Aspiratör Filtresi Nasıl Temizlenir ve Püf Noktaları Nelerdir?

05.12.2018
6.465
Aspiratör Filtresi Nasıl Temizlenir ve Püf Noktaları Nelerdir?

Aspiratör Filtresi Nasıl Temizlenir ve Püf Noktaları Nelerdir?

Gün içerisinde yapılan yemekler sonucunda yağ lekeleri, toz gibi sebeplerden kirlenen mutfak aspiratörünü kolaylıkla temizleme temizleme yöntemleri nelerdir?

Aspiratör Temizliği

Mutfakların vazgeçilmezi olan aspiratörler zamanla temizliği yapılmaması durumunda kirlenecektir. Çoğunlukla temizliğini zorlaştıran yağ lekeleri olduğu için ve tem.belirli aralıklarla temizliğinin yapılmaması durumunda ise aspiratör filtreleri artık kullanılamaz hale gelecektir. Zamanla kullanılamaz hale gelmemesi için zaman zaman genel temizliğine dikkat etmelisiniz. Aspiratör filtrelerinin yemek buharını emmesi ve yağın başka yerlere bulaşmasını önlemesi ile bilinmektedir. Şayet yağ lekelerinin birikmesi halinde ise artık görevini yapamayacaktır.

Aspiratör temizliği için hazır satılan ürünleri alabileceğiniz gibi aynı zamanda da her iki ayda bir düzenli olarak evinizde bulunan malzemelerle doğal yöntem sayesinde temizlemeniz de mümkün olabilir. Şayet karbon filtre kullanılan bir aspiratöre sahip olmanız durumunda ise bunun her 4 ayda bir değiştirilmesi önerilmektedir.

Çünkü karbon filtrelerin tekrardan yıkanarak temizliğinin yapılması sonucunda kullanılmamaktadır.

Filtre bulaşık makinesinde yıkamak temizleme yöntemlerinden bir tanesi olmaktadır. Fakat bunu uzmanlar çok önermemektedir. Kaynar suyun filtreye zarar verecek olması nedeniyle daha kolay yıpranmasına ve işlevini zamanla kaybetmesine neden olacaktır. Bu yüzden de sizlerin evinizde pratik yöntemlerle filtreyi temizlemeniz önerilmektedir.

Karbonatla Aspiratör Filtresi Temizliği

  • 3 yemek kaşığı karbonat;
  • Bir tepsi kaynar su;
  • Sabun;
  • Sünger.

Filtreyi çıkartırken çok dikkat etmelisiniz. Parçalarının kırılmamasına özellikle özen göstermeli ve çıkarma sonrasında suyun altına tutun. Büyük bir tepsinin içerisine kaynamış su konularak içerisine karbonat konulup karıştırılır. karbonatın tamamen eridiğinden emin olun. Filtre içerisine konularak bekleyin. Bir süre sonrasında karbonatın etkisi ile birlikte üzerinde köpük tarzında izler belirecektir. Bu sayede filtre üzerinde kalmış yağ lekelerinin çıkmaya başladığını anlayabilirsiniz. Şayet belli zaman içerisinde temizliğini yapıyor ve çok yağ birikintisinin olmaması halinde bir 20 dakika kaynamış suyun içerisinde bekletilmesi yeterli olacaktır.

Temizliğini aksatma durumunda ise tepsi içerisinden filtre çıkartılmalı ve suyun altına tutarak sünger ile temizlenmesi sonrasında tekrardan kaynamış suyu tepsiye dökün. Üzerine yine karbonat koymalı ve erimesinin ardından yine bekletmelisiniz. Böylelikle bütün kalıntılar çıkacaktır. En son sabun ile köpüren sünger ile silinerek çeşme suyunun altında yıkayın.

Sodayla Aspiratör Temizliği

  • 1 su bardağı soda;
  • Kaynamış su;
  • Sünger;
  • Bulaşık deterjanı;
  • Tepsi.

Aspiratör ve filtresinin temizliği yağ kalıntıları nedeniyle zor olduğu düşünülmektedir. Evinizde bulunan malzemelerle birlikte yağlanmış bir aspiratörün ve filtresinin temizliğini zorlanmadan yapabilirsiniz. Bunun için sodaya ihtiyacınız bulunmaktadır. Ayrıca filtrenin tamamen içine girecek büyüklükte olan bir tepsi ya da tencerede işinize yarar. Öncelikle suyu kaynatmalı ve içerisine soda dökmeniz gerekiyor. Yağlanmış filtrenin ıslatılmadan ve silinmeden bu karışımın içerisine konulması ve 10 dakika beklemelisiniz. Sodayla yapmış olduğunuz karışım sayesinde lekelerden arınacaktır. Fakat genel temizliğini yapmak ve parlatmak amacıyla bulaşık deterjanını sünger içerisine koymalı ve genel temizliğini yaptıktan sonra çeşme suyu ile temizlemelisiniz. Tamamen kurumadan asla takmamalı ve çalıştırmayın. Aynı işlemi yağ lekesi yüzünden kirlenmiş olan aspiratörün diğer parçalarına da uygulamanız olumlu sonuç verecektir.

Yağ Sökücü

  • Yağ sökücü;
  • Bez.
  • Fırça;
  • Sünger;
  • Deterjan.

İnatçı yağların kalıntıları nedeniyle artık kötü bir görünüme sahip olan ve temizliğini yapmak istediğiniz aspiratörünüzden yağ kalıntılarını temizlemek için marketlerde satılan ve günümüzde birçok firma tarafından üretilen yağ sökücü almalısınız. Uygun fiyatlarının olması sebebiyle sizlerde marketlerden aldığınız yağ sökücünün sprey şeklinde olacağından filtreyi ilk olarak çıkarmalısınız. Ayrıca sprey şişesi üzerinde bulunan kullanım talimatını da okumanızda fayda olacaktır. Filtrenin üzerine fazlasıyla püskürtülmelidir.

5 dakika boyunca bekletilmeli ve yağların çözülmesi beklendikten sonra sert kılları olan bir fırça ile fırçalamanız gerekmektedir.

Fakat temizliği için işlem burada bitmeyecek ve sonrasında ise yapacağınız bulaşık deterjanı ile birlikte köpürtülen süngerle yıkamak olacaktır. Bu sayede mikroplardan da arındırmış olur ve tıkanmış gözeneklerin daha kolay açılmasını da sağlayacaksınız. Çeşme suyunun altında durulamalı ve kuruması sonucunda geri takmalısınız. Günümüzde farklı firmalar tarafından üretilmekte olan filtreler için özel üretilmiş yağ çözücülerin aynı zamanda da parlatma özelliği de bulunmaktadır. Sizler de her iki ayda bir aksatmadan hem aspiratörün hem de yağ emici özelliği olan filtreyi yağ çözücü ile temizlemeniz durumunda kullanım ömrünü uzatmış olacaksınız.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.