Çilek Lekesi Kıyafetten ve Diğer Alanlardan Nasıl Çıkartılır?
İçindekiler
Çilek lekesi olan kıyafetin, koltuğun ve diğer alanların özelliklerini bilerek hareket etmek gerekmektedir. Aksi takdirde kumaşlarda ya da döşemelerde lekeler kalabilir.
Kıyafetten Çıkarma
Alkol ve Bulaşık Deterjanı
Gerekli Malzemeler
- Beyaz sirke
- Sıvı el bulaşık deterjanı
- Sürtme alkol
- Oksijenli çamaşır suyu ya da klorlu çamaşır suyu
Ilık olarak hazırlanmış olan suyun içine 1,5 tatlı kaşığı bulaşık deterjanı, 1 yemek kaşığı sirke dökülür. Hazırlanan bu karışım çilek lekesi olan kumaşın üzerine sürülür ve 15 dakika boyunca bekletilir. Bekleme süresi sonrasında durulama yapılmalıdır. Durulama sonrası özellikle beyaz kıyafetlerde hafif düzeyde çilek lekesi kalırsa çamaşır suyu kullanımı yapılarak kalan lekeden kurtulmak gerekir. Renkli kıyafetlerde çilek lekesi kalırsa sürtme alkol sünger yardımı ile leke üzerinde uygulanır ve bu sayede kalan lekeler olduğu alanlardan çıkar.
Pamuklu veya Keten Kumaşlar
Pamuklu ya da keten olan kumaşlardan çilek lekesi nasıl geçer kapsamında kaynatma yapmak gerekir. Kıyafet kaynatma yapıldığında lekeler de olduğu alanlardan kolay ve hızlı şekilde çıkar.
Sentetik ve Renkli Kumaşlar
Gerekli Malzemeler
- Sabun
- Su
- Limon
- Sıcak su
Çilek lekesi olan bölge sabunlu yardımı ile ovalanır. Ardından limon suyu sıcak su ile karıştırılır. Hazırlanan bu karışımda lekeli olan bölge bekletilir ve kısa sürede tüm sorunlar çıkar.
Zor Kumaşlar
Zor kumaşlarda meydana gelen çilek lekesi nasıl çıkar kapsamında amonyak kullanımı yapmak gerekmektedir. Amonyak direk olarak lekenin üzerine uygulanır ve birkaç dakika boyunca bu şekilde beklenir. Ardından soğuk su yardımı ile lekenin tamamı durulanarak kurulanmalıdır.
Halıdan Çıkarma
Gerekli Malzemeler
- % 3 hidrojen peroksit
- Deterjan
- Islak vakum süpürgesi
- Bıçak
- Çamaşır deterjanı
Beyaz kâğıt havlu ıslanır ve leke olan bölge olabildiğince lekelenir. Bu esnada bıçak yardımı ile halıya zarar vermeden halıdaki lekenin üzeri kazınır. Bu aşamadan kâğıt kuru havlu ile suyun fazlalığı alınabildiği kadar alınmalıdır. Ardından ıslak vakumlu süpürge ile nemli olan alan çekilebildiği kadar çekilir. Ardından az miktarda çamaşır deterjanı dökülür ve bu şekilde birkaç dakika boyunca bekletilerek var olan lekenin belli bir kısmının çıkması sağlanır. Durulanan halıdaki leke üzerine % 3 hidrojen peroksit dökülür. Bu şekilde 1 saat boyunca bekletin. Ardından kâğıt havlu yardımı ile halı üzerinde bulunan fazla suyu alın. Hidrojen peroksit çilek lekesi üzerine başka bir uygulama yapmadan da dökülebilmektedir.
Limon Suyu
Gerekli Malzemeler
- Limon suyu
- Bulaşık deterjanı
- Çamaşır deterjanı
1 litre suyun içine çamaşır deterjanı, bulaşık deterjanı ve limon suyu karıştırın. Temiz bir bez yardımı ile halıda bulunan çilek lekesi üzerini silin. Silme işlemlerini lekeler tamamen kayboluncaya kadar yapmak gerekir. Ardından su ile durulama yaptığınızda kalan lekelerde çıkar.
Koltuktan Çıkarma
Çilek lekesi nasıl çıkar kapsamında öncelikli olarak koltuğun kumaşının türünün ne olduğunu bilmek gerekir. Çilek lekesini çıkarırken koltukların kumaşlarının dokularına ve renklerine zarar vermeden hareket etmek gerekir. Koltuğunuz kumaşı ipek ya da yünlü bir kumaşsa amonyak kullanımı su ile birlikte yapılmalıdır. Sünger bu tarz kumaşlarda yardımcı olacaktır. Koltuk kumaşınız daha farklı bir yapıya sahipse amonyaklı su karışımı etki etmeyebilir. Koltuğunuzun kumaşı keten ya da pamukluysa sadece su ile işlem yapmak fayda sağlar. Bu tarz kumaşlarda su ile silme işlemleri leke yüzeyden çıkıncaya kadar devam edilmelidir. Aksi takdirde lekeler çıkmaz ve sorun olabildiğince büyüyebilir. Bundan dolayı koltuğun kumaş çeşidini bilmek sağlıklı bir temizlik sağlar. Ayrıca uygulanacak olan işlemlerin detaylarını da bilmek oldukça önemlidir.