Yanmış Dibi Tutmuş Tencereleri Temizleme Yöntemleri

05.12.2018
6.375
Yanmış Dibi Tutmuş Tencereleri Temizleme Yöntemleri

Kararan Lavabo Nasıl Temizlenir? Temizleme Yöntemleri Nelerdir?

Dibi yanmış olan, kireç tutmuş olan tenceler ne şekillerde nasıl temizlenir, hangi temizlik maddelerini kullanmak gerekir, yöntemleri nelerdir, ne kadar sürede temizlenir hakkında makale.

Tencere Temizliği

 

Mutfak işlerinde büyük bir yeri olan tencereler sürekli olarak kullanılan ve yemek pişirmenin ana unsurlarından olan mutfak gereçlerindendir. Bu kadar sık kullanılmalarından ötürü tencereler diğer mutfak malzemelerine göre daha sık kirlenmekte, ve kirlenmenin boyutu da kimi zaman daha yüksek olabilmektedir.

Tencereler sadece yemek yapmak için değil, süt kaynatmak gibi başka amaçlar için de kullanılabilmektedir. Normal şartlar altında her kullanımdan sonra rahat bir şekilde temizlenebilen tencereler;

  • Yemek pişirilen tencerenin ocak yanar vaziyette ocağın üstünde unutulması,
  • Yemeğin yağının az konmasından dolayı yemeğin yanması,
  • Sürekli olarak aynı tencerede süt kaynatma,
  • Süt kaynatırken sütün taşması,

gibi nedenlerden ötürü zaman zaman dip kısmından yanabilmekte ve dip tutması denilen şey meydana gelmektedir. Oldukça istenmeyen bir durum olmuş olsa bile mutfakta yemek yapan hemen herkes böylesi bir durumla karşılaşmıştır.

Böylesi bir durumda normal temizleme yöntemleri maalesef faydalı olamamakta, hatta bazı durumlarda bu şekilde yanmış tencelere temizlemeye bile uğraşmadan doğrudan çöpe atılabilmektedir. Bu şekilde kirlenmiş olan tencerelerin temizliği zor olduğu gibi aynı zamanda hem uzun vakit gerektirmesi ve fiziksel güç harcatmasından dolayı ev kadınları açısından her zaman sorunlu bir konu olmuştur.

Dibi Tutmuş Tencere Temizleme Yöntemleri

Tencere temizliği konusunda dibi tutmuş tencereler büyük bir sorun oluşturmaktadır. Kimi zaman uzun dakikalar boyunca temizlense bile tam bit temizlik elde edilemez. Bunun yanında harcanan temizlik maddeleri ve bilek gücü de beraberinde diğer bir problemi meydana getirmektedir.

Bu neden rahat ve hızlı bir şekilde temizlik yapabilmek ve bunun yanında tam bir temizlik elde edebilmek için kullanılabilecek olan birkaç yöntem vardır.

Su ve Karbonat Yöntemi

Malzemeler

  • Karbonat
  • Su

Bu yöntemde dibi tutmuş tencereyi kaplacayacak miktarda karbonat tencerenin dibine serpilir. Daha az bir miktarda su tencerenin dibine dökülür. On saat beklendikten sonra plastik bir fırça yardımı ile çok bastırmadan tencerenin dibi fırçalanır. Daha sonra normal bir bulaşık deterjanı ve süngeriyle birlikte temizlenir. Dibi tutan tencere bu yöntemle tamamen temizlenebilir. Bu yöntemin diğer bir avantajı da tüm tencereler için uygulanabilir olmasıdır.

Sirke Yöntemi

Malzemeler

  • Sirke

Bu yöntemde ise Temizlik maddesi olarak sirke kullanılmaktadır. Dibi tutan tencereye tencerenin yanmış olan kısmını tamamen kaplayacak bir şekilde sirke dökülür. Sirkenin elma veya üzüm olması farketmemektedir. Daha sonra kapağı kapatılan tencere bir gece boyunca beklemeye bırakılır. Ertesi gün sıcak su ile temizlenen sirkeden sonra bulaşık deterjanı ve süngeri yardımıyla tencere temizlenir. Bu yöntem çelik tencerelerde rahatlıkla kullanılabilirken, teflon ve emaye tencelerde kullanımı uygun değildir.

Sıvı Deterjan Yöntemi

Malzemeler

  • Yarım su bardağı sıvı deterjan
  • Kaynar su

Bu yöntemde soğumuş olan tencereye yarım su bardağı miktarında sıvı bulaşık deterjanı dökülür. Daha sonra yanmış olan kısmı kaplayacak şekilde kaynar su ilave edilir ve tencerenin kapağı kapatılır. Bir gece bu şekilde bekledikten sonra deterjan ve sünger yardımıyla temizlenir. Bu yöntemin avantajı teflon ve emaye gibi hassas yüzeyi bulunan tencelerde uygulanabilir olmasıdır.

Kireç Gidermek

Tencereler dışında cezve, kettle, çaydanlık gibi mutfak gereçlerinde de bazı temizlik sorunları yaşanmaktadır. Bunlardan bir tanesi kireç problemidir. Özellikle su ısıtılan kettle ve çaydanlık gibi gereçlerde kireçlenme sık sık görülen ve temizlenmesi gereken bir durumdur.

Kireç giderme yöntemi olarak kullanılabilecek olan bir işlem;

  • Bir yemek kaşığı miktarındaki limon tuzunu çaydanlığın veya kettle içine dökmek, bunun üstüne tüm kireçli alanları kapsayacak miktarda su eklemektir. Daha sonra çaydanlık ocağa konur veya kettle fişe takılarak ısıtılır. Bu şekilde suyun kaynaması beklenir, bir müddet kaynadıktan sonra ocak kapatılır, kettle fişten çekilir. Kaynamış olan su boşaltılarak çaydanlık veya demlik bol miktarda temiz su ile durulanır.

Bu yöntem hemen hemen birçok kireçlenme durumunda işe yarayan basit ve etkili bir işlemdir. Çaydanlığı veya kettle zaman zaman çok fazla kireçlenmesini beklemeden temizlemek hem daha kısa sürede temizlenmesi sağlayan, hem de malzemelerin kullanım süresini artıran bu uygulamadır. Bu nedenle bu yöntem belli periyotlarla zaman zaman tekrarlanmalıdır.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.