İçindekilerDudak Bakımı EvdeDudak Bakımı Nasıl OlmalıDudak Bakımı Nasıl YapılırDudak Bakımı için Bitkisel YağlarDudak Bakımı için Pratik ÖnerilerDudak Bakımı için Doğal...
Diş Tartarı Nasıl Temizlenir?
İçindekiler
- Diş Tartarı Neden Olur?
- Düzenli Diş Fırçalayarak Diş Taşı Temizliği
- Florürlü Diş Macunu Kullanarak Diş Tartarı Temizliği
- Tartar Kontrollü Diş Macunu Kullanın
- Kabartma Tozu Karışımı ile Dişleri Fırçalamak
- Aloe Vera Jel ve Gliserin Krem Kullanımı ile Tartar Temizliği
- Diş Tartarını Çıkarmak için Portakal Kabuğu Kullanın
- Meyve ve Sebzeleri Isırarak Yemek
- Susam Tohumu Çiğneyerek Diş Plağı Temizliği
- İncir Yiyerek Diş Tartarını Temizlemek
- Elektrikli Diş Fırçası Kullanın
- Düzenli Diş İpi Kullanımı ile Bakteri Plakasını Temizleme
- Antiseptik Ağız Temizleyici veya Peroksit Çözeltisi ile Gargara Yapmak
- Medikal Küret ya da Sond-orak ile Tartar Temizleme
- C Vitamini Zengin Meyveler
- Baharatlı Gıdalar Tüketin
- Limon Kullanarak Diş Tartarı Temizliği
- Hindistan Cevizi Yağı ile Gargara Yaparak Diş Tartarı Temizleme
- Elma Sirkesi ile Diş Tartar Temizliği
- Peynir yada Kaşar Peyniri Yemek
- İpuçları
- Uyarılar
- İhtiyacınız Olabilecek Malzemeler
Yaşamamızı sürdürebilmemiz için gün içinde belirli aralıklarla beslenmemiz gerekmektedir. Bu işlem sırasında da en çok kullandığımız yapı tabi ki de diştir.
Diş Tartarı Neden Olur?
- Herhangi bir besini ağıza alırken, besinin büyük bir kısmını yutarız fakat besinlerin küçük bir kısmı da olsa diş kenarlarında, diş aralarında besinler kalmaktadır.
- Ağzımızın içinde kalan küçük besin parçaları, mikroorganizmalar için önemli bir besin kaynağı oluşturmaktadır.
- Yemekten sonra dişlerimizi fırçalamadığımız zamanlarda, mikroorganizmalar dişlerimizde kalan besin parçaları ile çoğalarak diş yüzeyinde tutunur ve mikroorganizmalar bu sayede yaşamlarını sağlarlar.
- Diş tartarı yani diş plağı (taşı) dişlerinizde bakteri, ölü hücreler ve kir birikimi oluşumuna sebep olur.
- Dişlerin içerisin de barınan bu bakteriler gözle görünmez, fakat belirli gıdalar ile etkileşime girdikleri zaman dişlerin çürümesine neden olan bir asit bırakarak diş çürümesine kadar giden ciddi zararlar vermektedir.
Bu yüzden ağız hijyenine çok önem vermeliyiz. Yemeğimizi yedikten sonra dişlerimizi düzenli bir şekilde diş fırçalama kurallarına uygun bir şekilde fırçalamalıyız.
Diş tartarına halk arasında plak ya da diş taşı denmektedir. Sert tabaka zamanla, sarı ya da kahverengi olmaktadır. Sigara kullanan kişilerde katran biriktiği için kahverengi, sigara kullanmayanlarda sarı renge yakın bir renk almaktadır. Sizlerde bu sert tabaka ile uğraşmak istemiyor iseniz aşağıdaki yöntemleri düzenli bir şekilde
uygulamanızda fayda var.
Düzenli Diş Fırçalayarak Diş Taşı Temizliği
- Her yemekten sonra dişlerinizi düzenli bir şekilde fırçalamak, tartar oluşumunu büyük ölçüde engeller.
- Dişlerinizi fırçalamak için yumuşak bir diş fırçası kullanmaya dikkat etmenizi öneririz.
- Dişlerinizi fırçalarken Tüm diş yüzeylerini diş etlerinin üzerini tüm açılarla fırçalamaya özen gösterin, bu şekilde dişler kalan besin parçalarından güzel bir şekilde temizlenir ve diş tartarları oluşumu engellenir.
