Daksil Lekesi Nasıl Çıkar? Daksil Lekesini Çıkarmanın En Kolay Yöntemi 2022

12.04.2023
6.496
Daksil Lekesi Nasıl Çıkar? Daksil Lekesini Çıkarmanın En Kolay Yöntemi 2022

Daksil lekesini çıkartmak oldukça kolaydır. Uygulayacağınız basit yöntemler ile kısa sürede lekeden kurtulabilirsiniz.

Malzemeler

  • Jilet veya maket bıçağı
  • Sabun
  • Ilık su
  • Aseton
  • Çamaşır suyu

 

Daksil Nedir?

Daksil, tükenmez kalem ya da mürekkep kalem ile yapılan hatalarda düzeltim için kullanılan bir maddedir. Ancak daksil kullanımında dikkat edilmesi gereken noktalar vardır. Çünkü etrafa dökülüp ve en önemlisi lekesini çıkarmak sorun olabilir. Daksil içinde kimyasal maddelerden kaynaklı yoğun bir madde mevcut olduğundan boya lekesini çıkarmada yaşanan sorunlar gibi leke oluşumlarına sebebiyet verir.

Daksil Lekesini Ne Çıkarır?

Öncelikle hızlıca kuruma özelliğine sahip olduğundan bir süre beklenildikten sonra çıkarılması en doğrusudur. Eğer az dökülmüşse hemen kurumadan geçer. Bu şekilde kumaştan teması işlemeden sonuç alınmış olur. Eğer fazla miktarda dökülmüş ise olduğu yerde kurur kalır. Peki bu durumda nasıl çıkar? Bu jilet ya da maket bıçağı kullanarak kazıma yöntemi ile çıkarılabilir. Bu kazımadan sonra kumaş üzerinde kalan lekesini çıkarmak için fırça ve sabun kullanılabilir. Fırça sabunla iyice köpürtülüp lekeli kısma fırçalama uygulaması yapılır. Ve bu yöntem ılık su içerisinde bekletilerek leke çıkarır. Bir diğer çözüm yolu asetondur. Aseton da etkili bir bileşim sergilediğinden etkisi nasıldır sorusu akla gelebilir. Burada önemli olan kumaşın asetondan zarar görüp görmeyeceğinden emin olmaktır. Eğer yapısı itibari ile zarar görecek bir kumaş ise bu yöntem uygulanmamalıdır.

Beyaz renkte bir kumaşsa daksil lekesini çıkarmak için 90 derecede çamaşır suyu kullanılabilir. Eğer renkli kumaşsa beyaz sirke tercih edilmelidir. Kumaş sentetikse limonlu su kullanılarak çıkarılır.

Daksil Lekesi Elden Nasıl Çıkar?

Daksil eğer ele bulaşırsa nasıl bir çözüm uygulanmalıdır? Tıpkı oje gibi aseton ile temizlenebilir. Yıkama ile geçme sözkonusu olmayacaktır. Asetonlu bez ya da pamukla daksil lekesinin üzerini ovmak yeterlidir. Çok kısa zamanda leke çıkacaktır. Bir başka çözüm yolu ise zeytinyağı ile elin ovulmasıdır. Zeytinyağının nasıl etkili olduğuna dair soruya gelince yağ bu kimyasal karışımı yumuşatarak elden çıkmasında etkili olur. Sonrasında bol sabun ve su ile yıkamak yeterli olacaktır. Daksillerin kullanım alanları daha çok devlet kurumlarda ve işyerlerindedir. Örneğin bir yayınevi de hataların gözükmesinin istenmemesi durumlarında daksil kullanılır. Daksiller sıvı kalem ya da şerit olaraktır. Akışkan olanları bu tiplerden sonra pek fazla kullanırlığını yitirmiştir. Artı noktalarına rağmen bu yazı düzelticilerini kullanırken dikkatli olmak şarttır. Mesela çok fazla sürüldüğü zaman görüntü kötü olacaktır. Daksil lekesini kağıttan nasıl çıkar durumu da yaşanabilen sorunlardan biridir. Yine kazıma yönteminin etkili olduğu söylenebilir. Kuruması gerçekleştikten sonra kazıma yapılırsa sorunun kalkacağı görülecektir. Kazıma işleminde kağıt ya da karton her ne ise çok fazla zarar görmemesi adına biraz dikkat yeterli olacaktır.

Bu Ayrıntılara Dikkat Edin

Daksiller uçucu maddeler arasında yer alan ve kokusu itibariyle rahatsız eden maddeler arasındadır. Daksil ve bunun gibi uçucu maddeler içeriğinde toluen denilen kimyasal bir madde vardır. Bu da hem zehirlenme hem de bedensel zararlara yol açabilir. Aynı zamanda bunların kokusunda bağımlılık potansiyeli de hayli güçlüdür. Uçucu maddelerin etkisi mutlaka dikkate alınmalıdır. Özellikle çocuklarda bu tür ürünlerin kullanımına mümkün ise izin verilmemelidir. Uçucu maddeler vücut sistemini doğrudan etkiler.

Özellikle beyin bölgesi, dolaşım sistemi etki altındadır. Uçucuların solunması ile zihnin etkilenmesi aynı hızla gerçekleşir. Bunlar; benzin, tutkallar ve ofis malzemeleri (daksil, keçeli kalemler ve elektronik eşya temizleyiciler gibi) ürün kullanımlarında dikkat payı çok yüksek olmalıdır. Özellikle çocuklar bu tür ürünleri kullanmayı çok severler, ebeveyn bu konuda dikkatsizlik yaparak konuya gereğinden fazla önem vermediği durumda çocuk maddeyi her soluduğunda konuşma şekli değişir, baş dönmesi yaşar, gevelemeler başlar. Uyku hali sonrasında da bayılmalara kadar gidebilir. Okullarda kullanılan gazlı boyalarda özellikle giysiye sinen kokuyu tüm gün soluyan çocukta gün boyu bir koordine eksikliği yaşatır.

 

 

YORUMLAR

  1. şevval dedi ki:

    daksil asetonla çıkıyo bence deneyin

  2. Debeme dedi ki:

    Ya benim telefonun arka kapağı daksil oldu (plastik kapak) nasıl cikartabilirim