Çaydanlığın İçinde Bulanan Kireci Temizlemek İçin Ne Yapmak Gerekir?

17.07.2017
4.457
Çaydanlığın İçinde Bulanan Kireci Temizlemek İçin Ne Yapmak Gerekir?

Çaydanlığın İçinde Bulanan Kireci Temizlemek İçin Ne Yapmak Gerekir?

Çaydanlık içindeki kireçi temizleme işlemlerinde kimyasal kireç sökücüleri kullanmak yerine doğal ürünlerin kullanılması tercih edilmelidir. Bu sayede sağlıklı çözümler elde edilir.

Doğal Yollar İle Temizleme

Bulaşık Deterjanı Kullanımı

 

Gerekli Malzemeler

  • Bulaşık deterjanı
  • Limon suyu
  • Sirke
  • Fırça

Çaydanlığın altında bulunan kireç lekesi ve üstünde yer alan çay lekesini çıkarma konusunda bulaşık deterjanı oldukça ideal bir çözüm sunar. Çaydanlık içindeki kireç için limon suyu ve sirke dökülür. Ardından birkaç damla bulaşık deterjanı ile bir 1 su bardağı su ilavesi yapılır. Bu şekilde ocak üzerinde kaynamaya bırakılır. 10 dakika boyunca kaynatılan bu karışımın altı kapatılır ve bulaşık fırçası ile iyice fırçalanır. Ardından soğuk ile durulanır. Çaydanlık kireç temizliği konusunda kısa süre çözüme ulaşmak adına kullanılmalıdır.

Limon Tuzu Kullanımı

 

Gerekli Malzemeler

  • 1 avuç limon tuzu
  • Su

Çaydanlıktaki kireç nasıl temizlenir kapsamında kullanılacak olan limon tuzu oldukça masrafsız bir seçenektir. Çaydanlık yarısına kadar su ile doldurulur. Suyun içine limon tuzu atılır ve kaynatmak için ocağın üzerine koyulur. Kaynama başladıktan sonra ara ara çaydanlık sallanır. Bu sayede kireç kalıntıları olduğu alandan çözülür ve temizlenir. Kireç sökücü işlem tamamlandıktan sonra su ile birkaç kez durulanma yapılmalıdır.

Karbonat ve Sirke Kullanımı

 

Gerekli Malzemeler

  • Sirke
  • Karbonat
  • Sünger ya da fırça

Bu uygulama oldukça etkili bir işlemdir. İşlem esnasında sadece sirkenin kokusu insanları rahatsız edebilir. Bu uygulama su ısıtıcılarını temizlemek içinde sık şekilde tercih edilmektedir. Kireçli çaydanlık nasıl temizlenir kapsamında içine yarım çay bardağı sirke dökülür. Bu şekilde 1 gün boyunca bekletilir. Ertesi gün bu sirkenin yarısı dökülür ve üstüne 1 yemek kaşığı karbonat eklemesi yapılmalıdır. Ardından bulaşık fırçası, bulaşık teli ya da süngeri ile ovma işlemi uygulanır. Bu sayede kireç lekesi çaydanlıktan çıkar. Temizliği tamamlamak için mutlaka durulama yapılır. Durulama sayesinde tüm kalıntılar giderilir.

Patates Kabuğu Kullanımı

 

Kireçlerin temizlenmesinde patates kabukları oldukça faydalıdır. Normal boyutlara sahip patatesleri soyulur ve çaydanlığın içine atılır. Yarıdan fazla su ilave edilir ve kaynamaya bırakılır. Bu uygulamada patates sayesinde kireçler çözülmeye başlar. Bu uygulamayı mutfakta yemeğinizi pişirirken bile yapabilirsiniz. Ayrıca patates kabuklarını da çöpe atmadan önce değerlendirmiş olursunuz.

Emaye Çaydanlık Temizleme

Doğal Karışım

Gerekli Malzemeler

  • Karbonat
  • Zeytinyağı
  • Su

Yüksek ateş ve sudan kaynaklı olarak emaye çaydanlıkta meydana gelen kireç lekelerinin önlenmesi için oldukça faydalı bir çözümdür. Biraz karbonat ve zeytinyağı karıştırılır. Yumuşak bir bez bu karışımın içine batırılır ve emaye olan ürün bunun ovalanarak iyice silinir. Bu uygulama sayesinde hem lekelerin tamamı yok olur hem de çaydanlık üzerinde çizik meydana gelmez. Ovalama işlemlerinin ardından emaya ürün bu şekilde en az 20 dakika boyunca bekletilmelidir. Bekleme süresinin ardından bol su yardımı ve sünger yardımı ile ovalanarak durulanır. Durulama birkaç kez yapıldığında parlaklıkta hemen fark edilebilir.

Emaye Dış Yüzeyi

 

Özellikle emaye çaydanlıkların dış yüzeylerini temizlemede bulaşık deterjanı kullanımı sık şekilde yapılır. Bulaşık deterjanı kullanımı dışında kül ile de hem çelik hem de emaya ürünlerin temizlenme işlemleri yapılabilir. Çaydanlığın dış yüzeylerini 2 saat boyunca kül ile kaplı şekilde bırakın. Ardından süner ile ovalayarak durulayın. Bu uygulama zahmetli bir çözümdür ama kesin çözümler içinde yer alır.

Ek İpuçları ve Öneriler

  • Çaydanlığın içinde kireç tabakası oluşmaya başladığı anda ya da birkaç haftada bir kez kâğıt havlu ve beyaz sirke ile uygulama yapılmalıdır. Kâğıt havluyu sirke ile ıslatın ve çaydanlığın sorun olan bölgelerinde yaklaşık olarak 1 saat boyunca bekletin. Bekleme süresinin ardından bulaşık fırçası ile sorun olan kısımları fırçalayın.
  • Paslanmaz çelik demliklerinizin iç kısmını temizlemek için kesinlikle bir çelik yün pedi veya fırça kullanımı yapmayın.  Bunlar yüzeye zarar verecek ve pas oluşumunun başlamasına izin verecek olan uygulamalardır.
  • Paslanmaz çelik ürünlerin fırçalaması ile alakalı işlemler gerekiyorsa, bir naylon ya da plastik yıkayıcı kullanmak gerekir.
  • Çaydanlığınızın içinde temizleme işlemleri yapmak için kesinlikle klorlu ağartıcı içeren bir ürün kullanımı yapmayın.
  • Kimyasal ürünlerin kullanımlarından kesinlikle uzak kalınması gerekir. Sağlık açısından oldukça önemli olan bir detaydır. Bunun yerine doğal çözümler tercih edilmeli ve sağlıklı şekilde yaşanmalıdır.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.