Dut Lekelerini Çıkarma Yöntemleri ve Kullanılacak Malzemeler
İçindekiler
Yaz mevsiminde ağaçlardan toplamaya bayıldığımız bir meyvede duttur. Dut tadıyla gönüllerimize taht kursa da inatçı lekeleriyle başımızı derde sokabilir. Peki dut lekesi nasıl çıkar? İşte yöntemleri…
Kırmızı Dut Lekesi
Kim sevmez ki yaz günü içimizi serinleten taptaze dutları. Ancak bazen istenmeyen kazalar sonucu üzerimize suyu damlayabilir ve zorlu lekeler bırakır. Kırmızı dut lekesi en zorlu lekeler arasındadır. İçeriğindeki yoğun pigmentler asitli yapısıyla birleşince kumaşa derinlemesine işler. Peki kırmızı dut lekesi nasıl çıkar? İşte pratik yöntemleri ve püf noktaları…
Yoğun pigment içeren kırmızı meyvelerin lekeleriyle baş edebilmek için asitli çözeltilerden yararlanmalıyız. Bu çözeltiler kumaşa derinlemesine tesir edecek ve lekeleri yüzeyden uzaklaştıracaktır.
Bu lekeleri çıkarmanın bir çok yolu olsa da bu yöntemlerin işe yarayabilmesi için öncelikle kumaşa hızlı müdahale etmek çok önemlidir. Kurumuş olan lekeleri çıkarmak için asitli çözeltiler içerisinde kumaşı uzun süre bekletmek gerekebilir. Lekeye ön yıkama yapmak her zaman için işe yarayacaktır. Beyaz kıyafetleriniz için çamaşır suyu da etkili bir yöntem olacaktır.
Kaynar Su İle Çıkarma
Bu lekeleri ne ile çıkaracağım diye düşünüyorsanız en etkili yöntemin kaynar su olduğunu bilmelisiniz. Dayanıklı kumaşlar için bu yöntemi güvenle uygulayabilirsiniz. Isıya dayanıklı bir kap üzerine lekeli giysileri gerin ve lastik ile sabitleyin. Leke yok olana kadar üzerine kaynar su dökün.
Limon Suyu İle Çıkarma
Limon içeriğindeki asidik malzemelerle bu lekelerin en büyük düşmanıdır. Yapmanız gereken tek işlem lekeli alanı limon suyu ile ıslatmak ve yarım saat bekletmek. Ardından her zamanki gibi yıkayabilir ve güneş ışığında kurutabilirsiniz.
Gliserin İle Çıkarma
Gliserin pigmentleri parçalamada oldukça etkili bir yöntemdir. Eşit miktarda su ve gliserini karıştırıp leke üzerine uygulayın. Yaklaşık iki saat boyunca bekletin. Ardından yıkayabilir ve lekelere veda edebilirsiniz. Bu işlemi uygularken lekeyi kesinlikle ovmayın. Bu daha derine işlemesine sebep olacaktır.
Beyaz Sirke İle Çıkarma
Beyaz sirke ile bu izleri kolaylıkla yok edebilirsiniz. Geniş bir kaba su doldurun ve içine iki fincan beyaz sirke ekleyin. Ardından lekeli alanı bu karışımın içerisinde bir saat bekletin. Daha sonra yıkayın ve lekelerin yok olduğunu göreceksiniz.
Halı ve Döşemelerden Çıkarma
Halı ve döşemelik kumaşlar oldukça derin gözenekli bir yapıya sahiptir. Özellikle yün halı ve kumaşlardan bu lekeleri çıkarmak her zaman için daha zor olacaktır. Ancak zamanında müdahale ettiğinizde endişelenecek bir şey olmadığını göreceksiniz.
Halı ve döşemelerde uygulayacağınız yöntemler her zaman için daha güçlü çözeltiler olmalıdır. Halıdaki mor ve kırmızı dut lekesi ne ile çıkarmaya çalışırsanız çalışın ilk işlem olarak kaynar su tekniğini uygulamalısınız. Bu pigmentlerin büyük ölçüde yüzeyi terk etmesini sağlayacaktır. Ancak elyaf ve polyester halılarınızda bu yöntem tüylerin zarar görmesine sebep olabilir.
Ön yıkama işleminden sonra sirkeli su ile müdahale etmeniz işe yarayacaktır. Ancak kesinlikle solüsyonu fırça ile uygulamamalısınız. Bu meyve lekesinin daha derine işlemesine sebep olacaktır. Eğer beyaz bir halı kullanıyorsanız çamaşır suyu da etkili bir yöntem olacaktır. Ayrıca amonyak ve su alaşımı ile de bu lekeleri kolaylıkla çıkarabilirsiniz. Ancak kesinlikle amonyak ve çamaşır suyunu bir arada kullanmayın.