Aspiratör Temizliği Nasıl Yapılır? Püf Noktaları Nelerdir?
Aspiratör temizliği yaparken en çok filtre temizliği insanları zorlamaktadır. Yağ lekelerinin kapladığı aspiratör ve filtre temizliğinde kullanılan püf noktalar.
Aspiratör Temizliği
Yemek yaparken buharını ve kokusunu çekmek için kullandığımız aspiratörün temizliği oldukça zor olmaktadır. Özellikle de aspiratör filtresi üzerine birikmiş olan yağ nedeniyle kir dolayısıyla renginde değişiklik olacaktır. Aspiratör filtresinin renginin değişmesi nedeniyle yeni bir filtre almayı bile düşünebilirsiniz. Fakat eski filtreyi atmadan kolaylıkla temizlemenin pratik yolu sayesinde aspiratör lekelerini çıkarmanız mümkün olacaktır.
Aspiratör temizliğinde aslında çok pahalı olan deterjanlara ve yağ çıkarıcılara ihtiyacınız olmadığını unutmamalısınız. Evinizde olan malzemeler ile birlikte aspiratör temizliğini çok kolay bir şekilde yapmanız mümkün olacaktır. İlk olarak aspiratör temizliğine başlamadan önce filtrede bulunan kirlerin yumuşayabilmesi için yapmanız gereken bir tencere suyun içerisine aşağıdaki malzemeler konularak tencerenin ağzı açık bir şekilde suyun kaynatılması gerekmektedir.
Ortaya çıkacak olan buhar sayesinde filtrede oluşan yağ lekelerinin yumuşamasını sağlamış olacaksınız.
Aspiratör temizliği yaparken sadece filtre temizliği olarak düşünülmemelidir. Aynı zamanda diğer parçaların da temizliğini sık sık yapmanız sonucunda aspiratörün üzerine yağ ve diğer lekelerin inatçı bir hale gelmesini engellemiş olacaksınız. Özellikle de temizlik yaparken aspiratörün üzerinde oluşan düğmelerin arasında oluşan yağ lekelerinin çıkarmak için bir kürdan yardımıyla derinlemesine temizlik yapmalısınız.
Aspiratör Filtre Temizliği
- 1 tencere su;
- 1 çay bardağı beyaz sirke;
- 1 yemek kaşığı tuz;
- 1 yemek kaşığı karbonat.
Bir tencere dolusu musluk suyunun kaynaması için ocağa konulmalıdır. Kaynamaya yakın suyun içerisine sirke konulmalıdır. Suyun kaynaması ile birlikte içerisine tuz ve karbonat eklemeniz gerekmektedir.
Aspiratör temizliği yaparken biriken yağların çıkmasında etkili olan tuz ve karbonat olacaktır. Bu sayede yağ lekelerinin yumuşamasını ve hızla çıkmasını sağlayacaksınız.
Aspiratör temizliğine başlarken ilk olarak çok dikkatli bir şekilde aspiratörden parçaların sökülmesi gerekmektedir. Sadece aspiratör filtresini sökerken, aspiratörün de üzerinde yağ lekeleri ve diğer yemekler sonucunda oluşan lekeler olabilir. Bu nedenle de ilk olarak filtre temizliği sonrasında aspiratörün temizliğini yapmanız önerilmektedir.
Aspiratör temizliği sırasında su, sirke, tuz ve karbonat ile elde etmiş olduğunuz suyun aspiratörden çıkarmış olduğunuz filtrenin ilk olarak su ile ıslatılması ve bekletilmesi gerekiyor. Filtre üzerine birikmiş olan lekelerin hızlı bir şekilde çıkması için ıslatılmasının ardından bir süre beklenmesi gerekmektedir. Bu sayede lekeler ıslanacaktır.
Hazırlamış olduğunuz suyun içerisine bir sünger batırılarak, suyun buharında kirleri yumuşamış olan filtrenin üzerine sünger sürülmelidir. Eğer yağ lekeleri çok fazla olması durumunda lekelerin çıkması için bir miktar daha tuz eklemeniz oldukça etkili olacak ve yağ lekelerinin çıkmasını kolaylaştıracaktır. Islak sünger ile ovalayarak filtre temizliğinin yapılması gerekmektedir.
Filtre temizliğinin yapılması durumunda durulanmalı ve sonrasında kurulanması için beklenmesi gerekmektedir.
Aspiratör Parçalarının Temizliği
Aspiratör filtresinin temizliği yaptıktan sonrasında aspiratörün kendisini de temizlemeyi unutmamalısınız. Bunun için yine hazırlamış olduğunuz sudan yararlanabilirsiniz. Eğer ki bu suyu hazırlamadıysanız o zaman Aspirix leke çıkarıcı marketlerden satın alarak aspiratör üzerine sıkmanız ve biraz beklemeniz ile birlikte lekeler yumuşayacaktır. Sünger yardımıyla lekelerin üzerini ovmalı ve lekeleri çıkarmalısınız.
Bulaşık deterjanı ile hazırladığınız su ile de aspiratörün genel olarak temizliğini yaparak parçaların kuruması için bir süre beklemeniz gerekmektedir. İnatçı lekelerin kolaylıkla çıktığını fark edeceksiniz. Aspiratör temizliği uzun bir süre yapılmaması durumunda lekeler inatçı hale gelecektir. Bunun olmaması için ara ara aspiratör ve filtre temizliğini yapmanız önerilmektedir.
Uzun süre temizliği yapılmamış olan aspiratör lekelerini çıkarmak için deterjanlara ihtiyacınız olacaktır. Bulaşık deterjanı, yağ çözücü ve sünger ile temizliğini gerçekleştirmeniz gerekmektedir. Bunun için yapmanız gereken temizlik esnasında ilk olarak yukarıda yazılan malzemeler ile hazırlamış olduğunuz su sayesinde lekeler yumuşamış olacaktır.
Yumuşamış olan lekelerin üzerine yağ çözücü sıkmalısınız. Lekelerin inatçı olması durumunda boş miktarda üzerine sıkmanız gerekmektedir. 10 dakika boyunca lekelerin üzerinde bekletilmeli ve sonrasında sünger ve tel yardımıyla lekeleri ovmanız gerekmektedir.
Lekelerin çıkması için ilk olarak filtre ve diğer temizliği yapılmasının ardından durulanmalı ve kuruduktan sonra parçaların tekrardan dikkatli şekilde takılması gerekmektedir.