Cam Silerken Dikkat Edilmesi Gerekenler ve Püf Noktaları
İçindekiler
Cam yüzeylerin temizliği diğer yüzeylere göre çok daha fazla ihtimam gerektirir. Çok kolay iz tutan bu yüzeyler sıradan deterjanlarla temizlenemeyebilir. Peki cam nasıl temizlenir? İşte püf noktaları…
Cam Temizliğinde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Cam yüzeyler evimizde ve dış mekanlarda sıklıkla karşılaştığımız yüzeylerdir. Kullanımı kolay olsa da temizliği konusunda dikkat edilmesi gereken püf noktaları vardır. Cam temizliğinin püf noktalarına dikkat edilmediğinde yüzeyde parmak izleri ve buğulanma meydana gelir. bu durumu önlemek için cam temizleme yöntemlerini iyi bilmek gerekir.
Cam çok yüksek ısıda üretilen ve bileşenleri oldukça güçlü bir maddedir. Isı ve asit gibi dış etkilere dayanıklıdır. Temizliği konusunda dikkat edilmesi gereken noktaların başında kullanacağınız bez yada materyalin toz bırakmayan özellikte olması gelir.
Pratik cam temizliği için gazete kağıdından veya mikrofiber bezlerden yararlanmalısınız. Kolay silinir bir yüzey olan cam dış cepheden banyo duşakabinlerine kadar bir çok alanda karşımıza çıkar. Suyla aşırı teması halinde üzerinde kireç barındırır. Bu lekelerle mücadele etmede asitli çözeltilerden yararlanmanız doğru olacaktır. Püf noktalardan biri de bu yüzeylerde kesinlikle krem temizleyiciler kullanmamanız gerektiğidir. Pürüzlü dokudaki temizleyiciler yüzeyin çizilmesine sebep olabilir.
Cam Temizlemede Kullanılacak Malzemeler
Bu yüzeylerin temizliğinde leke bırakmayan mucize bir yöntem gazete kağıdıdır. Suyu hızlıca emeceğinden bu yüzeylerin temizliğinde sıkça kullanılır. Suyun yüzeyde kendiliğinden kuruması lekelere yol açacaktır. Bu lekeleri çıkarmak için asitli çözeltilerden yararlanmanız gerekecektir.
Bu yüzeyleri temizlemede kullanacağınız malzemeleri yüzeye uygularken su ile inceltmeniz daha sağlıklı olacaktır. En dayanıklı yüzeylerden olan bu yüzeyler asitlere karşı da korunaklıdır. Ancak çok asidik maddeler yüzeyin buğulanmasına sebep olabilir.
Kullanacağınız malzemeleri seçerken lekenin cinsine göre hareket etmelisiniz. Yağ lekeleri için çok güçlü çözeltilerden yararlanırken su lekesi ve etiket gibi hafif lekeler için daha hafif çözeltileri kullanmalısınız. Asidik çözeltiler her türlü lekeyi kolaylıkla çıkarmanıza yardımcı olacaktır. Yapışkanlı etiket lekeleri için bu çözeltiler faydalı olmayacaktır. Etiket lekeleri için en uygun yöntem WD-40 veya gaz yağıdır.
Beyaz Sirke
Camların günlük temizliğinde güvenle kullanabileceğiniz bu yöntem ile su lekelerini ve parmak izlerini kolaylıkla çıkaracaktır. Bu lekeleri pratik bir şekilde çıkarmak istiyorsanız bir kap su içerisine bir fincan beyaz sirke ekleyin ve mikrofiber bez yardımıyla yüzeyi silin.
Limon Suyu
Limon suyu zorlu kireç lekelerini çıkarmak için oldukça pratik ve etkili bir yöntemdir. Ancak karbonatla birlikte uygulanmamalıdır. Bu yüzeyin çizilmesine sebep olacaktır. Yüzeye mikrofiber bez yardımıyla limon suyunu doğrudan uygulayabilirsiniz. Ardından durulayın ve hızlıca kurutun.
Amonyak
Amonyak zorlu yağ lekelerini çıkarmada oldukça etkili bir yöntemdir. Amonyak uygulayacaksanız kesinlikle çözeltinize çamaşır suyu eklemeyin. Amonyak ve su ile bir çok lekeyi bu yüzeylerden çıkarabilirsiniz. Amonyağı tek başına uygulamanız yüzeye zarar verebilir. Bu sebeple mutlaka su ile incelterek kullanınız.
İzopropil Alkol
Özellikle su lekelerini çıkarmada en etkili yöntem izopropil alkoldür. Ayrıca parmak izleri ve kireç lekelerini de yok edecektir. Kolay temizliğin peşindeyseniz bu yüzeyleri temizlemede en büyük yardımcınız izopropil alkol olacaktır.
Gliserin
Gliserin buğulu görünümü yok etmede etkili bir yöntemdir. Temizleme suyunun içine birkaç damla gliserin damlatmanız sayesinde yüzey kolayca silinir. Bu yöntem parmak izlerinin oluşumunu da engellemektedir. Ayrıca duş üzerindeki kireç lekeleri için de ideal bir yöntemdir.
Çift Cam ve Buzlu Cam Temizliği
Dış mekanlarda genellikle çift cam veya buzlu cam tercih edilir. Bu yüzeylerin temizliği biraz daha zordur. Çift olanları temizlemek için profesyonel yardım gerekebilir. Ancak evde uygulayabileceğiniz basit yöntemler ile de bu yüzeyleri kolaylıkla silebilirsiniz.
Genellikle dış cephede kullanılan çift camların temizliği için mıknatıslı bezler geliştirilmiştir. Bu bezler hem dışarı sarkıp canınızı tehlikeye atmanızı önler hem de her yeri eşit temizler.
Buzlu olanlarını temizlemek için asidik çözeltilerden yararlanabilirsiniz. Ancak bu yüzeyler izleri çok daha fazla gün yüzünde tutacaktır. Bu lekelerin oluşmasını önlemek için en doğru yöntem tiner kullanmaktır. bu yüzeylerde şeffaf olanların aksine krem temizleyicilerden de yararlanılabilir. Püf noktalarından biride pratik temizlik için yüzeyi mikrofiber bez ile temizlemektir. Bir diğer püf noktası ise bu yüzeylerde fırça kullanımıdır. Çift cam temizliği yapısı uygunsa sökülerek yapılır. Bu işlem için profesyonel yardım almanı daha iyi olacaktır.