Camlarda Meydana Gelen Boya Lekeleri İçin Neler Yapılması Gerekir?

29.06.2017
4.942
Camlarda Meydana Gelen Boya Lekeleri İçin Neler Yapılması Gerekir?

Camda meydana gelecek olan boya lekeleri için evdeki doğal çözümler ve kimyasal ürünlerin kullanımı yapılır. Bu işlemlerin tamamının uygulaması en doğru şekilde yapılması gerekir.

Camdaki Yağlı Boya Lekesi Nasıl Çıkar?

 

Temiz ve boya içermeyen camlara sahip olmak için aşağıda bulunan adımları tek tek takip etmeniz gerekir. Ocaktaki camların, buzlu camların ve pencerelerin boya lekeleri nasıl çıkar;

Uygulama 1- Boya Sıyırma

Gerekli Malzemeler

  • Su
  • Yeni alınmış traş bıçağı
  • Sünger
  • Temiz bir bez
  • Bulaşık sabunu

Yağmur, yağ ve boya tarzındaki lekeleri çıkarmak için yapılacak olan işlemlere başlamadan önce mutlaka tüm malzemeler hazırlanmalıdır. Traş bıçağına alternatif olarak mini boya kazıyıcı, profesyonel kazıyıcıda kullanabilirsiniz. Bulaşık sabunu su ile bir kabın içinde iyice karıştırılır. Bu karışı sprey bir şişenin içine alınır. Buzlu cam ya da normal cam bu karışım ile ıslatılır. Hatta tüm lekeleri tamamen ıslamak için süngerin yumuşak tarafını kullanabilirsiniz. Bu sayede yağlı ve boya içindeki cam daha kolay şekilde ıslanır. Özellikle bu karışım ile ıslatılan cam bu şekilde en az 10 dakika boyunca bekletilir. Yağ ve boya lekesi ısladıktan traş bıçağını 45 derecelik bir açı ile tutun ve boyanın kenarına yerleştirin. B u sayede camın kırılmasının ve çizilmesinin de önüne geçilir. Sonra camdaki boya lekeleri kazınmaya başlanır. Kazıma işlemleri sorunsuz hareketler ile yapılmalıdır. Boya yeterli düzeyde ıslanmış ise kolay şekilde traş bıçağı ile temizlenir. Her kazıma işleminden sonra kalan camdaki boya lekesi tekrar kazınarak temizlenir. En son kalan camdaki boya lekesi için yalnızca tek yönlü kazıma yapılarak temizlenir. Fazla ve düzensiz şekilde bastırmak camın çizilmesine sebep olur. Bıçağın camda ilerlemesinde sese dikkat edilmelidir. Yalnızca tek yönlü kazıma yapılmalıdır. Camın önünü ve arkasını durmadan kazınma yapmak kesinlikle çizilmeye sebep olur. Zaten bıçak cam üzerinde ilerlerken kaba bir ses çıkarırsa bıçak donuk veya kırılmış olabilir. Yerine daha yeni, daha keskin bir jilet kullanın. Bıçağın düzgün şekilde çalışıp çalışmadığı ile alakalı emin olmak adına bıçak ile göze çarpmayan bir alanda önce test yapmanız gerekir. Bu sayede sorun yaşanmaz.

Uygulama 2- Kimyasal Solventlerin Kullanımı

 

Camdaki boya lekesi kimyasal olan temizlik ürünlerinin kullanımı ile çıkarılır. Küçücük damlaları ve boya lekeleri konusunda sorun yaşıyorsanız kimyasal çözücü kullanmalısınız. Özellikle alkol içeren ürünler camdaki akrilik boya lekesi konusunda çok etkilidir. Aseton içeren solvent çözücüler ile ( tırnak cilası sökücü gibi ) camlardaki boya lekesi çıkarılır. Ayriyeten nalburlarda bulunan özel boya sıyırıcıları veya tinerleri de kullanabilirsiniz. Kimyasal çözeltileri kullanmak için mutlaka sprey şişe ya da derin bir kabın kullanımı yapılmalıdır. Sprey şişenin ya da derin bir kabın içine bu ürünler boşaltılır. Ardından boya lekesi olan kısma sıkılır. Bu şekilde 15 dakika kadar bekletilir. Bu sayede boyanın çözülmesi sağlanacaktır. Derin bir kabın içinde kimyasal çözelti kullanılacaksa temiz beyaz bir bez kullanımı yapılmalıdır. Bez çözelti içine batırılır ve lekenin üzerine sürülür. Yine 15 dakika boyunca bekletilir ve boyanın çözülmesi sağlanır. Sonrasında boyalı bölge hafifçe ovmak gerekir. Ovma işleminde sorunların ortadan kolay şekilde kalktığını gözlemleyebilirsiniz. Ardından temiz su ile camlar durulanır. Yine temiz beyaz bir bez yardımı ile tüm camlar kurulanmalıdır. Özellikle durulama işlemi esnasında leke bırakmamaya özen gösterilmesi gerekmektedir. Leke kalması camın pürüzlü bir hale gelmesine olanak sağlayacaktır.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Belediye Yardımları Yardım Basvurusu