- Dişinizi fırçalarken Fırçayı daima diş eti yüzeyine 45 dereceye yakın bir açıda tutmayı unutmayın.
Florürlü Diş Macunu Kullanarak Diş Tartarı Temizliği
- Florürlü diş macunları, dişlerdeki florür konsantrasyonunu arttırmaya yardımcı olarak dişleri önemli ölçüde kuvvetlendirir ve diş boşluklarını önlemeye yardımcı olur.
- Florürlü diş macunu, diş minesini güçlendirir. Dişlerin herhangi bir asitli gıdalar ve içeceklerin alımından sonra zarar görme olasılığını düşürmede yardımcı olur.
- Florürlü diş macunu kullanmak dişin çürümesinde etkilenen bölgelerin yeniden mineralize edilmesine ve onları tartar oluşumundan sorumlu bakterilerden korumasına büyük ölçüde yardımcı olur.
Tartar Kontrollü Diş Macunu Kullanın
- Diş tartar kontrollü bir diş macunu kullanmak, plak ve tartarın çıkarılması için son derece önemli bir yöntemdir.
- Bu diş macunlarında bulunan pirofosfatlar, çinko sitrat ve florür gibi bir takım kimyasal bileşenler bulunmaktadır. Bu maddeler, dişlerde tartar oluşumunu engellemede yardımcı olmaktadır.
- Bazı tartar kontrollü diş macunlarının, aynı zamanda belirli bir miktarda oral bakterilerin öldürülmesinden sorumlu olan triklosan denilen bir antibiyotiği içerdiği de bulunmuştur.
Kabartma Tozu Karışımı ile Dişleri Fırçalamak
- Bu yöntem için ihtiyaç listeniz: evinizde kolaylıkla bulabileceğiniz maddelerdir. 1 çorba kaşığı kabartma tozu, bir tutam tuz ve diş fırçası.
- Küçük bir kaba kabartma tozu (sodyum bikarbonat) ve yemek tuzunu karıştırın. Bu karışımı diş fırçanızı ıslatarak, diş fırçanıza sürün.
- Hazırladığınız bu diş fırçası yardımı ile dişlerinizi yavaşça ovalayın ve fırçalayın.
- Bu şekilde bir müddet dişlerinizi fırçaladıktan sonra ağzınızı ılık su yardımı ile güzel bir şekilde durulayın.
- Dişlerinizde hızlı bir sonuç almak için bu yöntemi her gün uygulayın. Dişlerinizde bakteri plağı ve tartar temizlendikten sonra, bu yöntemi her 5 ya da 7 gün arasında düzenli bir şekilde kullanmaya devam edebilirsiniz.
- Karışımda kullandığınız kabartma tozu diş ve diş etlerini rahatlatarak plak ile tartar üzerinde antibakteriyel bir kalkan etkisi görür.
- Bu yöntem diş tartarının temizlenmesine yardımcı olduğu gibi dişlerin beyazlatılmasını da fazlası ile katkı sağlamaktadır.
- Kabartma tozunun içerisinde antiasit olduğu için ağız boşluğundaki pH dengesini dengelemeye yardımcı olur. Tuz da zaten bilindiği gibi antimikrobik özelliklere sahip olduğu için bu yöntem diş tartarlarının engellenmesinde size büyük ölçüde yardımcı olacaktır.
Aloe Vera Jel ve Gliserin Krem Kullanımı ile Tartar Temizliği
- Bu yöntem için İhtiyaçlarınız neler? 1 çay kaşığı kadar aloe vera jeli, 4 çay kaşığı bitkisel gliserin, 4 ya da 5 çorba kaşığı kabartma tozu, 10 damla limon esans yağı, 1 su bardağı kadar da su.
- Malzemelerin hepsini bir kaba bırakın. Pürüzsüz bir macun elde etmek için bütün malzemeleri güzel bir şekilde karıştırın.
- Malzemeleri karıştırarak macun kıvamını Elde ettiğiniz karışımla dişlerinizi ovun.
- Bu işlemlerin ardından Tüm hamurları çıkarmak için ağzınızı iyice çalkalayın.
- Bakteri plağı ya da plakası gitmeye başlayıncaya kadar bunu günde 1 kez olmak kaydı ile düzenli bir şekilde uygulayın.
- Bakteri plağı tamamen yok olana kadar 3 ya da 4 gün arayla bir kez kullanın.
