Deriden Kolonya Lekesini Çıkartmak İçin Neler Yapılması Gerekir?
İçindekiler
Deri yüzeylerden kolonya lekesini çıkartmak için birçok işlem uygulanabilmektedir. Bazıları kimyasal işlemlerdir. Bunların uygulanmasında sağlık açısından dikkatli olmak gerekir.
Leke Çıkarma İşlemleri
İzopropil Alkol
İzopropil alkol eczanelerden satılan bir üründür. Bir parça pamuğun üzerine alkolü dökün ve kolonya lekesi olan bölgeyi silin. Bu ürün yanıcı bir madde olduğundan dolayı dikkatli şekilde kullanın. Lekenin çıktığı bölgeyi üfleyerek kurutun. Leke kaldıysa uygulamayı tekrardan detay atlanmadan en doğru şekidle yapılır.
Beyaz İspirto
Gerekli Malzemeler
- Beyaz ispirto
- Temiz bez
- Ilık su
Kolonyanın deri üzerindeki lekesi içeriğinde bulunan limon ya da farklı esanlardır. Özellikle limon sitrik ast içerir. Bundan dolayı da deri üzerinde kolonya lekesi yağlı bir görüntü meydana getirir. Bu sorundan kurtulmak adına kullanılacak olan en etkili çözüm beyaz ispirto uygulamasıdır. Beyaz ispirtoyu oldukça az bir miktarda pamuklu bezin üzerine dökün. Kolonya lekesi olan bölgeyi beklemeden bu bezle silin. Ardından ılık su ile nemlendirilen bez yardımı ile deri üzerindeki lekenin olduğu kısmı durulayın. ispirto kalıntılarının kalmaması için durulama birkaç kez tekrarlanabilir.
Gliserin
Gliserin doğal bir üründür. Bu üründe eczanelerde satılır ve yağ lekelerinin çıkarılması konusunda oldukça etkili çözümler sunar. Deri üzerindeki kolonya lekesi üzerine birkaç damla gliserini direkt olarak uygulayın. Ardından derideki lekenin üzerini temiz bir bez yardımı ile silin. Silme işleminin tamamlanmasından sonra ılık su yardımı ile dökülen kolonya lekesi tekrardan silinmelidir. Gliserin tarzındaki ürünler deri üzerine dökülen kolonya lekesi için kullanılacaksa mutlaka ılık su ile tekrardan silindiğinde tam anlamıyla çıkar. Durulama işlemlerinden sonra pamuklu bir bez ile kurulanmalıdır. Ardından deri doğal yollar ile havalandırılmadır. Havalandırma boyunca başka bir işlem yapılmaz v el ile temas edilmez.
Leke Çıkarmada Diğer İşlemler
Deterjan
Gerekli Malzemeler
- Hassas çamaşırlar için kullanılan deterjan
- Su
- Kap
Az miktarda hassas çamaşırlar için kullanılan sabundan bir kabın içine dökün ve su ile karıştırın. Bu uygulamada çeşme suyu kullanımı yapılmaz. İçme suyu ya da damıtılmış su kullanılması deriye zarar vermez. Kap içinde hazırlanan karışımı sprey özelliği bulunan şişe içine dökün. Ardından bu karışımdan mikrofiber bir bezin üzerine püskürtün. Deriye direk olarak uygulama yapmayın. Direkt olarak uygulama yapıldığında derinin kendi renginde bozulmalara sebep olabilirsiniz. Hatta karışımı kolonya lekesi üzerine uygulamadan önce görünmeyen bir alanda deneme yapabilirsiniz. Bez üzerine sıkılan karışımı kolonya lekesi olan bölgeyi silmek için kullanın. Silme işlemi kesinlikle hafif hafif yapılmalıdır. Bu sayede leke çıkar. Lekenin çıkmasından sonra derilerin doğal yollar ile kurutulması gerekir. Derilerin bu uygulamadan etkilenmemesi ve ömürlerinin daha uzun olması için deri nemlendiricisi kuruduktan sonra kullanılmalıdır.
Arap Sabunu
Arap sabunu lekeler üzerinde etkili olan bir üründür. Ilık su içinde çözülmesi sağlanarak kullanılması gerekir. Deri yüzeyde kullanmak için bu karışım hazırlanır ve temiz bir bez yardımı ile uygulama yapılır. Bez ile koltuk, çanta ya da farklı ürünler üzerindeki lekeler silinir ardından nemli bezle durulanır ve kurulanır. Kurulama işlemlerinde kullanılacak olan bezin pamuklu ve leke bırakmayacak bir ürün olması çok önemlidir. Çünkü bu uygulamadan sonra kurulama yapılmazsa arap sabunun lekeleri de yüzeyde kalır.