Giysilerde Meydana Gelen Yağ Lekeleri Hangi Aşamalar Dâhilinde Çıkar?

05.06.2023
6.518
Giysilerde Meydana Gelen Yağ Lekeleri Hangi Aşamalar Dâhilinde Çıkar?

Yağ lekesi özellikle kadınların korkulu rüyasıdır. Bu tarz lekeleri çıkartmak için neler yapılması gerektiğini bilmek gerekir. Ayrıca tüm uygulamalar en doğru şekilde uygulanmalıdır.

Elbiseden Yağ Lekesi Nasıl Çıkar?

 

Yağ lekesi oldukça korkunç bir duruma dönüşebilir. Bu tarz lekeleri çıkartmak için fazlasıyla çaba sarf etmek gerekir. Elbiselerdeki yağ lekesi çıkarma konusunda kumaş detaylarını ve leke çıkarma uygulamalarını bilmek gerekmektedir. Giysilerdeki yağ lekesi nasıl çıkar;

Yöntem 1

Gerekli malzemeler;

  • Kâğıt havlu
  • Karbonat
  • Eski diş fırçası
  • Bulaşık sabunu

Pamuklu, şifon, saten ya da farklı bir kumaşa sıvı yağ döküldüğü zaman ilk olarak emici kâğıt bir havlu yardımı ile fazlası alınmalıdır. Bu aşamada önemli olan beyaz kâğıt havlu kullanımı yapmaktır. Bu aşamada temiz ve renkli bez kullanımı yaparsanız bezin rengi elbiseye geçebilir. Lekenin üzerine karbonat dökün ve tamamen kapatın. Bu aşamada da önemli olan kalın bir tabaka halinde dökülmesidir. Karbonat evinizde bulunmuyorsa bunun yerine mısır nişastası kullanmayı denemelisiniz. Karbonat lekenin üzerinde 1 saat boyunca bekletilir. Sonra eski bir diş fırçası ile zedelemeden fırçalanmalıdır. Zaten fırçalama esnasında karbonatın yağ rengini aldığını görebilirsiniz. Yani karbonat yağın tamamını emecektir. Yağın belli bir kısmı elbisede kalır. Bu durum oldukça normaldir. Elbiseden araba yağı lekesi nasıl çıkar kapsamında leke çoksa işlemi tekrarlamak zorunda kalabilirsiniz. Zor lekelerde karbonatın üzerine bulaşık deterjanı dökülmesi gerekir. Sonrasında parmaklarınızın yardımı ile ovmanız gerekmektedir. Ovma işlemleri tamamlandıktan sonra az lekelerde ve zor lekelerde kıyafetler yıkanma talimatına uygun şekilde yıkanır. Yalnız araba yağı dökülen elbiselerde yıkama işleminde makine içine beyaz sirke eklemek gerekir. Bu deterjanı daha etkili hale getirecektir.

Tüm Kumaş Çeşitlerinde Temizleme

 

Giysideki yağ lekesi nasıl çıkar kapsamında renkli, koyu ve beyaz fark etmeden işlemlerin en doğru şekilde yapılması gerekir. Sıvı şekilde dökülen ya da sıçrayan yağların lekesi bakımından zorlu bir bakım süreci kişiyi bekler. Özellikle kazak ve yünlülerden yağ lekesi nasıl çıkarılır işlemleri için;

  • Mısır nişastası
  • Bulaşık sabunu
  • Soğuk su
  • Lavabo veya küvet
  • Eski diş fırçası
  • Kazaktan büyük kâğıt parçası
  • Kalem
  • Büyük havlu

