Bilgisayarı Temizliği ve Tozlanması Nasıl Önlenir?

İçindekiler
Bilgisayarı Temizliği ve Tozlanması Nasıl Önlenir?
Masa üstü ya da dizüstü bilgisayarların tozlanması durumunda gürültü seviyesinde artma olacağı gibi yavaşlamasına da neden olacağından temizleme ve önleme yöntemleri.
Güç Kaynağının Temizlenmesi
Bilgisayar temizliğinde en çok ihmal edilen ve sonrasında pişmanlık duyulmasına neden olan bilgisayar temizliğinde ihmal edilmemesi gereken bir parçadır. Toz birikmesi durumunda ciddi bir gürültü oluşmasına neden olacağı gibi bilgisayarın soğumasını da engelleyecektir. Güç kaynaklarında aşırı tozlanma olması durumunda ise çalışmasını engelleyecektir. Şayet tozlanması durumunda, çok aşırı ısınması ya da gürültülü çalışma durumlarında yapılması gerekenler aşağıda listelenmektedir:
- Güç kablolarının hepsini çıkarmalısınız;
- Vidalarını sökerek kasanın yan kapağını çıkartmalısınız;
- Güç kaynağı üzerinden bütün kabloları çıkarmanız gerekmektedir;
- Güç kaynağını bulunduğu yerden vidalarını sökerek çıkarın;
- Sert bir fırça ile birlikte nazik hareketler ile birlikte temizleyin.
Bilgisayar temizleme sırasında iç parçalarını temizlerken dikkatli olunmalıdır. Bilgisayar her zaman için bütün enerji kabloları çıkartılmalıdır.
Asla makine temizliği için elektrikli süpürge ya da saç kurutma makinesi gibi eşyalar ile tozun çekilmesini sağlamamalısınız. Bu eşyalar çok güç uygulaması sebebi ile gerekli olan parçaların da çıkmasına ya da parçalar arasında bulunan lehimlerin sökülmesine neden olacaktır.
Soğutucunun Temizlenmesi ve Yağlanması
Bilgisayarın soğuma sisteminin temizlenmesinde hassas olunması gerekmektedir. Soğutucu güç kaynağına bağlı olduğu gibi aynı zamanda da ana kartın ve işlemcinin de soğumasında etkili olacaktır. Soğutucunun üfleme sistemi ile çalışması sebebiyle bilgisayar parçaları içerisinde en çok tozlanmakta olan parçalardan bir tanesi olmaktadır. Bunun için temizliğinin yanı sıra temizleme işlemi sonrasında da yağlamanız önerilmektedir. Aşağıdaki adımları takip ederek sizlerde bu parçanın temizlenmesini ve yağlanmasını sağlayabilirsiniz.
- Vidaları sökerek soğutucu parçasını sistem biriminden çıkarmalısınız;
- Fan kısmının fırça ile birlikte nazikçe fırçalanmasını sağlamalısınız;
- Çok fazla toz birikmesi durumunda ise bunun kürdan yardımıyla birlikte kirlerini kazımalısınız;
- Yuvarlak kısmında bir etiket bulunacaktır. Bunu hafifçe çıkarın ve makine yağı ile birlikte yağlama işlemini gerçekleştirmelisiniz;
- Etiketi geri yapıştırmalı ve yerine monte edilmelidir.
Bir kasa içerisinde en az 3 adet soğutucu bulunmaktadır. Bu soğutucuların bir tanesi bilgisayarın ana kartını soğutacak, bir diğeri işlemcisini soğutmakla görevlidir. En küçük olan soğutucu ise ekran kartını soğutmakta kullanılmaktadır. Bunların her zaman için temizliğinin yapılması deneyimli insanlar tarafından gerçekleştirilmelidir.
Deneyimsiz olan bir insanın soğutucu temizliği ve yağlamasını yaparken zarar vermesine neden olacaktır. Bu nedenle de deneyimsiz bir insanın asla bu parçaları temizlememesi öneriliyor.
