Beyaz Çamaşırlar Nasıl Yıkanmalıdır?
Beyaz Çamaşırlar Nasıl Yıkanmalıdır?
Severek giyilen ama en ufak bir lekeyi de belli eden beyaz çamaşırlar nasıl yıkanmalıdır? Püf noktaları ve temizleme yöntemleri.
Çamaşır Yıkamanın Püf Noktaları
Beyaz çamaşırlar yıkanmadan öncesinde sıralama yapmanız gerekmektedir. Beyaz giysilerin yıkanmadan önce solma yapmaması için ve diğer renklere dönüşmemesini sağlamak için mutlaka sıralanması gerekmektedir. Kirlenmiş bir çamaşır hemen yıkanmaması durumunda lekelerin daha da derinden nüfuz edecek olması sebebiyle yıkamak daha da zor olacaktır. Bu sebeple de beyazlar kirlenmesi durumunda hemen yıkanması önerilmektedir.
- Kurumuş kirli çamaşırlarınızı kaynatarak yıkamanız daha temiz olmasını sağlar;
- Beyazlar için çamaşır suyu kullanabilirsiniz;
- Çamaşır makinesinde yıkayacakların her zaman kullanım talimatlarına uygun yıkamalıdır;
- Çamaşırlarda yemek lekesi ya da başka bir leke olduğunda nüfuz etmeden hemen yıkayın.
Beyaz çamaşırların etiketi her zaman okunması gerekmektedir. Etiketinde kaç derecede yazmanız yazmaması durumunda ise 40 dereceden daha fazla sıcak su içerisinde yıkamamanız gerekmektedir. Çamaşırların tipine göre suyun sıcaklığını belirlememeniz durumunda ve kurallara uymadan yıkamanız durumunda çamaşırların rengi gri bir ton alacaktır.
Deterjanla Yıkama
- 1 çay bardağı elde yıkama deterjanı;
- 3 litre su;
- Kova;
- Durulamak için bol su.
Elde yıkamak için mutlaka deterjan ile temizliği sırasında elde yıkama özelliği olmasına ve beyazlar için deterjanın üretildiğine dikkat edilmelidir. Birçok insanın tercih etmekte olduğu elde yıkama yöntemi beyazlara zarar vermemekte ve aynı zamanda da renklerinde solma olmamasını sağlayacaktır. Bunun için elde yıkama deterjanı ve ılık su konularak karıştırılmalı ve köpürtülmelidir. Kuru ve kirli beyaz çamaşırlar içerisine konularak ıslatılmalıdır. Çamaşır elde yıkanmalı ve bir süre suyun içerisinde bekletilmesi gerekmektedir.
Lekenin çıkmaması durumunda ise bir kez daha yıkamanız önerilmektedir. Musluk suyu ile birlikte yıkanmasının ardından durulanmalı ve sıkılarak güneş gören bir yere ya da sıcak bir ortama serilerek kuruması sağlanmalıdır. Şayet çıkmayacak tarzda eskimiş ve derine nüfuz etmiş bir leke olması halinde ise yapacağınız işlem lekenin olduğu bölgeye sadece bir miktar çamaşır suyu dökerek bekletmek olacaktır.
Bu sayede derine nüfuz etmiş çamaşırları deterjan ile yıkamadan önce kolaylıkla çıkmasını sağlamış olacaksınız.
Oksijenli Su
- 1 litre ılık su;
- 1 çay bardağı oksijenli su;
- Çamaşır deterjanı;
- Bol su;
- Leğen ya da kova.
Çok kirli çamaşır temizlenmesi için önerilmektedir. Fakat bu yöntem kullanılarak temizlenmesi sadece beyaz çamaşırlar için gerçekleştirilmeli ve asla üzerinde az bir renkli desen olması durumunda uygulamamanız gerekmektedir. Renklerinde açma olmasına sebep olur. Öncelikle gerçekleştireceğiniz ilk işlem kova ya da leğen içerisine ılık su koymanız ve ardından da oksijenli su koyup yarım saat boyunca oksijenli suyun lekeye nüfuz etmesi için beklemeniz gerekiyor.
Elinizde biraz yıkadıktan sonra suyu dökebilirsiniz. Elde yıkama deterjanını koymalı ve köpürterek oksijenli su içerisinde yıkamış olduğunuz çamaşırlarınızı deterjanlı su içerisine atıp 5 dakika bekletmeli ve yıkamalısınız. Yıkama işlemini birkaç defa gerçekleştirebilir ve çamaşırlarınızın daha temiz olmasını sağlayabilirsiniz. Çıkartmalı ve çeşme suyunun altında tutarak durulamalısınız. Sıkmalı ve suyunun biraz süzülmesi için yüksek bir yerde bekletmeli sonrasında silkelemeli ve asmalısınız. Her zaman için sade beyaz çamaşırlarınız için temizleme yöntemi olarak oksijenli su kullanmanız gerekmektedir.
En ufak bir renkli desen olması halinde ise çamaşırlarınızın zarar görmesine neden olacağından bu önerilmemektedir.
Sodayla Temizliği
- 3 litre ılık su;
- 1 çay bardağı soda;
- 1 fincan elde yıkama deterjanı;
- Temiz su.
Sodayla temizliğini gerçekleştirirken çamaşırlarınızın ilk aldığınız gün gibi temiz olmasını istiyorsanız o halde her zaman beyazları kaynatmalısınız. Büyük bir tencere içerisine ilk olarak sade su koyun ve kaynamasını bekleyin. Kaynaması ile birlikte kirli beyaz çamaşırlar içerisine konulmalı ve 15 dakika boyunca kısık ateşte kaynaması beklenmelidir. Bu süre içerisinde birkaç defa karıştırmanız önerilmektedir. Ardından bir leğen içerisine ılık su koyun. Çamaşır sodası eklenmeli ve karıştırılmalıdır. Kaynattığınız çamaşırlar içerisine atılmalı ve yarım saat boyunca sodalı suyun içerisinde bekletmelisiniz. Bekleme işlemi sonrasında elde yıkamalısınız.
Duruladıktan sonra temiz bir leğen içerisine ılık su ve elde yıkama deterjanı eklemeli ve 10 dakika beklemenin ardından elde tekrardan yıkayın. Çamaşırlarınızın ilk aldığınız gün kadar temiz olmasını bu yöntemle sağlamış olacaksınız. Soda ile temizleme işlemi gerçekleştirecek olanlar yoğunlukla beyaz olan ama renk vermeyecek olan desenli çamaşırlarını da soda ile temizleme yöntemlerini kullanabilirler. Fakat Renkli olan çamaşırları kaynatmanız durumunda bozulmalar olacağı için kaynatmadan soda ile yıkamanız öneriliyor.