Deri Sandalye Temizliğinde Dikkat Edilmesi Gerekenler ve Temizlik Yöntemleri
İçindekiler
Deri mobilyalar son yıllarda bir çok evde tercih edilmeye başlamıştır. Ancak bu mobilyalar düzenli bakım ve ihtimam gerektirir. Peki deri sandalye temizliği nasıl yapılır? İşte yöntemleri…
Deri Bakımı
Evimizde sıklıkla tercih ettiğimiz deri mobilyalar temizliği ve bakımı açısından özel muameleye ihtiyaç duyarlar. Bu mobilyalarımızı uzun ömürlü kullanmak istiyorsak bakım ve temizliğine özel ihtimam göstermeliyiz. Kolayca yıpranabilen bir yapıya sahip olan derinin temizliği normal döşemelik kumaşlardan oldukça farklıdır.
Asidik çözeltiler bu kumaşlara zarar verebilir. Ağır etkili kimyasalları bu mobilyalardan uzak tutmalıyız. Yapmamız gereken mobilyamızı alırken bize anlatılan kullanım talimatlarını harfiyen uygulamaktır. Aksi takdirde yüzeyde aşınmalar ve yırtıklar meydana gelebilir.
Temizliği özel alaka gerektirse de aynı zamanda bir o kadar da kolaydır. Leke ve tozu oldukça net gösteren bu mobilyaları temizlemek için sert maddeler kullanmamalıyız. Bu yüzeyin yıpranarak görselliğini kaybetmesine neden olur. Temizlik işleminde vakumlama yöntemiyle üstündeki kirleri çıkarmalıyız. Tozlar içinse mikrofiber toz toplayıcılar işimize yarayacaktır. Bu yüzeyi korumak için bir diğer dikkat edilmesi gereken nokta da fazla ısıya maruz bırakılmamasıdır. Kalorifer petekleri ile arasında en az 10 cm olmalıdır.
Deri Sandalyelerin Temizliği
Özellikle beyaz deri sandalye kolaylıkla çeşitli lekelere maruz kalır. Bu lekeleri beyaz sandalye üzerinden çıkarmak biraz daha zor olabilir. Ancak doğru yöntemler uygulandığında oldukça kolay olduğunu göreceksiniz. Beyaz sandalyelerin temizliğinde ağartıcılardan yararlanabilirsiniz. Beyaz sandalye yüzeyi bu sayede kolayca temizlenecektir.
Bu yüzeyler ağır asidik çözeltilerden kolayca olumsuz etkilenebilir. Bu durumu önlemek için beyazlardan lekeleri çıkarmada daha hafif çözeltilerden yararlanmalıyız.
Her gün bir çok kire maruz kalan beyaz sandalyeler sabunla kolaylıkla temizlenebilir. Günlük temizlik için en ideal yöntem beyaz sandalyelere biraz sabunlu su hazırlamak ve toz bırakmayan mikrofiber bez ile silmektir. Bu yöntem ile günlük bakımını yapmış olursunuz. Lekeleri çıkarmak içinse biraz daha güçlü leke çıkarıcılara ihtiyaç duyarsınız.
Beyaz Sirke ile Leke Çıkarma
Sandalyeler üzerindeki yüzeye zarar vermeden lekeleri çıkarmak istiyorsanız bu yöntem tam size göre. Uygulaması oldukça basit bu yöntem ile tükenmez kalem izlerinden, yağlı lekelere kadar bir çok lekeyi kolaylıkla çıkarabilirsiniz. Yapmanız gereken tek şey bir litre su içerisine bir su bardağı kadar beyaz sirke koymanız ve ardından lekeleri çıkarmak için harekete geçmenizdir. İzler üzerine doğrudan uygulayabileceğiniz bu solüsyon ile asit veya yağ kaynaklı bir çok lekeyi yüzeyden kolaylıkla uzaklaştırabilirsiniz. Bu yöntemi çok sık uygulamamanızda fayda vardır.
Karbonat ile Yağ Lekelerini Çıkarma
Karbonat tanecikli yapısı ile yağ moleküllerini emerek içine hapseder ve yüzeyden uzaklaştırır. Bu yöntem ile zorlu yağ izlerinden tek ürünle kurtulabilirsiniz. Bu işlem için mısır nişastası da kullanabilirsiniz. Ancak karbonat burada daha etkili olacaktır. Yağ lekelerine hızlı müdahale etmek çok önemlidir. Aksi takdirde genleşerek yayılacak ve durum çok daha içinden çıkılmaz bir hal alacaktır. Uygulama için öncelikle lekenin fazlasını kağıt peçete ile yüzeyden uzaklaştırın. Ardından kalan izler üzerine karbonat serpin ve fazla sert olmayan bir fırça ile fırçalayın. Bu işlemi yaparken sık sık yüzeyin zarar görüp görmediğini kontrol edin.
İzopropil Alkol İle mürekkep Lekelerini Çıkarma
İzopropil alkol bir çok lekeyi çıkarmada oldukça etkili bir solüsyondur. Eczanelerden temin edebileceğini bu ürünü deri sandalye kullanan herkesin evinde bulundurmasını tavsiye ediyoruz. Özellikle mürekkep lekelerini tek ürünle çıkarabileceğinizi bilmelisiniz. Benzer kimyasalların birbirleri içerisinde çözünmesi ilkesi burada bize yardımcı olacaktır. Zorlu mürekkep izleri üzerine izopropil alkolü mikrofiber bez ile uygulayabilir ve izlerden tek adımda kurtulabilirsiniz.