Bahar Temizliği Nasıl Yapılmalıdır? Öneriler ve Püf Noktaları

29.01.2019
6.857
Bahar Temizliği Nasıl Yapılmalıdır? Öneriler ve Püf Noktaları

Bahar Temizliği Nasıl Yapılmalıdır? Öneriler ve Püf Noktaları

Bahar temizliği havaların ısınması ile birlikte yapılan kapsamlı ev temizliği olması nedeniyle nasıl yapılacağına dair püf noktaları.

Bahar Temizliğine Başlarken

Temizlik her zaman için belirli aralıklarla yapılması durumunda hem sağlık açısından hem de gözünüze güzel görünecektir. Havaların ısınması ile birlikte özellikle bayanlar genel bir ev temizliği yapmakta ve estetik açıdan gözlerine güzel görünmektedir. Bahar temizliğinin kapsamlı bir temizlik olması nedeniyle aşağıdaki durumlara dikkat edilmelidir.

  • Eski, kullanmadığınız, son kullanma tarihi geçmiş bütün size ait olan eşyalarınızı ilk olarak elden çıkarmalısınız;
  • Giymediğiniz kıyafetleri ayırmalısınız;
  • Temizlik için size gerekli olan deterjan, bez, sünger, fırça, naftalin vs… gibi ürünleri temin edin;
  • Bir günde hemen bitirmek için yorulmadan birkaç güne yaymalısınız.

İlk olarak giysilerinizin, yorgan, döşek gibi eşyalarınızın havalanması için varsa balkonunuza çıkartarak başlamalısınız. Hangi odadan başlayacağınıza karar vermeden öncelikle evinizi havalandırmayı ihmal etmemelisiniz. Genel temizlik olacağı için perde, çarşaf, giysi, halı gibi eşyalarınızın yıkanması için ayırmalısınız. Ellerinizin tahriş olmaması için mutlaka eldiven giymeli ve temizliğe odalardan başlamalısınız.

Hangi odanın temizliğini yapıyorsanız, perdelerini çıkarmalı ve makineye atarak yıkamaya başlamalısınız. Kışlıklar ve yorgan gibi yazın kullanmayacak olduğunuz eşyalarınızın havalandırılması sonrasında naftalinlenmeli ve kaldırılmalıdır.

 Cam Temizliği

  • Sirke;
  • Mikro fiber bez;
  • Bol miktarda su.

Bahar temizliğine başlarken ilk öncelikle perdeleri çıkarın ve makineye atın. Perdeler yıkanırken cam silme işlemine başlayın. Sirkeli su hazırlamalı ve camlar silinmeli, ardından normal su ile ıslattığınız bez ile bir kez daha silip en son leke kalmaması için kuru bir bezle kurulamalısınız.

Özellikle PVC olan camlar çamaşır suyu, deterjan ile silinmemeli, aksi durumda sararma yapar.

Duvar Temizliği

  • Bulaşık deterjanı;
  • Bez;
  • Bol miktarda su.

Kapsamlı ev temizliğinde her zaman için duvarları bulaşık deterjanı ile birlikte silmelisiniz. Duvarın parlamasına, lekelerin çıkmasında etkili olacaktır. Bulaşık deterjanı ile birlikte su hazırlamalısınız. Ama silmeye başlamadan önce bir fırça ile birlikte tavanda bulunan örümcek ağlarını almanız gerekmektedir. Ardından hazırladığınız suya batırdığınız bir bezle duvarlar tamamen silinmeli, sonrasında su dökülerek yeni boş su hazırlayıp başka bir bez alarak deterjan kalıntılarını silin. En son duvarda leke oluşmaması için kuru bir bezle silerek duvar temizliğini de tamamlamış olun.

Halı ve Koltuk Temizliği

  • Deterjan;
  • Fırça;
  • Havlu;
  • Bol Miktarda su.

