Deri Ayakkabı Bakımı ve Temizliği Nasıl Yapılmalıdır?

11.01.2019
4.799
Deri Ayakkabı Bakımı ve Temizliği Nasıl Yapılmalıdır?

Deri Ayakkabı Bakımı ve Temizliği Nasıl Yapılmalıdır?

Hakiki deri ayakkabıların aşınmaya rahat olması sebebiyle tercih edilmekte olup fakat gerekli bakımı ve temizliği yapılmadığından aşınacak olması nedeniyle bakım ve temizleme yöntemleri.

Deri Ayakkabıların Bakımı

Kış ve sonbahar mevsimleri hakiki deri ayakkabıların zarar görmesine neden olan ayları kapsamaktadır. Bu ayakkabıların her giyimden sonra temizlenmesi durumunda uzun ömürlü kullanmanız mümkün olacaktır. Fakat deri ayakkabıları kullanım sonrasında şayet bakımını gerçekleştirmemeniz durumunda ise deforme olmasına neden olur. Haftada bir kez şayet deri ayakkabıyı boyamasını ve gerekli parlatmayı gerçekleştirdiğiniz zaman ise ayakkabınız çizilmeler, deforme olmaya ve hoş olmayan kokuların etrafa yayılmasını önlemiş olacaksınız. Deri ayakkabı bakımında şu noktalara çok dikkat etmelisiniz:

  • Ayakkabılarınızı her giyindikten sonra eve geldiğiniz zaman mutlaka hafif nemli bir bez ile ya da ayakkabılar için özel üretilen sünger ile silinmelidir. Deri kısmı ve taban kısımlarının temizliğinde hassas olunması gerekiyor;
  • Islak bir bezle ya da kış mevsiminde şayet ayakkabınız ıslanması durumunda pamuk ya da pazen bir kumaş yardımıyla kurulamalısınız;
  • Ayakkabılar çok ıslanması durumunda ise doğal yöntemlerle kurutulmalıdır. Oda sıcaklığında kendiliğinden kurumasını sağlayın;
  • Kuruması için saç kurutma makinesi, peteğin üzerine koymak gibi durumlardan sakınmalısınız.

Her ıslanması ve doğal yöntemlerle kurutulması sonrasında ise mat bir görünüm olmasına neden olur. Bu durumda özel üretilen ayakkabı cilası kullanılarak eski parlaklığına kavuşması sağlanmalıdır. Ayrıca cilanın ya da ayakkabı kreminin bakım her hafta en az iki defa ayakkabınıza uygulamanız ise ayakkabıların daha parlak ve güzel bir görünümü olmasını sağlar. Deri ayakkabılar için özel olarak üretilmiş özel spreyler bulunmaktadır.

Bu spreylerin ise yağışlı havalarda her hafta üç ya da dört defa kullanılması gerekiyorken, normal havalarda ise ayda bir defa uygulanması ve cilalanması ayakkabıların ömrünün uzamasında etkili bir yöntem olacaktır.

Deri Ayakkabıları Parlatmak

  • 500 gram su;
  • 1 yemek kaşığı bebek şampuanı;
  • 1 çay kaşığı amonyak.

Deri ayakkabıların güzel durması için parlaması gerekmektedir. Parlamaması durumunda anlamını yitirecek olduğundan, haftada bir defa yukarıda ki malzemeler ile birlikte bakımını yaparsanız yeteri kadar parlaklığa kavuşacaktır. Bir derinin parlaması için özel olarak üretilen parlatıcılar bulunmaktadır. Fakat bunlar maliyeti yüksek olması sebebiyle çoğu kişi tarafından alınmayacaktır. Sizler de yukarıda yazmış olduğumuz malzemelerle özel bakımını gerçekleştirebilirsiniz. İlk olarak yarım litre ılık suyun içerisine bebe şampuanı konulmalı ve üzerine amonyak eklenerek köpürtülmelidir. Köpürmesi halinde yapacağınız işlem bir süngerden yararlanmak olacaktır.

