Diş Eti Çekilmesi Neden Olur? Diş Eti Çekilmesi Tedavisi Nasıl Yapılır?

01.08.2022
3.384
Diş Eti Çekilmesi Neden Olur? Diş Eti Çekilmesi Tedavisi Nasıl Yapılır?

Diş Eti Çekilmesi Neden Olur?

Diş eti hastalığı veya diş eti çekilmesi olarak da bilinen Peridontitis, dişlerin etrafındaki yumuşak dokuya zarar veren ve tedavisinin yapılmaması halinde dişleri destekleyen kemiklerin yok edilmesine neden olan ciddi bir enfeksiyondur. Diş eti çekilmesi, diş kaybına veya dişlerin gevşemesine neden olabilmektedir.

Diş eti çekilmesi, yaygın olarak görülmenin yanı sıra büyük bir oranda tedavisi yapılan bir rahatsızlıktır. Diş eti çekilmesi, ağız temizliğinin ve ağız bakımının kötü bir şekilde yapılmasından kaynaklanan bir durumdur. Bu nedenle kişinin gün içerisinde en az 2 defa dişlerini fırçalaması gerekir.

Birçok kişide diş eti çekilmesi gelişimi, genellikle bakteriler nedeniyle ortaya çıkan ve yapışkan bir film olan plak oluşumu ile beraber ortaya çıkan bir durumdur. Bu plağın tedavi edilmemesi durumunda plak, peridontite dönüşür.

Diş Eti Çekilmesi Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Diş eti çekilmesi tedavi yöntemleri çeşitlilik göstermektedir. Diş eti çekilmesi tedavisinde tıbbi yöntemler oldukça önemli rol oynasa da kişinin kendi uygulayacağı yöntemlerde oldukça önemlidir. Bu anlamda kişinin gün içerisinde en az 2 defa dişini fırçalaması ve diş ve ağız bakımını doğru bir şekilde yapması gerekmektedir.

Diş eti çekilmesi tıbbi tedavi yöntemleri ise aşağıdaki gibidir;

  •  Yönlendirilmiş doku rejenerasyon yöntemi; Dişleri destekleyen kemik, diş etinin çekilmesi sonucuna tahrip olması halinde kayıp yaşanılan kemik ve doku yeniden oluşturulması amacıyla yapılan bir tedavi yöntemidir. Diş hekimi, diş eti dokusunu geri katlayarak bakterilerin giderilmesini sağlar. Ayrıca diş eti dokusu diş veya dişlerin köküne sabitlenerek uygulanır.
  •  Açık flep tedavi yöntemi; Bu tedavi yönteminde, diş hekimi etkilenmiş olan diş eti dokusunu geriye doğru katlar ve zararlı bakterilerin ceplerden uzaklaşmasını sağlar. Ardından diş etki dokusunu, diş kökü üzerindeki mevcut konumuna sıkı bir şekilde sabitleyerek mevcut boşlukların küçülmesini veya mümkün ise tamamen giderilmesini sağlar.
  •  Yumuşak doku grefti tedavi yöntemi; Bu tedavi yönteminde, üst damaktan veya başka bir bağlantı bölgesinden doku alınır ve açıkta kalan kökün etrafını saran diş eti dokusuna dikilir. Ayrıca yumuşak doku grefti farklılık gösterebilir. Bu tedavi yöntemi hastanın durumuna bağlı olarak farklılık gösterir.

Diş Eti Çekilmesi Evde Tedavi

Diş eti çekilmesi için birçok tıbbi tedavi yöntemi bulunmaktadır. Tıbbi tedavi yöntemlerinin yanı sıra diş eti çekilme problemi yaşayan kişiler evde uygulayabilecekleri çeşitli tedavi yöntemleri ise bu problemden kurtulabilirler. Diş eti çekilmesine karşı birçok farklı doğal yöntem bulunmaktadır. Diş eti tedavisine iyi gelen bitkiler aşağıdaki gibidir;

  •  Papatya
  •  Meyan kökü
  •  Kekik
  •  Ekinezya
  •  Misvak
  •  Zerdeçal
  •  Nane
  •  Adaçayı
  •  Limon
  •  Susam yağı ve ısırgan otu