Halı ve koltuk temizliğine başlamadan önce halılar ve koltuklar elektrik süpürgesi ile tozlarının çekilmesi gerekmektedir. Ardından halının üzerinde bulunan kılları almak için fırçalayın. Sonra suyu hazırlayın ve büyük yün bir havlu ile birlikte deterjanlı su ile birlikte koltuklar ve halı silinmelidir. Deterjan olarak Arap sabunu tercih etmeniz halınızın daha temiz olmasını sağlayacaktır. Havluyu ıslattıktan sonra iyice sıkmalı ve çok ıslak olmamasına dikkat edin.

Mobilya Temizliği

  • Karbonat;
  • Su;
  • Mikro fiber bez.

Ahşap mobilya temizliğinde çok dikkat edilmelidir. Çok ıslak bezle bahar temizliği gerçekleştirilmemelidir. Hafif nemli bezle gerçekleştirilmelidir. Çok ciddi lekeleri çıkarmak için karbonatı su ile karıştırmalı ve daha sonrasında leke üzerine sürülerek silinmelidir. Böylelikle leke çıkar. Bahar temizli sırasında Arap sabunu ile birlikte su hazırlamalı ve mikro fiber bez ile birlikte ilk öncelikle toz alınması sonrasında hazırladığınız suyla birlikte silinmelidir. Sonra deterjan kalıntısı kalmaması için silinmeli ve kurutulmalıdır. Ahşap mobilyalar kesinlikle ıslak ya da nemli bırakılmamalıdır.

Banyo Temizliği

  • Sirke;
  • Su;
  • Arap sabunu;
  • Mikro fiber bez.

Banyo temizliği düzenli yapıldığı gibi genel bir temizlik bahar temizliği esnasında aksatmayınız. Fayansları yıkayıp daha sonrasında kurulamalısınız. Yıkamak zahmetli geliyorsa deterjanlı su yaparak duvarları sildiğiniz yöntemle aynı şekilde silebilirsiniz. Küf oluşması durumunda nemli ortamlarda mutlaka küflü yerlerin boyanması gerekmektedir. Fayanslar silinmeli ve ıslak bırakılmadan kurutulmalıdır. Banyo içerisinde bulunan dolaplar ahşap temizliğinde olduğu gibi silinmelidir. Islak bırakılmamasına dikkat edin. Aynayı temizlemeli ve banyonun yerlerini hijyen açısından sirkeli su yaparak siliniz. Böylelikle küf sebebiyle oluşan bakteriler ve mantarları engellemiş olacaksınız.

Teras ve Balkon Temizliği

Bütün bir kış boyunca kapalı kalması, kurum, toz gibi nedenlerden kirlenen balkon ve teras temizliği de yapılmalıdır. Öncelikle süpürülmelidir. Rüzgarın getirmiş olduğu kir ve toz fazlalığı alınmalıdır. Gider borusu olması halinde yıkamanız önerilmektedir. Olmaması durumunda deterjanlı su yaparak birkaç defa silin. Fakat hijyen nedeniyle  dışarının kiri pası sebebiyle mutlaka su birkaç defa değiştirilmeli ve bez sık sık musluk suyu altında yıkanmalı ve deterjanlı su ile birlikte silinmelidir. Ayrıca balkon ya da teras demirlerini de silmeyi unutmamalısınız.

Mutfak Temizliği

En zor olan kısımlardan bir tanesi olmaktadır. Kısaca anlatmamız gerekirse bütün mutfak eşyalarınızı bardaklar, tencereler, çatal, kaşık hepsini bir kere yıkayın. Mutfak dolabını boşaltmalı ve yağ çözücü, deterjanlı su ile siliniz. Kurulamayı unutmamalısınız. Buzdolabı temizliği için içindeki bütün yiyecekleri çıkartmalı ve sirkeli su ile birlikte siliniz. Buzdolabının fişini çıkarmalı ve temizliği bu şekilde yapmalısınız. Fırın, aspiratör ve bütün elektrikli ürünlerin temizliğini uygun şekilde yaparak temizliği gerçekleştirmiş olabilirsiniz.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.