İlk önce suyun içerisine batırılmalı ve fazla suyu kuvvetlice sıkılması gerekmektedir. Sonra ise Üst kısmında ki köpüğünden bir miktar alınarak ayakkabınızın deri kısmına sürmeniz gerekiyor. Bu işlemi yapmadan önce ıslattığınız bir bez ile birlikte ayakkabınızın tozunu alarak uygulamanız etkili olur.

5 dakika boyunca köpük bekletilmeli ve sonra temiz ve hafif nemli bir bez yardımıyla silinerek gerekli parlaklık verilecektir.

Derinin Kurumasını Önlemek

  • 1 yemek kaşığı Hint yağı;
  • 1 tatlı kaşığı gliserin.

Deri ayakkabı kuruması ile birlikte bilinmelidir ki çatlamalar meydana gelebilir. Bu durum hakiki deri ayakkabılarda sıklıkla meydana gelecek olması sebebiyle, engellemesi için bakımını uygulamanız gerekmektedir. Bakımını uygulayabilmek için öncelikle aktarlardan Hint yağını ve gliserin almanız öneriliyor. Birçok insanın tercihleri arasında olan bu yöntemi hazırlamak ve kullanmak her zaman kolay olmaktadır.

Öncelikle cam bir kase içerisine Hint yağını koymalı ve sonra içerisine 1 tatlı kaşığı miktarında gliserin koyarak karıştırmalısınız. Bitkisel yağlarla karışımı hazırlayacak olduğunuzdan bilmelisiniz ki ayakkabılarınızın kurumasını engellemiş olacak ve çatlayarak deforme olmasını da engelleyeceksiniz. Temiz ve daha önceden kullanılmamış bir süngerin karışıma sürülmesi ve ayakkabıya nazik hareketlerle birlikte uygulanması durumunda kurumasını önlemiş olacaksınız.

Deri Ayakkabıyı Temizleme

  • 1 çay bardağı ılık su;
  • 1 çay kaşığı soda;
  • 1 çay kaşığı kabartma tozu;
  • Sünger.

Ilık su içerisine soda ve kabartma tozu konularak karıştırılmalıdır. İlk öncelikle mikrofiber özelliğine sahip olan ve temizleme konusunda diğer bezlerden daha etkili olan bir bez nemlendirilmelidir. Çok fazla ıslatmamaya dikkat edin. Ayakkabı silinerek tozlarını almalısınız. Sünger yapmış olduğunuz karışıma batırılmalı ve çok iyi sıkılmalıdır.

Sünger ile birlikte deriyi silmeye başlayın. Özellikle de kış aylarında sürekli olarak kirlenmiş ayakkabılarınızı bu şekilde temizleyebilirsiniz.

Diş Macunu ve Pudra

  • 1 yemek kaşığı diş macunu;
  • 1 tatlı kaşığı pudra;
  • Mikrofiber bez;
  • Sünger;
  • Fırça.

Beyaz renkte olan gerçek deri ayakkabılarınızı temizleme yöntemi olarak uygulamalısınız. Öncelikle kase içerisinde diş macunu ve pudra koymalısınız. Karıştırdıktan sonra sert kılları olan bir fırça ile birlikte ya da diş fırçası yardımıyla, daha önceden nemli bezle silmiş olduğunuz ayakkabılarınızın kirlenmiş bölgelerini fırçalamalısınız. Kir lekesi kısa süre içerisinde çıkacaktır. Beyaz ayakkabılar daha hızlı leke olmasına neden olur. Bu sebeple de siyah koyu lekeleri çıkarma yöntemi olarak kullanabilirsiniz. Sünger nemlendirilmeli ve silinmelidir. En son bez ile birlikte silinerek ayakkabı temizliği gerçekleşmiş olacaktır.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.