- Hem aloe vera jel hem de pişirme tozu antimikrobiyal bir özelliğe sahiptir. Aloe vera aynı zaman da bakterilerin ürettiği serbest radikalleri uzaklaştırarak dişlerin ve diş etlerinin iyileşmesini sağlayabilen antioksidanlar da içerir.
- Karışımımız içindeki Limon esans yağı, plak ve tartar oluşturan bakterilerden kurtulmak için kullanılabilecek harika bir antimikrobiyal maddedir.
Diş Tartarını Çıkarmak için Portakal Kabuğu Kullanın
- Bu adımdaki yöntemi uygulamak için portakal kabuğuna ihtiyacınız var. Portakalı yedikten sonra kabuğunu çöpe atmak yerine bu şekilde değerlendirebilirsiniz
- Portakal kabuklarından bir parça alın ve kabukları doğrudan 2 ya da 3 dakika boyunca dişlerinizin üzerine sürtün.
- 2 ya da 3 dakika boyunca portakal suyunun akmasına izin verin. Bu işlemin ardından ağzınızın içini su yardımı ile güzel bir şekilde yıkayın.
- Portakal kabuklarını bu yöntemle kullanabilirsiniz, aynı zamanda kabukları bir macun haline getirilebilir ve dişlere uygulayabilirsiniz. Hazırladığınız macunu dişlerinizde 1 ya da 2 dakika bekletin ve ardından durulayın.
- Bu uygulamayı hafta 2 ya da 3 kez yapabilirsiniz.
- Portakal kabuğu, ağızda bulunan mikroorganizmalarla savaşmaya büyük ölçüde yardımcı olur. Bu, diş tartarı lekeli dişleri beyazlatmanın ucuz ve doğal bir yoludur o yüzden rahatlıkla yapabilirsiniz.
Meyve ve Sebzeleri Isırarak Yemek
- Elma, kavun, havuç ya da kereviz gibi besinleri ısırarak yemek harika bir fikir olacaktır.
- Dişlerinizi doğal olarak temizlemek için yemeklerden 30 ya da 45 dakika sonra bu meyveleri ya da sebzeleri çiğneyin.
- Bu yöntem sadece, dişlerinizdeki herhangi bir yiyecek parçacıklarını, plakasını ya da taşı kaldırmakla kalmaz aynı zamanda diş etlerinizin güçlenmesinde size yardımcı olur.
Susam Tohumu Çiğneyerek Diş Plağı Temizliği
- Bu yöntem için 1 çorba kaşığı susam tohumu ve diş fırçasına ihtiyacınız olacak.
- Susam tohumunu çiğnemeye başlayın ama bu işlem sırasında dikkatli olun yutmayın.
- Çiğnenmiş tohumlar hala ağzınızda iken, dişlerinizi kuru bir diş fırçası yardımı ile dişlerinizi diş etlerinizi güzel bir şekilde fırçalayın.
- Haftada iki kez bu işlemi tekrarlayın.
- Bu tohumlar doğal bir kese gibi davranıyor. Dişleri temizler, parlatır, plak ve tartarın çıkarılmasına da büyük ölçüde yardımcı olur.
İncir Yiyerek Diş Tartarını Temizlemek
- Manava gittiğiniz zaman ihtiyacınız kadar birkaç kilo incir alın.
- İncirleri ağzınıza aldıktan sonra acele etmeden yavaş yavaş çiğneyin.
- Bunu her gün düzenli olarak yapın. Özellikle yemek yedikten sonra incir yemeye özen gösterin.
- İncir tüketmek, dişleri temizlemek ve diş etlerini güçlendirmek için kullanılan bir başka doğal yöntemdir.
- Çiğneme işlemi sırasında tükürük bezleri uyarılır ve tükürüğün salgısını arttırır. Bu sayede, dişleri temizlemek plak ve tartarın temizlenmesinde yardımcı olur.
Elektrikli Diş Fırçası Kullanın
- Pek çok diş hekimi size dişlerinizi fırçalamak için bir elektrikli diş fırçası kullanmanızı önerir.
- Çünkü elektrikli diş fırçası elle kullanılan diş fırçalarından daha çok alana ulaşmada ve daha iyi bir fırçalama süreci geçirdiği için daha iyidir.
- Bu işlem Tartarı çıkarmaya, dişlerinizi temiz ve parlak tutmaya yardımcı olur.
Düzenli Diş İpi Kullanımı ile Bakteri Plakasını Temizleme
- Diş temizleme ipi kullanımı, dişler arasındaki bakteri plakasını ve gıda parçacıklarını gidermek için kullanılan mükemmel bir yöntemdir.
