini temizlemek ve çıkartmak için kullanılan yöntemlerdir nelerdir, nelere dikkat etmek gerekir, temizlik için kullanılan malzemeler nelerdir hakkında makale.
Aseton Lekesi
Özellikle kadınlar tarafından sık bir şekilde kullanılan aseton oldukça güçlü kimyasal yapıya sahip bir temizleyicidir. Bu bakımdan kullanımı esnasında yanlışlıkla dökülen aseton döküldüğü yüzeyler üzerinde güçlü lekeler bırakabilmektedir. İçeriğinde bulunan maddeler yüzünden kimi zaman bu lekeleri çıkartabilmek kolay olmamaktadır. Böylesi durumlarda hangi yüzeyde bulunan lekenin hangi yöntemlerle çıkartılabileceğini bilmek hayat kurtarıcı olabilmektedir.
Renksiz olduğu için döküldüğü bazı yüzeylerde iz bırakmayan aseton bazı yüzeylerde ise belirgin bir iz bırakmaktadır. Özellikle koyu renkli yüzeylerde bu durum daha da belli olmaktadır. Bu bakımdan aseton lekelerinde dikkat edilmesi gereken birkaç konu vardır. Bunlar şu şekilde sıralanabilir:
- Aseton kimyasal içerdiği için bunlar çabuk bir şekilde buharlaşıp, yüzeyde leke bırakabilmektedirler. Bu nedenden ötürü aseton döküldüğü zaman mümkün olan en kısa zaman içerisinde temizlenmelidir.
Aksi durumda hava ile temas eden kimyasallar hızlı bir şekilde buharlaşmaya başlayacak ve arta kalan kimyasal tortu daha sağlam bir şekilde yüzeye yerleşerek çıkartılması daha güç bir hale gelecektir. İlk döküldüğünde temizleme için bir tatlı kaşığı veya çorba kaşığının kenarı kullanılabilir. Dikkat edilmesi gereken kaşığın kenarıyla lekeyi kazırken çok fazla bastırmamaktır. Eğer sert bir kazıma yapılırsa istenen sonucun aksine leke daha da yerleşebilir.
Aseton Lekesi Çıkarma Yöntemleri
Aseton lekeleri farklı yüzeylerde farklı şekilerde ortaya çıkmaktadır. Bu nedenden ötürü farklı farkı temizleme yöntemlerinin uygulanması gerekebilir. Bunları bilmek döküldükten sonra kısa süre içerisinde temizlenmesi gereken aseton lekelerini başarıl bir şekilde temizlemek için önemlidir.
Mobilya Lekesi
- 220 kum zımpara kağıdı
- Temiz bir bez veya sünger
Özellikle mobilya gibi ahşap yüzeylere düşen ve leke bırakan aseton lekelerini temizlemek bir takım kimyasal maddeler kullanılarak yapılırsa hem yeterli bir temizlik sağlanamayabilir, hem de ahşap zarar görebilir. Bu nedenle bu tür yüzeylerde basit bir yöntem olan zımpara kağıdı ile temizleme kullanılmalıdır.
Rahatlıkla yapı marketlerden bulabileceğiniz 220 kum zımpara kağıdı ile mobilyanın lekelenen ahşap yüzeyi çok hafif bir şekilde zımparalanır. İşlem sırasında uzun süre zımparalamaya devam etmeden sık sık ara verilerek temiz bez veya sünger ile zımpara lana alan temizlenir. Leke tamamen çıkıncaya kadar işleme bu şekilde devam edilir.
Halı Lekesi
- Yarım çay kaşığı sıvı bulaşık deterjanı
- Bir bardak ılık su
- Beyaz renkte temiz bez
İlk olarak halıya dökülen asetonun üstüne sıvıyı emecek bir kağıt havlu, bez gibi bir şey konularak, sıvı emilip, kurutulur. Daha sonra bir kaşık yardımıyla yüzeydeki kuruyan bölge nazik bir şekilde kazınır. Ortaya çıkan kalıntı temizlenir.
Daha sonra yarım çay kaşığı sıvı bulaşık deterjanı bir bardak ılık su ile karıştırılır. Bulaşık deterjanı yerine çamaşır deterjanı gibi maddeler kullanılmamalıdır, temizlenen yerde leke bırakabilir. Bu karışın iyice karıştırılır. Bu karışım beyaz renkte temiz bir beze dökülür ve aseton lekesi bu temiz bez yardımıyla hafifçe ovulur. Bezi lekeye doğru çok bastırmamak gerekmektedir, hafif bir şekilde ovulması yeterlidir. Leke çıkana kadar birkaç dakika boyunca bu şekilde temizleme yapılır. Ovma hareketini lekenin dış kısmından iç merkeze doğru yapmak daha kolay bir şekilde çıkmasını sağlayacaktır.
Koltuk Lekesi
- Sabun
- Hafif nemli beyaz bez
Koltuklarda bulunan lekeler kimi zaman oldukça zorlayıcı olabilmektedir. Özellikle karışık renkli ve desenli kumaşlı koltuklarda bu problem daha da fazla oluşabilir. Bu nedenle koltuk üzerinde aseton lekesi oluştuğunda vakit kaybetmeksizin hafif bir şekilde lekelenen bölge kazınır. Daha sonra lekenin üzerine hafif nemli ve sabunlanmış temiz bir beyaz bez serilerek hafifçe bastırılır. Bu şekilde birkaç dakika tutulduktan sonra bez kaldırılarak lekenin geçip geçmediği kontrol edilir ve leke çıkana kadar işleme iki veya üç kez devam edilir.
Burada dikkat edilmesi gereken konu lekenin üstüne serilecek olan bezin çok nemli veya sabunlu olmaması gerektiğidir. Böylesi bir durumda temizlemenin aksine bez lekenin daha da çok bir şekilde koltuğa yerleşmesine ve yayılmasına neden olabilir.