Çam Lekesini Çıkarma Yöntemleri ve Kullanılacak Malzemeler

17.07.2017
6.150
Çam Lekesini Çıkarma Yöntemleri ve Kullanılacak Malzemeler

Çam Lekesini Çıkarma Yöntemleri ve Kullanılacak Malzemeler

Çam ağaçları oksijen bakımından zengin ve hoş görünümleri sebebiyle evimizde dahi yetiştirdiğimiz bitki türlerindendir. Ancak çam reçinesi zorlu lekeler bırakabilir. Peki reçine lekesi elbiseden nasıl çıkar?

Çam Reçinesi Lekesi

 

Çam ağaçları yıl başı zamanları özellikle evimizin baş köşesini süsler. Bu ağaçlar doğal oluşumları sırasında reçine adı verilen doğal yapışkan dokulu bir salgı oluştururlar. Reçinenin akması sonucunda kıyafetlerimiz, koltuklarımız, halılarımız, saçımız veya evcil hayvanımızın tüyleri zarar görebilir. Akmasını önleyemiyorsak bu lekeleri çıkarma yöntemleri geliştirmeliyiz. Peki bu lekeler yüzeylerden nasıl çıkar? İşte pratik yöntemleri…

Reçine yapışkan dokulu koyu kıvamlı bir sıvıdır. Bu sıvının çabuk kuruyabilen kimyasal bir yapısı vardır. Gözeneksiz yüzeylerden kuruduğunda kazınarak çıkarılabilse de gözenekli yüzeylerden çıkarılması biraz daha zahmetli olacaktır.

Reçine lekeleriyle başınız dertte ise yapmanız gereken öncelikle yüzeyin cinsini belirlemek gerekmektedir. Ardından yapmanız gerekense eğer leke pürüzsüz bir yüzeyde ise kurumasını bekleyip çıkarmak için yüzeye zarar vermeyecek bir cisimle kalıntıları kazımaktır. Eğer lekeler kumaş gibi gözenekli bir yüzeyde ise aşağıdaki adımları uygulamanız yeterli olacaktır.

Giysilerden Çıkarma

Giysilerimize çam reçinesi bulaştıysa duruma hemen müdahale etmekte fayda vardır. Yapmanız gereken işlem öncelikle kıyafetinizi dondurucuya yerleştirmek ve maddenin donmasını sağlamaktır. Burada silme işlemine girişirseniz zararlı çıkacağınızı bilmelisiniz. bu kumaş gözenekleri arasına reçinenin iyice işlemesine sebep olur. Reçine donduktan sonra metal bir bıçak ile kazıyın ve geriye sadece izlerin kalmasını sağlayın. Ardından izopropil alkol ile ıslattığınız bir bez yardımıyla silme işlemine başlayın. Eğer alkol bulamıyorsanız el dezenfektanı ile de leke geçer. Silme işlemini tamamladıktan sonra kıyafetinizi yıkama talimatlarınca yıkayabilirsiniz.

Halıdan Çıkarma

Halı gibi derin gözenekli yüzeylerden de bu lekeleri çıkarabilmek için öncelikle donmasını sağlamalıyız. Bunun için üzerine bir parça buz koymanız işe yarayacaktır. Ardından izopropil alkol ile lekeye müdahale etmelisiniz. İzopropil alkol yoksa el dezenfektanı ile de müdahale edebilirsiniz. Ardından bulaşık deterjanlı su ile halıyı güzelce siliniz.

 

Saçtan Çıkarma

Saçımıza bulaştığında ne yapacağımızı bilemez bir duruma düşmeye gerek yoktur. Çünkü hemen müdahale ederek reçineyi kolaylıkla saçınızdan veya evcil hayvanınızın tüylerinden çıkarabilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken tek şey saçınıza veya tüylere fıstık ezmesi sürmek ve yavaşça geniş dişli bir tarak ile taramaktır. Bu işlem için fıstık ezmesi yerine mayonez de kullanabilirsiniz.

Diğer Yüzeylerden Çıkarmak

Reçinenin her yere bulaşma ihtimali vardır. Bazen arabanızın kaportasına bazense ahşap yüzeylere bulaşabilir. Bu durumda uygulayacağınız yöntemin yüzeye zarar vermeyecek nitelikte olmasına dikkat etmelisiniz. Öncelikle sert yüzeylerden çıkarmak için üzerine buz koyarak donmasını sağlamalısınız. Ardından uygun yöntemleri uygulamaya geçebilirsiniz.

 

Sert ve gözeneksiz yüzeylerden bu lekeleri çıkarmak her zaman için daha kolay olacaktır. Pürüzsüz yüzeylerden kazıma yöntemiyle lekenin büyük kısmı yok edilebilir. Araç kaportası gibi yüzeylerden kalan izleri çıkarmak istiyorsanız WD-40 yardımınıza yetişecektir. Ayrıca benzin ile de müdahale ettiğinizde iyi sonuç alırsınız. Ahşap ve benzeri yüzeyler içinse yağlı çözeltiler işinize yarayacaktır. Karbonat ve su ile hazırlayacağınız bir macun ile de bu lekelerle mücadele edebilirsiniz.Deri ve benzeri yüzeylerden çıkarmak için bir diğer etkili yöntem ise zeytinyağıdır. Genellikle yapışkan dokulu bu lekelerle mücadele etmek için yağlı çözeltiler işinize yarayacaktır.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.