Lekenin üzerini mısır nişastası ile tamamen kapatın ve yarım saat bu şekilde bekletin. Eski bir diş fırçası ile lekeyi fırçalayın. Kazanı kâğıdın üzerine koyun ve kurşun kalem yardımı ile kazağın şeklini çizin. Soğuk suyu lavabonun içine doldurun. Kazağın tamamen suyun içinde kalması çok önemlidir. Bundan dolayı lavabonun derin olmasına dikkat edin. Lavabonun içine birkaç damla bulaşık sabunu dökün. Suyunun köpürmesini sağlamak adına elinizi lavabonun içine sokun. Bulaşık sabunu inatçı lekeyi parçalamaya ve çıkarmaya yardımcı olacaktır. Kazağı suyun içinde sıkmayın veya bükmeyin. Bundan kaynaklı olarak lifleri mahvedebilirsiniz. Kazağı lavabonun içinden almadan önce kirli suyu boşaltın. Bunun yerine temiz su doldurun. Bu sayede kazağın durulama işlemini rahatlıkla yapabilirsiniz. Durulama için hemen hemen 10 ila 12 kez lavaboyu temiz su ile doldurmanız gerekir. Durulanan kazağı suyunun akması için tabure üzerine koyun. Suyu akan kazağı yere serdiğiniz havlunun üzerinde açın. Havlu kalan suyun çekilmesi adına da yardımcı olacaktır. Birkaç saat bu şekilde kalan kazağı çamaşırlığın üzerine serin ve doğal yollarla kurumaya bırakın.

Giysilerden Yerleşik Yağ Lekelerini Çıkarma

 

Gerekli malzemeler;

  • Karton (önerilen)
  • WD-40
  • Karbonat
  • Bulaşık sabunu
  • Eski diş fırçası
  • Çamaşır makinesi

Beyaz, renkli ya da koyu renkli giysilerde var olan yağ lekelerini çıkarmak için kıyafetin içine mukavva yerleştirin. Lekenin yayılmaması için mukavvanın belli aralıklar ile değiştirilmesi gerekir. Araya koyulacak olan mukavva lekenin arka kısma çıkmasına engel olacaktır. Leke için WD-40 uygulaması yapılması gerekir. WD- 40 küçük bir kabın içine püskürtülür. Bu ürünle yağ lekesi kolay ve hızlı şekilde çıkar. WD- 40 uygulamasından önce lekenin üzeri tamamen karbonat ile kaplanır. Bu karbonat diş fırçası ile zedelemeden ovulur. Yalnız karbonat lekenin üzerinde kalın bir tabaka halince olmalıdır. Zaten fırçalama esnasında karbonatın yağı emdiğini renginden fark edebilirsiniz. Yağın fazlası emilinceye kadar karbonat ve diş fırçası ile ovma işlemine devam edilmelidir. Karbonatın rengi tamamen beyaz halde kalınca bu işlem sonlandırılmalıdır. Kalan leke için WD- 40 uygulamasın yapılır. WD- 40 bulmanız imkânsızsa bulaşık sabunu dökülür. Sonrasında kıyafet çamaşır makinesinde yıkanmalıdır.

Daha zorlu olan lekeler için kumaşın içine mukavva koyulur, karbonat kalın bir tabaka halinde dökülür. Ardından WD- 40 ya da bulaşık sabunu karbonatın üzerine dökülür. Bulaşık sabununun veya WD- 40’ın kaygan bir tabaka şeklinde olması gerekir. Kumaş tamamen bu ürünler ile batırılmamış ise biraz daha ekleyin. Bu şekilde yarım saat bekletin. Sonra kıyafetin türünü göz önüne alarak uygun olan şekilde çamaşır makinesinde yıkayın. Bulaşık sabununu ya da WD- 40 uygulamasını kesinlikle durulamayın. Çamaşır makinesinde kendiliğinden durulanarak temizlenecektir. Kurutma makinesi kullanmadan önce mutlaka lekenin tamamen çıktığına emin olmanız gerekir. Leke olduğu bölgede duruyorsa doğa yollar ile kurumasına izin vermelisiniz. Kurumadan sonra tekrardan işlemler uygulanmalıdır. Leke tamamen gittiğinde kurutma makinelerinden yardım almak gerekir. Lekeli şekilde kurutmak lekenin bir daha çıkmamasına sebep olur. Yani lekeyi o bölgeye sabitler. Ayriyeten bu tarz sorunlarda kuru temizleme hizmeti veren yerlerden de hizmet alınabilir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.