Diş Eti Çekilmesi Bitkisel Tedavi Yöntemleri

Diş eti çekilmesi problemi birçok kişinin yaşadığı ortak bir sorundur. Diş eti çekilmesi problemi, diş iltihapları veya diş eti kanamaları gibi diş eti problemleri çeşitli bitkisel tedaviler sayesinde giderilebilir. Diş eti çekilmesi özellikle düzenli ve doğru bir şekilde diş ve ağız bakımının yapılmamasından dolayı ortaya çıkan bir problemdir. Diş eti çekilmesi için birçok bitkisel tedavi yöntemi bulunmaktadır.

Diş eti çekilmesine iyi gelen 5 bitkisel çözüm aşağıdaki gibidir;

1- Papatya

250 ml. Suyu kaynatın. Ardından 2 – 3 çay kaşığı kadar papatyayı kaynar su içerisine atın. Yaklaşık olarak 10 dakika boyunca bekletin. Beklemeden sonra karşımı süzün. Papatya karışımını yemeklerden sonra ağzınızı çalkalamak için kullanmalısınız.

2- Meyan kökü

Yapılan çalışmalarda meyan kökünün plak oluşumunu ve diş eti iltihaplarının kontrol edilmesine yardımcı olduğu belirlenmiştir. Meyan kökünü gün içerisinde en fazla 3 fincan olarak tüketmeniz gerekmektedir. Ayrıca hamile ve kronik rahatsızlığı olan kişilerin meyan kökü veya farklı bir ürünü kullanmaları önerilmemektedir.

3- Isırgan otu

Isırgan otu antibakteriyel özelliğe sahiptir. Bu sayede vücuttaki zararlı bakterilerin yok edilmesini sağlar. İçerisinde ısırgan otunun bulunduğu ağız çalkalama suları veya diş macunlarını kullanabilirsiniz. Ayrıca ısırgan otu içerisine ardıç katarak ta kullanmanız otun etkisini arttıracaktır.

4- Kekik

Diş eti çekilmesi için önerilen bitkilerden biri de kekiktir. Kekik içerisinde bulunan etken maddeler diş eti çekilme problemine iyi gelmektedir.

Bir bardak su ile kekiği karıştırdıktan sonra 5 dakika kadar kaynamaya bırakın. Kaynayan karışımı soğuması için bekletin.

Kekik karışımını dişlerinizi fırçalarken kullanabilirsiniz. 2 ay boyunca gün içerisinde 2 veya 3 kez olmak üzere bu karışımı kullanabilirsiniz.

5- Adaçayı

Adaçayı içerisinde bulunan antiseptik bileşikler diş etinde meydana gelen kanamanın durmasına yardımcı olur. Bu etkisi sayesinde diş eti iltihapları ve diş çürümelerine sebep olan bakterilerin yok edilmesini sağlar. Adaçayını kullanırken bu çayın etkisinin artması için meyan kökü de ekleyebilirsiniz.

Diş Eti Çekilmesi Belirtileri Nelerdir?

Diş eti çekilmesi problemi birçok kişinin ortak problemi olarak görülmektedir. Diş eti çekilmesi genellikle ağız ve diş bakımının yapılmamasından kaynaklansa da bazen çeşitli nedenlerden dolayı da görülebilmektedir. Diş eti çekilmesi tedavisinin yapılmaması durumunda diş eti problemi ilerleyerek daha ciddi durumlara neden olabilmektedir. Bu nedenle diş eti çekilmesi belirtilerinin görülmesi halinde mutlaka uzman bir diş hekiminden muayene olmanız gerekir.

Diş eti çekilmesi belirtileri aşağıdaki gibidir;

  •  Elma, armut gibi sert yiyecekler yerken kanama olması
  •  Dişlerinizi fırçalarken diş etlerinizde kanama görülmesi
  •  Diş etlerinde görülen kızarıklık veya şişkinlik gibi belirtiler diş eti çekilmesi problemini gösteriyor olabilir.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.