Derideki Boya Lekelerini Çıkarmak İçin Kullanılacak Yöntemler ve Malzemeler

05.12.2023
8.290
Derideki Boya Lekelerini Çıkarmak İçin Kullanılacak Yöntemler ve Malzemeler

Deri yüzeyler boya lekelerine maruz kaldığında zor durumda kalmamıza sebep olabilir. Ancak her evde bulunabilecek malzemelerle bu lekelerden kurtulmak mümkün. Peki deri üzerindeki boya lekesi nasıl çıkar?

Derideki Boya Lekeleri Nasıl Çıkar?

Deri yüzeyler evimizde, ofisimizde ve daha birçok yerde kullandığımız malzemelerdir. Koltuklarımız, masamız, kıyafetlerimiz veya çantalarımız bu malzemeden olabilir. Bazen istemeden de olsa bu eşyalarımız boya lekelerine maruz kalabilir. En sevdiğiniz beyaz koltuğunuz böyle bir leke ile mahvolmuş olabilir. Boya lekesi her yüzeyden çıkarılması zor bir lekedir. Deri üzerindeki boya lekeleri ise en zor olanlarındandır. Ancak doğru yöntemler uygulanırsa bu lekelerden tek seferde kolayca kurtulabilirsiniz. Suni deri kumaş temizliği kolay olacak şekilde üretilir. Ancak bu tip lekeler biraz işinizi biraz zorlaştırabilir. Ancak bu kumaşları temizlemenin pratik yolları mevcuttur.

Bu lekeler özellikle beyaz kumaştan çok zor çıkarılır. Ancak alkol veya alkol bazlı formüle sahip ürünler bu lekelerin çıkarılmasına yardımcı olacaktır. Alkol ve alkol içeren ürünler içerisinde bu maddeler kolayca çözünür ve kumaşa zarar vermeden kumaşı terk eder.

Peki beyaz suni deriden bu lekeler nasıl çıkar? Bu lekeleri çıkarmanın en pratik yolu asidik çözeltilerden yararlanmaktır. Beyaz kumaşlara boya lekeleri çok çabuk nüfuz edeceğinden elinizi çabuk tutmanızda fayda vardır. Beyaz kumaştan bu lekeleri çıkarmak için alkollü ürünlerden yararlanabilirsiniz. Saf alkol veya aseton gibi alkol oranı yüksek çözeltiler bu lekelerin kumaştan uzaklaştırılmasını sağlayacaktır. Beyaz sandalyeden bu lekeleri çıkarmak için çamaşır suyu gibi bir ağartıcı da kullanabilirsiniz. Beyaz sandalyeden bu lekeler bu yöntemlerle kolaylıkla çıkarılır.

Su ve Sabun

Bu tip kumaşlardan bu lekeyi çıkarmak istiyorsanız ve leke henüz tazeyken yani ıslakken müdahale etme şansınız varsa su ve sabun işinizi görecektir. Öncelikle bu malzemelerin işe yaraması için leke ıslakken müdahale etmeniz gerekmektedir. Daha sonra bu yöntemi uygulamak için birkaç adet temiz peçete edinin. Ardından fazlalık maddeyi peçete yardımıyla yüzeyden uzaklaştırın.

Sabun bazik yapıda bir maddedir. Taze lekelerde asidik çözeltiler kadar etkilidir. Kurumuş lekelerde de lekeyi yumuşatmak için bu malzemelerden yararlanabilirsiniz.

Bu lekeler kuruduğunda bu yöntemler işe yaramayabilir. Bu durumda çok daha güçlü çözeltiler olan alkol içeren veya ağartıcı etkisi olan çözeltilerden yararlanmanız gerekir. Lekenin fazlasını peçete yardımıyla temizledikten sonra fırça yardımıyla fırçalayın. Ardından geniş bir kaba koyduğunuz suya bir miktar antibakteriyel sıvı sabun dökün. Özellikle yağ sökücü bir sabun tercih edin. Deterjan formüllü sabunlar işinize yaramayacaktır. oluşturduğunuz çözeltiyle fırçalama işlemine devam edin. Ardından durulayablirsiniz.

Zeytinyağı

Lekenin üzerine zeytinyağı dökmeniz işe yarayacaktır. Yağ molekülleri boya moleküllerini yüzeyden uzaklaştırmaya yardımcıdır. Temiz bir bez veya peçete yardımıyla uygulayabilirsiniz. Kanepenin kıvrım yeri gibi eğimli bir yüzeyde ise doğrudan uygulayamayabilirsiniz. Bu durumda zeytinyağına batırdığınız bir bez yardımıyla uygulama yapabilirsiniz. Uyguladıktan sonra parmağınızla bölgeye masaj yaparak yedirin. Kalıntılar için fırça yardımıyla uygulamaya devam edebilirsiniz. Deri yüzeylerde zeytinyağını güvenle kullanabilirsiniz.

Limon Suyu

Asidik çözeltiler bu lekeleri yok etmede oldukça etkilidir; özellikle de kurumuş lekelerde. Kurumuş olan lekeyi deriye zarar vermemek için plastik sert bir cisimle yüzeye fazla temas ettirmeden kazıyın. Ancak bu işlemi çok dikkatli yapmanız gerekmektedir. Kalan lekeler için asidik bir suyu olan limondan yararlanabilirsiniz. Bir sprey şişesine limon sıkın ve bir miktar su ile seyreltin. Ardından lekeye püskürtün. Bu sayede kalıntılar kendiliğinden yüzeyi terk edecektir. Ardından mikrofiber bez yardımıyla kalıntıları temizleyebilirsiniz. Bu işlemi beyaz sirke, sitrik asit veya ağır derecede sulandırılmış saf alkol ile de uygulayabilirsiniz.

YORUMLAR

  1. pelin dedi ki:

    merhaba arkadaşlar yatağımın yanındaki deriye yanlışlıkla eyeliner döktüm silince çok bulaştı çamaşır suyu yaptım çıkmadı o an telaşla aklıma aseton gelmedi gelseydi eğer şuan leke kalmayacaktı sanırım aseton etki ediyor ben döküldükten 8 saat sonra asetonla sildim pek çıkarmaktadı aklıma nane yağı geldi sildim ve hiçbir nokta kadar bile leke kalmadı NANE YAĞINI TAVSİYE EDERİM

    1. Burak dedi ki:

      Saol pelin deneyeceğim