Çamaşırlardaki Pas Lekesini Çıkarma Yöntemleri ve Püf Noktaları

29.05.2018
7.200
Çamaşırlardaki Pas Lekesini Çıkarma Yöntemleri ve Püf Noktaları

Kıyafetler üzerindeki lekeler genelde can sıkıcıdır. Hele de çamaşırları tam bitirdim derken çamaşır makinesi pas lekesine neden olduysa çok daha sinir bozucu olabilir. Üzülmeyin, okumaya devam edin.

Pas Lekesinden Kurtulmak İçin En Etkili Yöntemler

Pas lekeleri, oksitlenmiş metal ile temas sonucu oluşur. Düzenli olarak bakımı yapılmayan çamaşır makinelerinden tezgah kenarlarına kadar birçok farklı kaynaktan kıyafetlerinize pas lekesi bulaşabilir. Fakat bu geri dönülmez bir leke değildir. Bu yüzden en sevdiğiniz pantolonunuzu atmanız gerekmez. Kıyafetlerdeki lekelere geçmeden önce tavsiyemiz lekenin nereden kaynaklandığını bulun. Çünkü çamaşır makineniz esas sorun kaynağı olabilir. Eğer makinenizden kaynaklı olarak bu sorunu yaşıyorsanız öncelikle makinenizi temizleyin. Bunun için hazır olarak satılan ürünler dışında limon tuzu ya da beyaz sirke gibi doğal yöntemlerden faydalanabilirsiniz.

Sirke ve Karbonatla Çamaşır Kazanı Temizliği

İşleme başlamadan önce bir temizlik eldiveni kullanmaya özen gösterin. Sirke cildinizi tahriş edebilir. Ardından bir bardak kadar beyaz sirke içine 1 çorba kaşığı karbonat ekleyerek temizlik bezi üzerine dökün. makinenin metal bölümlerinin üzerini silin. Eğer lekeler büyük ise metal fırçası ile nazikçe bölgeyi ovun. Ardından deterjan gözüne yarım bardak sulandırılmış limon tuzunu dökerek makineyi 15 dakikalık programda ve 60 derece sıcaklıkta boşta çalıştırın.

Eğer makinenin içindeki bilye paslanmışsa bilyenin değiştirilmesi gerekmektedir. Bunun için uzman olan bir kişiden yardım alın.

Çamaşırdaki Pas Lekesini Çıkarmanın Yolları

Limon Suyu ve Tuz

Uygulama için kıyafetinizi düz bir zemin üzerine düzgünce açın. Paslı bölgenin üzerine bir kaşık kadar tuz dökün. Ardından tuz iyice ıslanana kadar ovalamadan üzerine yavaş yavaş limon suyu ekleyin. 30 dakika bekleyin. Bekleme sırasında bölgeyi çitilemeyin. Daha sonra temiz havlu türü bir kumaşı ılık su ile ıslatarak bölgenin üzerine hafifçe tampon yaparak temizleyin. Eğer leke hala gitmemişse tuzlanmış bir limon dilimiyle bölgeye yeniden tampon yapın. Bu şekilde 10 dakika güneş altında bekletin. Güneş altında leke solmaya devam eder. Daha sonra normal yıkamaya ayarında çamaşırınızı yeniden yıkayabilirsiniz.

Not: Bu uygulamayı koyu renkli ve hassas kumaşlar üzerinde denemeyin. Limon içerdiği sitrik asit ile kumaşın ağarmasına neden olabilir.

Beyaz Sirke

  • Yarım bardak ılık su içine yarım bardak beyaz sirkeyi ilave edin.
  • Bir pamuk yardımıyla pas lekesinin üzerine çok ovalamadan tampon yapar gibi sirkeyi yedirin.
  • 20 dakika bekleyin.
  • Eğer leke inatçı ise düzenli aralıklarla işlemi yenileyin.
  • Daha sonra normal yıkama ayarında çamaşırınızı yıkayarak kurutunuz.

Yukarıdaki yöntemleri uygulamadan önce bu uygulamaların kumaşa zarar verebileceğini düşünüyorsanız kıyafetin görünmeyen ve küçük bir kısmında ön deneme yapın.

Sirke ve Limon Suyu

Eğer leke çok inatçıysa ve kumaşınız kot türü bir kumaş ise bir kaşık oranında sirke ve eşit miktarda limon suyunu karıştırarak pamuklu çubukla lekenin üzerine sürünüz. Bu karışım çok güçlü olduğundan aşırı miktarda dökülmesi kumaşın zarar görmesine neden olabilir. Bu yüzden sadece çok inatçı lekelerde diğer yöntemler işe yaramadığında ve kulak çubuğu kullanarak uygulama yapın 20 dakika bekleyin. Leke hala gitmemişse işlemi yeniden tekrar edin. 15 dakikalık programda çamaşırınızı durulayın.

Püf Noktaları

Lekeleri çıkarmak için kumaşı sert bir şekilde ovalamayın: Lekelerin üzerini fırçalamak, sert şekilde ovalamak ya da çitilemek bölgede solmaya ve kumaşın aşınmasına yol açabilir.

Beyaz havlu kullanın ya da pamuk kullanın: Sirkeli işlemlerde beyaz bir havlu ya da pamuğu lekenin üzerinde bekletin. Bu işlem lekenin dağılmasını önleyeceği gibi kumaşın en az hasarla temizlenmesini sağlar.

Kumaş etiketini okuyun: Ticari leke çıkarıcılar kullanıyorsanız kumaşın etiketi üzerinde yer alan uygun kullanım ve güvenlik önlemlerini okuyarak en uygun temizleme yöntemini uygulamaya çalışın.

Çamaşır yıkama sırasında metal kısımları çıkarın: Sütyen gibi çamaşırların destek olarak kullanılan metal kısımları ya da cepte unutulan bozuk paralar yıkama sırasında çamaşırlarınızda pas lekesine neden olabilir. Yıkama öncesi çamaşırlarınızı kontrol edin.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.