Aşırı Terleme Nedir? Nedenleri ve Tedavisi Nelerdir? 2022

İçindekiler
Aşırı Terleme Nedir? Nedenleri ve Tedavisi Nelerdir? Terleme hepimizin başına gelen bir olaydır. Kimi zaman aşırı sıcaklardan kimi zamanda hareketli olmaktan dolayı vücudumuzun suyu dışarı atma yöntemi olan terleme meydana gelmektedir. Terleme özellikle çok fazla sıvı tüketen ve kilolu olan kişilerin başına gelse de bazen bir hastalığın habercisi de olabilmektedir. Aşırı terleme ile ilgili merak edilenleri bu yazımızda anlatıyoruz.
Aşırı Terleme Nedir?
Terleme olayı, vücudun ısı kontrolünü dengelemek için meydana gelen fizyolojik bir olay olarak karşımıza çıkmaktadır. Aşırı terleme bir diğer adıyla hiperhidrozi ise çevre koşulları ve vücudun ısı kontrolünü dengelemekten bağımsız olarak çok fazla terleme durumudur. Hiperhidrozu olan vakaların terlemesi için herhangi bir hareket etmelerine veya bir ısıya maruz kalmalarına gerek kalmadan oturdukları yerden terleyebilir ve bu terleme aşırı olmak suretiyle ellerden, kollardan vb. bölgelerden damlayarak görülebilmektedir.
Hiperhidrozu, bir ilaç veya tıbbi bir duruma bağlı olarak gelişebilmektedir. Bölgesel aşırı terleme olayı ise; avuç içi, ayak tabanı, koltuk altı ya da baş ve boyun bölgelerinde görülebiliyor. Aşırı terleme durumu olan kişilerin mutlaka bir uzman doktordan muayene olmaları gerekir.
Aşırı Terleme Nasıl Geçer?
Aşırı terleme olayı normal terleme olayından daha farklı olduğu için terleme karşı alınabilecek önlemler farklılık göstermektedir. Aşırı terleme problemine iyi gelen birçok farklı önlem vardır. Bu önlemleri uygulayarak terleme probleminden kurtulmak mümkündür. Aşırı terlemeye iyi gelen önlemler aşağıdaki gibidir;
- Mineral su ya da soda tüketmeyin
- Kilo kontrolü sağlayın.
- Kuru üzüm vücut ısısını dengelediği için bol bol tüketebilirsiniz.
- Hazır yiyecekleri azaltın.
- Mümkün olduğuna baharatsız yiyecekler yiyin.
- Sıkça duş alın.
- Sentetik kumaşlar giymemeye özen gösterin.
- Parfüm ya da deodorant kullanmadan önce vücudunuz kuru olmasına özen gösterin.
Aşırı Terleme Nedenleri
Aşırı terleme genellikle tıbbi ilaçlara bağlı olarak gelişse de kesin bir nedene bağlı olmadan da gelişebilmektedir. Aşırı terleme durumu genellikle 25 yaş civarında görülmektedir. Ancak ayak ve el terlemeleri daha erken yaşlarda başlayabilir. Aşırı terleme belirtileri aşağıdaki gibidir;
- Terlemenin simetrik bir halde görülmesi
- Hayat kalitesinin bozulması
- 25 yaşından önce ortaya çıkmış olması
- Herhangi bir ısıya maruz kalmadan meydana çıkması
- Herhangi bir hareket etmeden aşırı terleme meydana gelmesi
- Uykuda terleme olmaması
Aşırı Terleme Tedavisi
Aşırı terlemeden kurtulmanın birçok farklı yöntemi bulunmaktadır. Ancak bu yöntemler ile kesin olarak kurtulabilmek mümkün olmayabiliyor. Aşırı terlemenin kesin olarak tek çözümü Hiperhidrozis yani terleme ameliyatıdır.
Terlemeyi sağlayan sempatik sini zincirinin, terleme iletisini götüren kısmının klipslenmesi ile yapılan bir yöntemdir. Bu yöntem kesinlikle kalıcı bir yöntem olarak görülmektedir. Terleme ameliyatı genel anestezi altında yapılmaktadır.
Koltuk altı bölgesine açılan 1 ya da 2 adet 1 cm’lik kesite kame ve çeşitli tıbbi aletler ile girilerek terlemeye neden olan sempatik sinir liflerinin gerekli bölgeleri klipslenerek tedavi yöntemi uygulanır. Bu tedavi gnel olarak 30 ile 60 dakikalık bir ameliyat eşliğinde yapılmaktadır.
