Çam Sakızı Lekesini Her Türlü Yüzeyden Çıkarma Yöntemleri

20.06.2023
6.431
Çam Sakızı Lekesini Her Türlü Yüzeyden Çıkarma Yöntemleri

En güçlü yapıştırıcılardan biri olan çam sakızı istenmeyen kazalar sonucu giysilerimize, ellerimize ya da saçımıza bulaşabilir. Peki çam sakızı lekesi nasıl çıkar?

Çam sakızı lekesi

 

Çam ağacı salgıladığı bazı maddeler sebebiyle çam sakızını oluşturur.  Bu madde etkin bir yapıştırıcı vazifesi görür aynı zamanda. Ancak elimize, kıyafetimize veya saçımıza damlayabilir ve bundan kurtulmak oldukça zordur. Böyle durumlarda çam sakızı lekesi nasıl çıkar sorusu akıllara gelir. Oldukça zor bir durumdur bu yapışkan dokudan kurtulmak. En zorlu lekelerden biri olan bu madde alkol içerisinde çözünebilen bir yapıya sahiptir. Bu nedenle alkol bazlı veya alkole eş değer olan asit bazlı leke sökücü maddeler ile müdahale edilmelidir. Ancak bu maddenin hangi yüzeye damladığı da tedavi yöntemini değiştirir. Peki çam sakızı lekesi kumaştan nasıl çıkar?

Sıradan deterjanlar bu izleri tam olarak çıkaramaz. Çünkü bu izleri çıkarabilmek için kalıplaşan bu maddeyi çözündürecek bir çözeltiye ihtiyaç vardır. Genelde alkol ve benzeri maddelerde çözünen reçine izleri böylece tamamen geçer.

Çam sakızı lekesi nasıl çıkar sorusunun yanıtı bulunduğu yüzeye göre değişir. Elbiseden, kumaştan, deriden veya arabadan farklı yöntemler ile temizlenir. Mümkün olduğunca erken müdahale etmek ve lekenin derinlemesine işlememesini sağlamak lekenin kalıcılığını azaltacaktır. Araç yüzeyi gibi pürüzsüz yüzeylerden bu lekeleri çıkarmak daha kolaydır. Peki çam sakızı nasıl temizlenir?

Kumaştan çam sakızı nasıl çıkar?

Kumaştan çam sakızı lekesi nasıl çıkar sorusuna gelecek olursak, reçine lekelerini çıkarmak için donmasını beklemek işinizi kolaylaştıracaktır. Kumaştaki reçine lekeleri için mayonez yöntemini deneyin. Mayonez yağlı yapısı sayesinde reçine izlerini kolaylıkla kumaştan uzaklaştırır. Bu yöntemiz koltuk kumaşlarında veya elbiselerinizde uygulayabilirsiniz. Hatta evcil hayvanınızın tüylerine yapışan veya halınıza yapışan reçineden bu yöntemle kolaylıkla kurtulabilirsiniz.

 

Bir diğer etkili yöntem ise izopropil alkoldür. Kimyasal yapı bakımından oldukça etkili bir leke çözücüdür. Reçine izlerini yok etmekte de oldukça başarılıdır. Temiz bir bezi izopropil alkol ile iyice ıslatın ve lekeye uygulayın. Bu yöntemler işe yaramayacak gibi olduğunda bir diğer etkili yönteme geçilebilir. Bu yöntem ise kulağa pek hoş gelmese de böcek ilacıdır. Böcek ilacını kumaşa uygularken gerekli güvenlik önlemlerini almayı unutmayın. Kumaşa böcek ilacını uyguladığınızda reçine izlerinden kurtulacaksınız. Bu yöntem halılar için de geçerlidir. Bir diğer etkili yöntem ise sıvı yağdır. Kumaşa derinlemesine etki ederek reçineyi kumaştan söküp atar. Bu yöntemler işe yaramadıysa WD-40 ile müdahale edebilirsiniz. Bu ürün de reçinenin başlıca düşmanlarındandır.

Arabadan Reçineyi Çıkarmak

Araç yüzeyleri pürüzsüz olduğu için bu yüzeylerden reçineyi çıkarmak daha kolaydır. Oje çıkarıcı yani aseton çok etkilidir. Ancak kullanırken aracın boyasını kazıyabileceği için dikkatli kullanılmalıdır. Soda ve su karışımı da etkili bir çözücü olacaktır. Bunun yanı sıra 1 fincan kabartma tozu ile 3 fincan su karışımından elde edeceğiniz çözelti reçinenin baş düşmanı olacaktır. Fırça yardımıyla bu çözeltiyi aracınıza uygulayabilirsiniz. Yine etkili yöntemlerden biri de tinerdir. Boya inceltici olarak kullanılan tiner aracınızdan reçine izlerini yok etmeye yetecektir.

 

Cilt ve Saçtan Çıkarmak

Cilt ve saçlar için en etkili yöntem alkol bazlı oje çıkarıcı kullanmaktır. Devamında su ve sabun ile temizleme işlemine devam edin. Bulaşık deterjanı da saça veya cilde yapışan reçine için ideal bir temizleyicidir. Bir diğer yöntem ise fıstık ezmesidir. Yüksek miktarda yağ içeren fıstık ezmesi cilt ve saçtan reçineyi söker atar. Mayonez de içerdiği yağ sebebiyle aynı etkiye sahiptir. Saçınıza uygularken tarayarak müdahale edin.

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.