- Yemekten sonra diş temizleme ipi kullanımı, diş taşı oluşumunu büyük ölçüde önler ve ağız hijyeninizin iyi bir şekilde korunmasına d yardımcı olur.
- Diş ipi sadece dişler arasında değil aynı zamanda diş etleri arasında da önemli bir temizlik yapar. Bu nedenle diş çürüğü ve diş taşı hastalıklarını sizden uzak tutar.
Antiseptik Ağız Temizleyici veya Peroksit Çözeltisi ile Gargara Yapmak
- Bu yöntem için gerekli malzemeler; 1 çorba kaşığı antiseptik ağız gargarası, 3 çorba kaşığı %3 hidrojen peroksit çözeltisine ihtiyacınız olacaktır.
- Bu iki malzemeyi bir kaba koyun. Ardından iki malzemeyi güzel bir şekilde karıştırın ve bir ya da iki dakika boyunca bu çözeltiyle dişlerinize gargara yapın.
- Bu işlemin Ardından içme suyu ile gargara yapmaya devam edin.
- Yöntemi haftada iki kez tekrarlamanızda fayda var.
- Hem gargara hem de hidrojen peroksit doğada antimikrobiyal bir özelliktedir. Bu çözüm, tartarın gevşetilmesi ve çıkarılmasına büyük ölçüde yardımcı olur.
Medikal Küret ya da Sond-orak ile Tartar Temizleme
- Sertleşmiş diş tartarını dişlerden çıkarmak için bir medikal küret ya da sond-orak (mağazalarda bulunur) kullanabilirsiniz.
- Işıklandırılmış bir büyüteç ve ayna yardımı ile, dişlerinizde biriken tartarın yerini tespit edin. Ayna karşısında gözle de görülebilir.
- Dişinizdeki Tartartı hafifçe kazıyıp, lavaboya tükürün. Temizleme işlemi sırasında ağzınızı suyla gargara yapın ve ardından durulayın.
C Vitamini Zengin Meyveler
- Bu adım için küçük bir domates ya da çilek gerekiyor.
- Domates ya da çileği önce doğrayın ve hamur haline getirin.
- Hazırladığınız bu hamuru dişlere dikkatli bir şekilde uygulayın ve beş dakika kadar bekletin.
- Ağzınızı ılık su yardımı ile iyice durulayın.
- Uygulamayı haftada iki kez olmak üzere düzenli bir şekilde tekrarlayın.
- Hem domatesler hem de çilekler doğal olarak antimikrobiyal bir özelliğe sahiptir ve ağızda ki bakterileri öldürerek dişteki tartarın çıkarılmasında size yardımcı olurlar.
Baharatlı Gıdalar Tüketin
- Baharatlı yiyecekler yemek, dişinizdeki tartarın alınması için başka kolay bir yöntemdir.
- Baharatlı gıdalar tüketmek tükürük bezlerini uyararak, tükürüğün salgısını artmasına yardımcı olur.
- Bu sayede ağızda oluşan aşırı tükürük, dişlerin ve diş etlerinin temizlenmesine yardımcı olur.
Limon Kullanarak Diş Tartarı Temizliği
- Bu yöntem için ihtiyacınız olan malzemeler; 1 tatlı kaşığı limon suyu ve temiz diş fırçasına ihtiyacınız var.
- Dişlerini her zamanki gibi normal bir şekilde fırçalayın.
- Diş fırçanızı güzel bir şekilde yıkayın ve sonra diş fırçanızı limon suyuna daldırın.
- Bu suyu dişlerinize ve diş etlerinize hafifçe ovun.
- Ağzınızı, ılık suyla durulamadan önce bu şekilde 1 ya da 2 dakika bekletin.
- Limon ile ovmayı başlangıçta her gün yapın. Bir süre sonra her 10 günde bir yapmaya devam edebilirsiniz.
- Limonun asitli içeriği esas olarak antimikrobiyal özelliklerinden sorumludur. Plak ve tartarın erimesine ve nihayetinde çıkarılmasına da bu sayede yardımcı olur. Limon suyu aynı zaman da doğal bir ağartıcı olduğu için dişlerinizi beyazlatmaya da yardımcı olur.
Hindistan Cevizi Yağı ile Gargara Yaparak Diş Tartarı Temizleme
- Bu yöntem için ihtiyacınız olan malzemeler 1 ya da 2 çorba kaşığı kadar hindistan cevizi yağı temin etmeniz gerekiyor.
