Banyo Fayans Arası Temizliği Nasıl Yapılmalıdır?
İçindekiler
Banyo fayansları toz, kireç, sabun gibi nedenlerden dolayı bir süre sonra kirlenecektir. Fayansların arasını temizlemenin püf noktaları.
Banyo Fayans Arası Temizliği
Fayansların temizliği yapılırken ellerinizin tahriş olmaması için mutlaka eldiven kullanarak yapmanız önerilmektedir. Suyun kireçli olması nedeniyle kireç birikintilerinin, toz birikmesiyle siyah lekelerin ve küf oluşması durumunda önlemek için temizliği sık sık yapılmalıdır. Banyonun temizlenmesinde püf noktaları şunlardır:
- Alttan üste doğru temizlemek ve kurularken yukarıdan aşağı doğru temizlenmelidir;
- Dayanıklı olarak bilinse bile çizilme konusunda hassastır. Bu sebeple de yumuşak bir süngerle temizliğe dikkat edilirse çizilme olmaz.
- Suyun kalıntılarının leke yapmasını önlemek amacıyla kurulamak istiyorsanız mikrofiber bez kullanmalısınız.
Duvarların her zaman temiz tutulması için genel temizlik yapılırken, kir, küf ve kireç birikintilerinin ilk olarak fırçalanması ve daha sonrasında buhar tutularak kirin kalıntılarını yumuşatmalısınız. Yumuşak bir süngerle yaptığınız suyun sürülerek kirin çıkartılmasının ardından fayansların çizilmesini önlemek adına mutlaka yumuşak bir bezle kurutulmasına özen gösterilmelidir.
Kireç Lekelerini Çıkarmak
- 1 litre su;
- 1 çay bardağı sirke;
- Melamin sünger;
- Fırça;
- Mikrofiber bez;
- Eldiven.
Bir kova içerisine ılık su ve sirke konularak karıştırılmalı ve daha önceden fırçayla temizliğini yapıp kir kalıntılarının fazlasını temizlediğiniz yüzeyi ıslattıktan sonra melamin süngerini suya bastırıp fayansların silinmesinin ardından hemen durulamayın.
En az yarım saat boyunca beklenmeli ve sonrasında ılık suyla durulayıp yumuşak bir bezle kurulamalısınız.
Siyah Lekeleri Çıkarmak
- 1 çay bardağı limon suyu;
- 1 litre su;
- Sprey şişesi;
- Fırça;
- Melamin sünger;
- Cif;
- Yumuşak bez;
- Eldiven.
Fayans arasında biriken tozların sık sık temizlenmemesi halinde bir süre sonra siyah lekelerin olmasına neden olur. Bu lekelerin kötü bir görüntüsü olduğundan ilk olarak fırça ile tozların fırçalanması gerekiyor. Sprey şişesine limon suyu konulmalı ve üzerine ılık su konularak çalkalayın. Kir üzerine 30 cm uzaklıkta püskürtmeli bir süre beklendikten sonra sünger üzerine cif dökülerek yıkamalısınız. Normal suyla durulamalı ve su kalıntılarının kurumasıyla iz yapmaması için kurutun.
Zor Lekeleri Çıkarmak
- 2 yemek kaşığı kabartma tozu;
- 1 fincan çamaşır suyu;
- Cif;
- 1 litre su;
- Sünger;
- Kuru bez;
- Sprey şişesi;
- Eldiven.
Uzun süre kalan lekeleri çıkarmak çok zordur. Bu lekelerin görünümü rahatsız edeceğinden mutlaka lekeleri çıkarmak için sprey şişesine sıcak su konulmalı ve üzerine kabartma tozu konularak çalkalamalı ve kabartma tozu eritilmelidir. Çamaşır suyu eklenerek biraz daha çalkalamalı ve lekelerin üzerine püskürtmelisiniz. Yarım saat bekledikten sonra sünger üzerine cif dökülerek lekeler ovulmalı ve sonrasında suyla durulamalısınız. En sonunda kuru bezle kurutun.
Küf Lekelerini Çıkarmak
- 1 yemek kaşığı soda;
- Kulak çöpü;
- Fırça;
- Sünger;
- Bulaşık deterjanı;
- Eldiven;
- Kuru bez;
- Yarım çay bardağı su.
Bir kabın içerisine sıcak su ve soda konularak soda konularak kremsi bir kıvama gelene kadar karıştırmalısınız. Sonrasında ise küf lekelerini fırçalamalı ve kulak çöpü yaptığınız kremsi karışıma batırın ve fayans aralarındaki küf lekesinin üzerine sürün. 15 dakika boyunca beklemeli ve en sonunda ise suyla birlikte yıkayın. Küf lekelerini çıkarmak kolay değildir. Kalıntısı olması halinde bir kova içerisine ılık su konularak içerisine sıvı deterjan konulup köpürtülerek sünger yardımıyla fayans aralarına sürülür. Bol suyla durulanmalı ve kuru bezle silerek kurutun.
Banyo Fayans Aralarının Kirlenmesini Önlemek
Fayans üzerinde kurumuş su lekelerinin, zamanla oluşan kirecin, bakterilerin ve mantarların fayanslarda kirlenme oluşmasını önlemek için her banyo sonrasında temizliğine dikkat edilmelidir. Duş sonrasında fayanslarında arasında sabun artıklarının kalmaması için su tutulmasının ardından mikrofiber bir bezle temizlenmelidir. Ayrıca fayansların arasında oluşan kiri önleyebilmek için şunlar yapılmalıdır:
- Yıkandıktan sonra banyonun havalandırılması;
- Fayans üzerinde su kalmamasına dikkat edilmelidir;
- Kuru ve yumuşak bir bezle silinmelidir;
- Sık sık süngerle temizliği yapılmalıdır;
- Aralarında oluşacak siyah lekeyi önlemek için özel banyo fırçasıyla fırçalanmalıdır.
Özel olarak temizliğinin yapılmaması halinde bir süre sonra fayanslarda parlaklığını yitirmesi nedeniyle mat bir görünüm oluşmasına neden olur. Suyun kireçli olması, kalitesiz ve klorlu olması halinde parlaklığını kaybetmesine neden olur. Banyonun temizliği genel olarak ayda bir defa yapılmalı ve her duş alındıktan sonrasında özel olarak kurulanması ve havalandırılmasına dikkat edilmelidir. Özellikle de her banyo sonrasında buharın kir, küf ve siyah lekeleri yumuşatacak olması sebebiyle daha kolay çıkacaktır.