Banyodaki Küf Lekeleri Nasıl Çıkar? Nasıl Temizlenir?
İçindekiler
Banyodaki küf lekelerinin nerede oluştuğuna dikkat ederek hareket edilmesi gerekir. Pere, duşakabin ya da fayansta olup olmadığı dikkatli şekilde incelenmelidir.
Banyodaki Küf Lekeleri Nasıl Çıkar ve Temizlenir?
Banyo ortamı olarak küf lekesi oluşumuna oldukça elverişlidir. Devamlı olarak nemli, sıcak ve ıslak olması kür lekesi oluşumlarına sebep olur. Küflenmeler başladığı anda önlem alınmazsa yayılmaya başlar. Bundan dolayı pratik uygulamalar ile sorunun ortadan kaldırılması gerekmektedir. Küfler nasıl temizlenir;
Küvet ve Duşakabin İçindeki Küfler Nasıl Temizlenir?
Küvet ve duşakabin içinde bulunan küf lekesi sorunlarından kurtulmak için çamaşır suyu ve farklı yüzey temizleyici ürünler kullanmalısınız. Bu ürünler fırça ile birlikte kullanıldığında küf lekesi olduğu alandan büyük ölçüde çıkar.
Kimyasal temizlik ürünlerini kullanmak istemiyorsanız alternatif seçenekleri tercih etmelisiniz. Bunun için gerekli olan malzemeler;
- Beyaz sirke
- Sprey şişe
- Diş fırçası
- Sünger
- Havlu
- Karbonat
Sprey şişe beyaz sirke ile doldurulur ve duşakabinde küf lekesi olan her bölgeye sıkılır. Yeterli düzeyde küf lekesi üzerine sıkıldıktan sonra kuruması beklenir. Sirkenin kurumasının ardından tekrar küf lekeleri olan bölgelere sirke sıkın ve sünger yardımı ile temizlemeye başlayın. Sonrasında duşakabini su ile durulayın. İşlemlerin bitmesinden sonra küf lekesi tamamen yumuşar. Kalan küf lekesi konusunda diş fırçası kullanımı yapılmalıdır. Küflerin üzerine karbonat serpin ve diş fırçası ile fırçalayın. Bu sayede lekelerin tamamı olduğu bölgelerden temizlenir. Lekelerin çıkmasından sonra bol su ile durulayın ve havlu ile iyice kurulayın. Yüzeylerin kuru tutulması lekelerin oluşmasına engel olur.
Banyo Perdesindeki Küfler Nasıl Çıkar?
Gerekli malzemeler;
- Su
- Temiz kova
- Çamaşır suyu
Banyo perdesinde bulunan lekelerin temizlenmesi için asılı olduğu yerden çıkartılması gerekir. Bir kovanın içini ılık su ile doldurun ve azcık çamaşır suyu damlatın. Sonra perdenizi bu kovanın içine bastırın ve bekletin. Perdenin 6 ila 7 saat bu şekilde bekletilmesi gerekir. Bekleyen perdeyi sonra duru su ile iyice yıkayın. Bu işlem banyo perdeleri küflenmeye ilk başladığında yapılırsa lekelerin çoğalması meydana gelmez. Ayrıca ayda bir kez uygulanması lekenin hiç oluşmamasına olanak sağlar. Banyo yaptıktan sonra perdenin cam ya da kapı açılarak kurutulması da sorunların daha az yaşanmasını sağlar.
Fayanslardan ve Silikon Kullanılan Alanlardan Küfler Nasıl Çıkar ve Nasıl Temizlenir?
Fayanslardan Temizleme
Banyodaki fayanslar ve derz aralarında bulunan küf lekeleri konusunda yukarıdaki leke çıkarma işlemleri uygulanabilir. Bunun dışında küflerden kurtulmak için piyasada bulunan küf önleyici dezenfekten de kullanmanız mümkündür. Dezenfekten sıkıldıktan ve bekleme süresi beklenildikten sonra eski bir diş fırçası ile fırçalama yaparak sorundan kurtulabilirsiniz. Küfler derzin altına geçmişse bunları temizlemenin bir anlamı bulunmaz. Temizlik yapılsa bile fazla bir zaman geçmeden tekrardan lekeler ortaya çıkmaya başlar. Bunun en uygun olan eski derzin sökülerek tekrar derz atılmasıdır.
Silikon Kullanılan Alanlardan Temizleme
Lavabo, küvet ve duş gibi alanlarda kullanılan silikonlar antibaktiriyel ürünler olsa bir birkaç yıl sonrasında küflenmeye başlar. Küfler silikonun iç yüzeyine sızmışsa söküp yerinden kazıyarak iyice temizlenmesi gerekir. Sonrasında tekrardan silikon yapılması gerekir. Bu aşamada gaz içeriği olmayan antibakteriyel silikon kullanmak gerekmektedir. Silikonun uygulama yapılacağı bölgenin kuru olmasına dikkat edilmesi gerekir. Aksi halde küflenme sorunu daha hızlı şekilde gerçekleşir. Duşa kabinlerin kapısının kenar kısımlarında bulunan yerlerde dış kısma suyun sızmasını engellemekte olan silikon şeritler bulunur. Küfler alanlara yayılmışsa şeritleri camdan çekerek çıkartın. Sonra deterjan ile bu kısmı fırçalayın. İyice durulayıp kurulama yaptıktan sonra kapıya tekrar takın.