Kalaylanmış Bakır Nasıl Temizlenir?
Bakır eşyaların temizliğine dikkat edilmemesi durumunda kötü bir koku ve sağlığa zararlı sonuçlar olmasına neden olacağından bakır eşyaların temizleme yöntemleri.
Bardak
- Sıvı deterjan;
- Sünger;
- Bez;
- Bol su.
Daha önceden kalaylanmış bir bakırım temizliğine dikkat edilmeli, eşyanın kalaylanma nedeniyle bakırın siyahlaşmasının daha çabuk olacağını unutmamalıdır. Her kullanımdan sonra temizliği aksatılmamalıdır. Bunun için yapılması gereken ilk olarak sıvı bulaşık deterjanı ile bulaşık süngerinin yumuşak bölümünün kullanılarak ovulmasının ardından bol su ile durulanmalıdır.
Eşyanın üzerinde suda olan kireç çok çabuk etki edeceğinden ötürü, mutlaka suyun süzülmesi ile temiz ve kuru bir bez yardımıyla kurutulmalıdır.
Semaver
- Taze limon;
- Tuz;
- Bol su;
- Kuru bez.
Semaver temizliği sırasında bulaşık deterjanı da kullanılarak yapılabilir. Daha önceden kalaylanması nedeniyle oksit sonucunda kararması kolay olur. Bu durumun önüne geçebilmek amacıyla eski parlaklığını da kazandırmak için limon ve tuzdan yararlanılmalıdır.
Limon kesilerek semaver ovulması sonrasında tuzu elinize alarak limonla ovduğunuz yerlere sürmelisiniz. Yarım saat boyunca beklemeli ve bol su yardımıyla yıkanmalı ve temiz bir bezle kurutulmalıdır.
Kaplar
- Kül;
- Fırça;
- Sünger;
- Su.
Mangal sonrasında biriken külleri atmak yerine bakır kaplarınızın temizlenmesi için kullanabilirsiniz. Külün üst kısmı alınmalı ve beyazımsı bir renkte olan kül ilk olarak hafif nemlendirilen kapların üzerine sürülerek yumuşak uçlu bir fırça ile bir süre geçmesinin ardından fırçalanmalıdır. Sert fırçanın kalaylanmış bakıra zarar vereceği unutulmamalıdır. Fırçalandıktan sonra 30 dakika en az beklenmeli ve bol su yardımıyla durulanması sağlanır.
Kabın suyunun sızmasıyla birlikte sünger ve deterjan kullanılarak yıkanmalı ve tekrar durulanmalıdır. Kuru bezle kurutulmasının ardından temizliği sağlanmış olur.
Cezve
- Sirke;
- Tuz;
- Fırça;
- Sünger;
- Su;
- Kuru bez.
Sürekli kullanılan bakırdan üretilen cezvelerin temizliği dikkatli yapılmalıdır. Mikropların üzerinde birikmesini engelleyebilmek amacıyla sirke kullanılacak fakat bu sirkenin %100 doğal olmasına dikkat edin. Sirke sünger üzerine dökülerek cezve ilk olarak ovulmalı ve tuz üzerine dökülerek yumuşak uçlu bir fırçayla fırçalanması sonucunda yarım saat bekleyin. Hem parlaklığını tekrardan kazandıracak hem de mikropları öldürecektir. Bir bezin nemlendirilerek tuz ve sirke kalıntıları temizlenmesiyle birlikte suyla durulayın. Suyunu süzmesi beklenmeli ve daha sonrasında ise kuru bezle kurutun.
Demlik
- Ketçap;
- Fırça;
- Sünger;
- Su;
- Bez.
Domates sosu ya da ketçap kalaylanmış bakır demliklerin temizliğinde ve parlaklığını kazanmasında etkili yöntemler arasındadır. Ketçap ya da domates sosu kullanarak evinizde kolaylıkla demlik temizliğini yapabilirsiniz. Bunun için yıkadığınız demlik ilk olarak ketçap ya da domates sosu sürülmeli ve sonrasında ise birkaç dakika beklenerek kurumadan fırçalanmalıdır. En az yarım saat boyunca beklenmeli ve sonrasında ise sünger ıslatılarak ketçap atıkları temizlenmeli ve bol suyla durulanmalıdır. Suyun süzülmesi sonucunda temiz olan kuru bez ile kurutulmasına dikkat etmelisiniz.
Bakır çok hassas olması nedeniyle demlik üzerinde su lekeleri bırakılması sonucunda kireç lekeleri bir süre sonunda oluşur. Önlemek için kurutun.
Fincan
- 100 gram amonyak;
- Yarım litre su;
- Sünger;
- Kuru bez.
Bir kova içerisine amonyak konulması sonrasında üzerine su eklenmelidir. Şayet fincanlarınız büyükse ya da çok sayıda olması durumunda belirttiğimiz miktarın daha fazlası konulmalıdır. Suyun her zaman için koyduğunuz amonyaktan 5 katı fazla olmasına dikkat edilmelidir. Yaptığınız karışımın içerisine fincanlar üst üste gelmeyecek şekilde konulmalıdır. En az yarım saat boyunca beklenmelidir. Ellerinizin tahriş olmaması için eldiven giymeniz önerilir. Beklenmesinin ardından fincanlar tek tek çıkartılmalı ve süngerle ovmaya başlayın. Kara lekelerin tam olarak çıktığını görene kadar ovmalısınız. Durulamak amacıyla bol suyla yıkanmalı ve isteğe göre deterjanla yukarıda verdiğimiz tarif uygulanarak yıkanır. Durulamanın ardından ise suyun süzmesini bekleyin. Kuru bez yardımıyla su lekeleri kalmamasına dikkat ederek kurutulmalıdır.
Parlaklığını sağlayacağı gibi fincanlarda oluşan karartıyı da engelleyecektir.
Tencere
- 2 su bardağı kefir;
- 5 su bardağı su;
- Büyük leğen;
- Eldiven;
- Sünger ve fırça;
- Mikrofiber bez.
Tencerenin dış tarafında ya da iç tarafında lekeler oluşmaktadır. Zamanla meydana gelen bu lekeleri çıkarmak amacıyla yapacağınız ilk olarak tencerenin dış tarafında kararma varsa bir leğen içerisine kefir ve su konularak karıştırılmalıdır. Tencerenin leğen içerisine konulmasının ardından 45 dakika bekletilmelidir. Fırça ile birlikte fırçalanmalı ve sonra süngerle dış tarafı temizleyin. Şayet iç tarafında kalaylanmış bir tencereyi temizlemek için bu defa tencerenin içerisine karışım yapmalısınız. 45 dakika bekletilmesinin ardından fırçalanmalı ve karışım dökülmesi sonrasında süngerle ovulmalıdır. Ters koyun ve süzüldüğü zaman kalan su atıklarını temizlemek amacıyla kuru bezle kurutun.