Duvardaki Lekeleri Çıkarma Yöntemleri ve Kullanılacak Malzemeler

16.07.2017
5.277
Duvardaki Lekeleri Çıkarma Yöntemleri ve Kullanılacak Malzemeler

Duvarlarımız zamanla is, rutubet, yağ veya çeşitli lekelere maruz kalır. Bu lekeleri çıkarmak için çeşitli yollar vardır. Peki duvardaki lekeler nasıl çıkarılır? İşte pratik yöntemleri ve kullanacağınız malzemeler…

Duvar Temizliği

 

Evimizin duvarları aslında tahmin ettiğimizden çok daha fazla lekelere maruz kalan yerlerdir. Ancak herhangi bir lekeye maruz kalmasa bile zamanla kurum, toz ve kir birikintileriyle hijyenini kaybedebilirler. Bu durumda düzenli bakımını yapmak önem kazanmaktadır. Düzenli olarak temizlendiğinde siyah rutubet ve kireç lekeleri ile karşılaşma olasılığımız oldukça düşüktür.

Duvar boyalarında leke tutmaz su bazlı silinebilir boyaları tercih etmelisiniz. Bu boyalar çok daha uzun ömürlüdür ve temizliği de oldukça kolaydır. Duvar kağıtlarında da aynı kriterlere dikkat etmenizi tavsiye ederiz.

Duvar temizliği en az haftada bir kez yapılmalıdır. Bu duvarlarda oluşabilecek lekeleri önlemek için yeterli olacaktır. Silme işleminden önce elektrikli süpürge ile biriken toz ve kurum tabakalarını ve örümcek ağlarını uygun başlıklarla temizleyin. Ardından bir kova su içerisine biraz bulaşık deterjanı koyun ve bir solüsyon hazırlayın. Sünger yardımıyla duvarlarınızı silebilir ve parmak izleri dahil bir çok izi yok edebilirsiniz.

Duvardaki Lekeleri Çıkarmak

Duvardaki yağ lekelerini, mürekkep lekelerini,kurum veya diğer lekeleri çıkarmak için bulaşık deterjanı ve su alaşımı yeterli gelmeyebilir. Bu durumda daha güçlü temizleyicilerden yardım almalısınız. İlk olarak lekenin türünü belirleyerek işe başlamalısınız. Yağlı bir leke için uygulayacağınız yöntem ile kurumuş atık lekeleri için uygulayacağınız yöntemler farklılık gösterecektir.

 

Benzer kimyasal yapıdaki maddeler birbirleri içerisinde çözünerek tepkimeye girer ve yüzeyi terk ederler. Bunun için duvar gibi pürüzsüz yüzeylerden lekeleri çıkarırken lekenin türünü belirlemek ve ona göre bir leke çıkarıcı formül geliştirmek gereklidir.

Yapışkan izlerini çıkarmak için uygulayacağınız yöntem ile yağlı ruj izlerini çıkarmak için uygulayacağınız yöntemler birbirinden farklı olacaktır. Duvardaki lekelerin en büyük düşmanı asitli çözeltilerdir. Bir çok lekeyi çıkarmada yardımcı olan asitli çözeltiler duvar yüzeyine kesinlikle zarar vermez. Lekenin türünü belirledikten sonra çözüm yollarını geliştirmeye ve uygulamaya başlayabilirsiniz.

Boya Lekeleri

Öncelikle boyanın türünü iyi belirlemelisiniz. Yağlı boya lekeleri için uygulayacağınız yöntemler ile su bazlı boyalar için uygulayacağınız yöntemler farklılık gösterecektir. Öncelikle mobilya ve halınızı korumak için örtün. Su bazlı boya için sabunlu su alaşımı yeterli olacaktır. Ancak yağlı boya için bir kova sıcak suya bir fincan beyaz sirke eklemeniz ve duvarı sünger yardımıyla bu karışım ile temizlemeniz gerekmektedir. Temizlik işlemi için alkol içeren kolonya gibi ürünlerden kaçının. Bu duvar boyasının çözünmesine sebep olacaktır.

Yapıştırıcı İzleri

Yapışkan dokulu izleri duvarlardan çıkarmak biraz daha zor olabilir. Yapışkan izleri için yağlı çözeltilerden yararlanmalısınız. Yapışkan dokuyu yok edecek madde yağlardır. Bant gibi yapıştırıcıları çıkarmaya da yarayan maddelerden ilki gaz yağıdır. Gaz yağı hem asidik hem yağlı yapıda bir çözeltidir. Bu da bandın yapıştırıcı etkisini yok etmeye yardımcı olur. Yapıştırıcı lekeleri için bir diğer yöntem de WD`dır. Yine yağlı ve asidik yapıdaki bu çözelti yapıştırıcı lekelerini yok edecektir.

Yağ İzleri

Kolonya ve benzeri maddeleri bu yüzeylerde kullanamayacağımızdan farklı yöntemler aramalıyız. Kurum ve benzeri izleri de çıkarmaya yardımcı olacak en etkili yöntem karbonat ve su alaşımıdır. Bu yöntem duvar kağıdı üzerinde de uygulanabilir. Duvar kağıdı üzerinde güvenle kullanabileceğiniz bu yöntem için yapmanız gereken ılık su kovasına bir fincan kabartma tozu eklemek ve sünger yardımıyla lekeler üzerine uygulamaktır. Duvar kağıdı temizleme için bir diğer yöntem ise beyaz sirkedir. Kurum ve benzeri izleri beyaz sirke ile yok edebilirsiniz.

 

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.