Koronada Aşırı Terleme Olur Mu?
Korona olan kişilerde birçok farklı belirti görülebilmektedir. Bu belirtiler arasında baş dönmesi, ateş, yorgunluk hissi ve terleme sıkça görülmektedir. Ancak bu belirtiler arasında görülen terleme normal bir terlemeden biraz daha fazla olabiliyor. Bunun nedeni vücut ısınını dengelenememesinden kaynaklanmaktadır.
Fakat bu terlemeyi aşırı terleme yani hiperhidrozi rahatsızlığı ile karıştırılmamak gerekir. Hiperhidrozi, hareket etmeden ya da herhangi bir ısıya maruz kalmadan ellerden, ayaklarda ya da vücudun belirli bölgelerinden damla damla terin akması ile görülmektedir. Korona belirtileri arasında böyle bir terleme bulunmamaktadır.
Aşırı Terleme Sorunu Nasıl Çözülür?
Halk arasında da oldukça popüler olan ve hararet giderici olarak bilinen siyah çay, aşırı olmamak ile beraber tüketildiği zaman terlemeyi önleyici bir etki gösterir. Siyah çay içerisinde yer alan asitler terlemenin önlenmesine yardımcı olmaktadır. Ayrıca siyah çay, antibakteriyel özelliği göstererek vücutta yer alan ve kötü kokmaya neden olan bakterilerin öldürülmesine yardımcı olur.
Aşırı terlemeye de iyi gelen siyah çayı, direkt olarak tüketerek ya da bir pamuk yardımı ile vücutta terleme görülen bölgelerine sürerek kullanabilirsiniz. Ilıttığınız çay içerisine bir pamuk bandırın ve terleyen bölgeniz birkaç defa olmak üzere uygulayın. Siyah çay uygulamasını haftada en fazla 2 defa olacak şekilde uygulayabilirsiniz.
Terlemeye Ne İyi Gelir?
Terleme olayı, vücudun ısı, tuz ve su dengesinin dengelenmesini sağlayan fizyolojik bir durumdur. Vücutta meydana gelen bu durum genellikle normal olarak kabul edilse de bazen bu terleme aşırı bir şekilde görülebilmektedir. Terlemeye iyi gelen yöntemler ile bu problemden kurtulmak mümkündür. Terlemeye iyi gelen durumlar aşağıdaki gibidir;
- Sigara ve alkol tüketimini tamamen bırakın.
- Soğuk su için. Soğuk su içmek vücut ısınının dengelenmesini sağlar.
- Kafein içeren içecekler tüketmeyin.
- Sık sık duş alın. Özellikle yaz aylarında günde en az 2 defa duş almalısınız.
- Fazla kilonuz varsa egzersiz yaparak kilonuzu kontrol altına alabilirsiniz.
- Stresli ortamlardan uzak durmaya çalışın.
Terleme Kokusu Nasıl Geçer?
Evde uygulayabileceğiniz doğal yöntemler ile terleme kokusundan kurtulabilmeniz mümkündür. Bu yöntemler arasında karbonat ve sirke başta gelmektedir. Önemli bir temizleyici olarak bilinen karbonatı koltuk altınızı ve diğer terleme görülen bölgelerine sürerek kötü kokunun giderilmesini sağlayabilirsiniz.
Ayrıca bir diğer doğal olan ve şifa kaynağı olarak bilinen elma sirkesini de ter kokusunun giderilmesi amacıyla kullanabilirsiniz. Yeterli miktar sirkeyi su ile karıştırdıktan sonra bir pamuk yardımı ile terlemenin yoğun olarak görüldüğü bölgelere sürebilirsiniz. Sirke içerisindeki antibakteriyel özelliği sayesinde kötü ter kokusuna neden olan bakterilerin yok edilmesini sağlar. Bu sayede ter kokusu problemi giderilir.
Ter Kokusu Nasıl Önlenir?
Ter kokusunun neden olduğu birçok farklı seçenek bulunmaktadır. Kilolu olmak, deodorant gibi terlemeye karşı etkili ürünler kullanmamak ya da düzenli banyo yapmamak bu seçenekler arasında yer almaktadır. Ter kokusunun önüne geçmek için uygulayabileceğiniz yöntemler aşağıdaki gibidir;
- Düzenli bir şekilde banyo yapmak
- Bol su tüketmek
- Stresten uzak durmak
- Beslenme şeklinizi sağlıklı yiyecekler ile değiştirmek
- Kıyafet seçimine dikkat etmek