- Hindistan cevizi yağını ağzınıza aldıktan 10-15 dakika boyunca döndürün.
- Bu işlemin ardından ağzınızdaki Yağı boşaltın ve ağzınızı ılık suyla iyice yıkayın.
- Bunu iki kez ya da haftada üç kez olmak üzere tekrarlamanızda fayda var.
- Yağ ve gargara yöntemi ile plak ve benzeri enfeksiyonlardan kurtulmanın etkinliğinin arkasındaki en temel ilke yağın ağız boşluğundaki tüm yabancı maddeleri emmesidir. Hindistan cevizi yağı aynı zaman da oral patojenlere karşı etkili bir antimikrobiyal özelliklere sahiptir.
Elma Sirkesi ile Diş Tartar Temizliği
- Diş fırçanızı elma sirkesine batırın, ardından dişlerinizi her zamanki gibi bir süre fırçalayın ve daha sonra ağzınızı durulayın.
- Bu tedaviyi haftada 1 ya da 2 defadan fazla kullanmayın ve elma sirkesini dişleriniz üzerinde çok uzun süre bırakmamaya dikkat edin.
Peynir yada Kaşar Peyniri Yemek
- Yemekten önce peynir ya da kaşar gibi bir parça peynir yemek, plak üretimini etkileyen bakteri asitlerini nötralize etmek de size yardımcı olur.
- Daha yaşlı ve kokulu peynirler kullanmanız bu yöntemde sizin için daha etkili olduğunu da bilmenizde fayda var.
İpuçları
- Genel diş kontrolü ve diş temizliği için diş hekiminizden periyodik olarak randevu almaya dikkat edin.
- Diş minesini korumak ve dişlerin üzerindeki plakların kolayca çıkarılmasını kolaylaştırmak için yumuşak kıllı bir diş fırçası kullanın.
- Sigara içmek dişleriniz ve genel sağlığınız için zararlıdır. Bu yüzden sigarada kullanmaktan sakının. Tütün tartar birikiminin başlıca sorumlularından biri olarak bilinir.
- Fazla miktar da nişastalı ve şekerli gıdalardan kaçının; bu gibi gıdalar ağızda bakteri üremesini teşvik eder.
- Ağızda kalan herhangi bir yiyecek parçasını yutmak için her yemekten sonra yeterli miktarda su içmenizde fayda var.
- Her Yemekten sonra meyve yemenizi öneririz. Çünkü dişleri doğal olarak temizler ve ağız sağlığını geliştirir. Size de vitamin alma konusunda yardımcı olacaktır.
- Genel sağlığınızın yanı sıra diş sağlığını iyileştirdikleri için bol miktarda C vitamini bakımından zengin meyveler tüketmenizde fayda var.
- Dişleri dikey vuruşları kullanarak yumuşak bir fırça yardımı ile düzenli bir şekilde fırçalayın. bu işlem sırasında Dişlerin ve diş etlerinin buluştuğu alana konsantre olun.
- Dişlerinizdeki kalan yiyecek parçacıklarını ve bakterileri uzaklaştırmak için düzenli olarak diş ipi kullanmaya da özen gösterin.
- Baharatlı yiyecekler yemek ağzınızı temiz tutmanıza da yardımcı olacaktır. Baharatlı yiyecekler yediğinizde, tükürük bezleriniz uyarılır bu sayede, tükürük ağzınızı doğal olarak temizler.
Uyarılar
- Gliserin dişlerinizin yeniden mineralizasyon işlemini kesebileceği için bu yöntemi uzun süre kullanmamanızı tavsiye ederiz.
- Medikal küret ya da sond-orak kullanımı uzmanlık gerektiren bir işlemdir. Yanlış kullanım sonrasında diş etlerinizde ciddi enfeksiyona neden olabilirsiniz.
İhtiyacınız Olabilecek Malzemeler
- Kabartma tozu
- Tuz
- Temiz diş fırçası
- Florürlü diş macunu
- Tartar kontrollü diş macunu
- Aloe Vera jeli
- Bitkisel gliserin
- Limon esans yağı
- Su
- Portakal kabuğu
- Susam tohumu
- İncir
- Elektrikli diş fırçası
- Diş temizleme ipi
- Antiseptik ağız temizleyici (gargarası)
- Hidrojen peroksit çözeltisi
- Domates
- Çilek
- Limon suyu
- Hindistan cevizi yağı
- Elma sirkesi
- Peynir
- Kaşar peynir
YORUMLAR
You have brought up a very great points, regards for the post.