İşlemcinin Temizlenmesi
Bilgisayarların en önemli parçası olan işlemcinin temizliği her zaman deneyim sahibi insanlar tarafından yapılarak termal macunun değiştirilmesi gerekmektedir. Şayet bilgisayar temizliği daha önceden yapmamış ve termal macunu nasıl kullanacağını bilmeyen bir insanın işlemci temizliği yapmamalıdır. İşlemcinin tozdan temizlenmesini sağlamak isterken bozulmasına neden olacaksınız. Temizliği için şu adımları izleyerek sizlerde çok nazikçe temizliğini gerçekleştirmeniz mümkün olacaktır.
- İşlemci temizliğini sağlayabilmek için ilk öncelikle sizlerin tahta kürdan ve fırçaya ihtiyacınız olacaktır;
- CPU soğutma radyatörünün kirini temizlemek için yapışması sebebiyle tahta kürdan ile birlikte kazımalısınız;
- Sert kılları olan fırça ile birlikte radyatörü fırçalayın;
- Temizleme işlemi sırasında asla soğutucuya zarar vermemelisiniz.
Daha önceden bilgisayar temizliği yapmış ve termal macun kullanmayı da biliyorsanız bunun için özel olarak dikkatli temizleme işlemi gerçekleştirmeniz önerilmektedir. Bilmeyenler asla termal macun kısımlarına zarar vermemelidir.
Anakart Bileşenlerinin Temizlenmesi
Anakart çok fazla kir tutması sebebi ile toz birikintilerinin kalınlaşarak resmen bir çamur görüntüsü oluşmasına neden olacaktır. Bu nedenle de temizlenme işlemi içerisinde kasanın iç kısımlarında biriken kirden kurtulmak için ilk öncelikle tahta bir kürdan ve fırçaya ihtiyacınız olacaktır. Bunun için sizlerin deneyim sahibi olmamanız durumunda ise çok dikkatli olmanız ve parçalarına zarar vermemeniz gerekmektedir. Bilgisayar temizliği sırasında birçok insan bozulmasına neden olduğu da unutulmamalıdır.
- Fırça yardımıyla ekran kartının üzerinde birikmiş tozlar temizlenmelidir. Soğutucu kısmı ise kürdan yardımı ile birlikte kazımalı ve bu şekilde temizlenmelidir;
- Mini soğutucu asla sökülmeden üzerindeki tozlar fırçalanmalıdır;
- Bütün parçaların üzerinden tozlar dikkatli temizlenmelidir;
- Fırçaladığınız tozların anakart üzerinden kasaya bulaşacak olması sebebiyle mutlaka bir bez yardımıyla parçalarına değmeden tozlar silinmelidir.
Bilgisayar temizliği sırasında dış yüzey sürekli olarak temizlenmeli ve tozdan arındırılmalıdır. Ciddi toz birikintisinin oluşmaması için de dış yüzey çok hafif nemli bir bez ile birlikte her gün silinerek tozdan arındırılmalıdır.
Tozlanmayı Önleme
Aşırı tozlanma bilgisayarın performansında ciddi oranda düşme olmasına neden olacaktır. Ayrıca gürültülü çalışmasına da sebep olacağından mutlaka tozlanmayı önlemelisiniz. Bunun için şu adımlar izlenmelidir:
- Her gün bilgisayarın tozunun alınması;
- Kasanın bulunduğu alt kısmın da tozu alınmalıdır;
- Çok tozlu ortamlarda bulunan bilgisayarın temizliği günde birkaç defa yapılmalıdır;
- Kasanın iç temizliği aksatılmadan belirli aralıklarla yapılmalıdır.
Toz birikmesi durumunda ciddi bir tozlanma oluşmasına neden olur. Bu durumda parçalar eskisi gibi görevini yapmamaya başlayacaktır. Böylesi bir durum gerçekleşmemesi için mutlaka belirli aralıklarla hem dış hem de kasanın içinin temizliği yapılmalıdır.