Bardaklarımızın Makinede Buğulanmasının Nedenleri ve Alınacak Önlemler
İçindekiler
Bardaklarımızın Makinede Buğulanmasının Nedenleri ve Alınacak Önlemler
Bulaşık makinelerimizde yıkadığımız bardaklarımız zamanla puslu ve buğulu bir görünüme sahip olabilirler. Bu sorunun oluşma nedenleri ve oluşmaması için alabileceğimiz önlemler yazımızda.
Makinede Buğulanan Bardaklar
Evlerimizin vazgeçilmez beyaz eşyalarından bulaşık makinelerimizde yıkadığımız bardakların zamanla puslanması oldukça can sıkan bir durumdur. Birçok insan bardakları makineden puslu çıkıyor diye geri dönüşüme vermekte ve yenilerini almaktadır. Birçok makine kullanıcısı da makinem iyi yıkamıyor, bulaşıklarım puslu çıkıyor diye şikayetçi olmaktadır. Aslında bu duruma yol açan birçok etken vardır. Aynı zamanda bu durumun önüne geçebilmek de elimizdedir.
Bulaşık makinası bulanık yıkıyorsa bunun iki ana nedeni vardır. Bunlar; sert suların bıraktığı su tortuları ve bardakların çeşitli nedenlere bağlı olarak aşınmalarıdır. Sert suların tortularından kaynaklanan puslanmalar temizlenebilir ancak aşınma problemi geri döndürülemez.
Ancak bir detay daha var ki, bardaklarımızın puslanma nedeni bu iki ana nedenden hangisi olursa olsun, bunu engellemek ve bardaklarımızın bulaşık makinasından ilk günkü parlaklığında çıkması bizim elimizdedir. Bu konuda doğru beyaz eşya seçimi de üzerimizdeki yükü azaltacaktır. Siemens IQ serisi bulaşık makineleri, akıllı yıkama programları, su analizi, bulaşık analizi ve akıllı temizleme gibi özellikleriyle bize gerek kalmadan bu sorunların önüne geçmektedir.
Buğulanma Nedenleri ve Çözümleri
Sert Su
Kuyu suyu, kireçli veya sert su, bardaklarımızda kalıcı hasarlara neden olabilmektedir. Kireçli ve sert suların mineral değerleri oldukça yüksektir. Minerallerin yıkama esnasında cam yüzeye yapışıp birikerek kalıntı haline gelmesi bu puslu görünüme neden olabilir. Bu durumu makineler için üretilmiş su yumuşatıcılarından kullanarak engelleyebiliriz. Eğer bu sebepten oluşan bir puslanma olduysa da bulaşıklarımızı bir gece kadar sirkeli suda bekletmek bu kalıntıları alarak puslanmayı geçirecektir.
Tıkanmış Makine Gideri
Bulaşıklarımızın üzerinde bulunan yemek artıkları gibi kaba kirler makinemizin filtresini tıkayabilirler. Tıkanmış filtreler de makinemizin içinde kirli suyun sirkülasyon yapmasına neden olabilir. Bu durumda bulaşıklarımızın iyi yıkanmayıp üzerinde tortular kalmasına sebebiyet verebilir. Bu yüzden de makinemizin filtrelerini sık sık kontrol edip temizlememiz tavsiye edilir.
Çok Temiz Bulaşıklar
Kulağa tuhaf gelse de çok temiz bulaşıkları da bu puslu görünüme neden olabilir. Bunun nedeni ise makinede kullandığımız deterjanların iyi temizlik yapabilmeleri için asidik değerleri oldukça yüksektir. Bu nedenle de makinemizin standart bir yıkama yapabilmesi için biraz kire ihtiyaç vardır. Eğer sürekli tertemiz bulaşıkları yıkıyorsak, kir olmadığından bu asitler bardaklarımızı aşındıracak ve çizilmelerden kaynaklı puslu görünüme sebebiyet verecektir. Maalesef bu çizilmelerin de herhangi bir telafisi yoktur.
Soğuk Su
Makinemizin kullandığı suyun soğuk olması da puslu görünüme neden olan etkenler arasındadır. Gerek lekelerin çıkarılabilmesi, gerekse durulama esnasında deterjan kalıntılarının iyi durulanabilmesi için suyun sıcaklığının en az 130 fahrenhayt (ortalama 55 derece) olması gerekir. Aksi taktirde bardaklarımızda kalan deterjan artıkları da bu puslanmaya neden olabilmektedir. Bu durumu kontrol altına alabilmek için makinemizi çalıştırmadan önce bir süre sıcak suyu akıtmamız ve makinemizin termostatını sık sık kontrol ettirmemiz gerekir.
Çok Az / Çok Fazla Deterjan
Az ya da fazla deterjan kullanımı da etkili bir yıkamayı engelleyerek bardaklarımızda puslu görünüme neden olabilmektedir. Gereken miktarda deterjan kullanmazsak bardaklarımız yeteri kadar temizlenmeyecektir. Fazla deterjan kullanmak ise hem deterjan tortuları kalmasına hem de bardaklarımızın aşınmasına neden olarak kalıcı puslu görünüme neden olabilecektir. Aynı zamanda da israf olacaktır.
Jel Deterjanlar
Jel deterjanlar oldukça popüler olmalarına rağmen en iyileri değillerdir. Formüllerinden dolayı yıkama sonrası tortu bırakma eğiliminde olan jel deterjanlar yerine, tablet veya toz deterjan kullanımı bu sorunun engellenmesinde bize fayda sağlayacaktır.