Fare Yapışkanını Çıkarmak İçin Bilinmesi Gereken Pratik Yöntemler ve İpuçları

21.07.2017
4.068
Fare Yapışkanını Çıkarmak İçin Bilinmesi Gereken Pratik Yöntemler ve İpuçları

Fare yapışkanı, çıkması oldukça zor bir yapışkan türü olmakla beraber, bazı basit ve pratik yöntemlerle istenmeden bulaştığı alanlardan çıkarılması mümkündür. Bu konuda en işe yarar yöntemler yazımızda.

Fare Yapışkanı Lekeleri

 

Fare yapışkanları, formülleri gereği oldukça güçlü yapışkan maddelerden oluşmaktadırlar. Genellikle karton veya plastik plakalar üzerine sürülüp farelerin geçiş alanlarına bırakılan bu yapışkanlar, fareyi temas ettiği anda tutmakta ve fare çırpınıp hareket ettikçe daha çok yapıştırıp hareket edemez hale getirmektedir. Bu kuvvetli yapışkanlar özellikle yapışkanlı fare tuzaklarının hazırlandığı aşamada istenmeden ele, saça, kıyafete, halıya veya parkeye bulaşabilmektedir. Böyle durumlarda fare yapışkanı nasıl çıkar diye düşünmeye gerek yok. Bazı basit malzemeler ve yöntemlerle bu yapışkanı her türlü zeminden çıkarmak mümkündür.

Fare yapışkanının temizliği konusunda en büyük avantajımız yapısı gereği geç kuruyan bir madde olmasıdır. Bu da çıkarılmasını kolaylaştıran bir etkendir. İstenmeyen bir yere yapışan fare yapışkanının kolay çıkarılabilmesi için doğru malzemeler kullanmak ve erken müdahale etmek yeterli olacaktır.

Aynı zamanda böyle durumlarla karşılaşmamak için alınabilecek tedbirler de bulunmaktadır. Özellikle yapışkanlı tuzak hazırlanırken ele ve diğer alanlara bulaşmaması için hazırlama esnasında zemine sıvı geçirmeyen, kolay temizlenebilen bir örtü serilmesi ve ele eldiven takılması oldukça yararlı olacaktır. Ancak yine de bu yapışkan bir yere bulaştıysa fare yapışkanı nasıl temizlenir diye endişe etmeye gerek yok. Aşağıdaki yöntemler kullanıldığında bu yapışkanlar her türlü yüzeyden kolaylıkla çıkar.

Fare Yapışkanını Çıkarma Yöntemleri

 

Ayçiçek Yağı ile Çıkarma

Özellikle ele ve sert yüzeylere bulaşan tuzak yapışkanının çıkarılmasında ayçiçek yağı oldukça işe yaramaktadır. Yapışkanın bulaştığı alana biraz ayçiçeği yağı döküp, yine yağ ile ıslatılmış kağıt havlu ile bu alanı sildiğimizde tezgah, parke, masa gibi sert yüzeyli alanlardan yapışkanlar tamamen temizlenir. Kağıt havlular kullan at ürünler olduğundan bez yerine kağıt havlu kullanımı tavsiye edilir. Ancak temizlenmesi kolay bir bez de bu işlemde kullanılabilir. Yağ izi kalmaması için bu alanın en son bulaşık deterjanı ile temizlenmesi yeterli olacaktır.

WD-40 ile Çıkarma

Birçok alanda pek çok amaç için kullandığımız WD-40 da bu yapışkanların çıkarılmasında oldukça etkilidir. Yine sert ve pürüzsüz yüzeylere bulaşan yapışkanların çıkarılmasında kullanılan bu madde yapışkanın olduğu alana bolca sıkılıp birkaç dakika beklenir. Daha sonra ise nemli bir bezle silindiğinde tuzak yapışkanları yapıştığı yerden kolaylıkla çıkar. Bu işlemden sonra sabun veya deterjanla bu alanın yıkanması gerekir.

Sirke ile Çıkarma

Halı ve kumaşlara bulaşan tuzak yapışkanının çıkarılmasında da sirke oldukça etkili bir maddedir. Temiz ve kuru bir bez bolca sirke ile ıslatılır ve tuzak yapışkanının bulaştığı alanın üzerine konulur. Birkaç dakika bekledikten sonra yapışkanın kalıntısı dıştan içe doğru toplanarak beze alınır. Bu yöntemle de yapışkan halı ve elbiseden çıkarılabilir. Bu yöntemi yapışkanın kalıntısı tamamen çıkana kadar birkaç kez uygulamak gerekebilir.

Aseton ile Çıkarma

Alkol içeren bir madde olan aseton da bu yapışkanı çıkarmak konusunda bize yardımcı olacaktır. Asetonun içindeki alkol ve diğer etken maddeler iyi bir çözücü olmakla beraber, aynı zamanda tuzak yapışkanının yapışkan özelliğini de kaybettiren kimyasallardır. Kumaş ve halılarda oldukça işe yarar bu madde, tuzak yapışkanının bulaştığı alana dökülür ve birkaç dakika beklenir. Nemli bir bez yardımıyla dokudaki yapışkan tamamen çıkana kadar yine dıştan içe doğru silinir. Bu işlem yapışkanın tamamı çıkana kadar tekrar ettirilir ve en son bu alanda herhangi bir iz kalmaması için sabun veya bulaşık deterjanıyla bu alan güzelce yıkanır.

 

YORUMLAR

  1. Muhammet dedi ki:

    Arkadaşlar bol miktarda fare yapışkanı kot pantolonuma ve kaşeme bulaştı. Bu lekeyi çıkarmak için çeşitli yöntemler denedim. Sirke hiçbir işe yaramadı. Tahta fırçası ile fırçaladım yine bir işe yaramadı en son makinaya attığımda kaşemin iç kısmındak naylon kumaştaki leke çıktı ama kaşedeki leke hala duruyordu. Son çare olarak bıçakla kazımaya karar verdim bıçakla kazırken birden aklıma bulaşık teli geldi bulaşık teli ile iyice kazıdım bulaşık teli ile kazırken lekenin üstüne zeytin yağı döktüm. İşe yaradı şimdi kuruması için astım. Bu duruma maruz kalan arkadaşlara yardımcı olmak için tecrübemi paylaşıyorum teşekkürler.

  2. Eda dedi ki:

    Arkadaşlar bu yapışkanın kuruma süresi kaç ay bilen biri lütfen söylesin.