Fayanslara Yerleşen Kireç Lekeleri Nasıl Çıkar?
İçindekiler
Fayanslar üzerinde bulunan kireç lekelerinin çıkması için kimyasal ürünlerin kullanılması yerine doğal çözümler ile işlem yapmak daha net ve daha sağlıklı sonuçlar sunar.
Doğal Uygulamalar
Sirke ve Karbonat
Gerekli Malzemeler
- Sünger
- Beyaz sirke
- Karbonat
- Havlu
Damıtılmış beyaz sirke ile bir sünger ıslatın. Fayans üzerindeki su lekelerini silin. Tortuları yumuşatmak için sirke bir kaç dakika bekletin. Tekrar ıslatmak adına sirke ile sorun olan alanı daha fazla silin. Lekelerin üzerini süngerin tırtıklı yeri ile silin. Karbonat ve sirkeyi fayans üzerinden çıkartman için su ile yıkayın. Fayanslardaki kireç lekesi temizlendiğinde durulama suyundaki minerallerin yeni noktalar bırakmasını önlemek için havluyla kurulayın.
Beyaz Sirke
Gerekli Malzemeler
- Kova
- Damıtılmış beyaz sirke
- Sert fırça
- Sünger veya paspas
1 kova sıcak suyun içine 1 kahve fincanı sirkeyi boşaltın. Bu şekilde işlem yapmadan 5 dakika boyunca bekletin. Fayans üzerindeki kireç lekeleri temizleme konusunda sert fırçadan yardım alın. Taşı sert bir fırça ile ovun. Ve fırçayı sirke karışımı ile ıslatarak temizleme için silme işlemine devam edin. Ardından soğuk su ile fayans üzerinde bulunan kireç lekesi için durulama yapın. Sünger ya da paspas yardımı ile fayans üzerine kalan su lekelerini kurulayın. Her bir temizlendikten sonra fayansları kurutmak, gelecekteki kireç oluşumunu engeller.
Karbonat ve Hidrojen Peroksit
Gerekli Malzemeler
- 3/4 fincan pişirme soda
- 1/4 fincan evde güç (% 3) hidrojen peroksit.
- Sıvı bulaşık sabunu veya şampuan
- Yumuşak kıllı fırça
Yukarıda bulunan malzemelerin hepsini bir kabın içinde karıştırarak bir macun elde edin. Yumuşak kıllı bir fırça yardımı ile banyo fayans temizleme için kireç lekeleri üzerine uygulama yapın. Kabartma tozu, hidrojen peroksit ve sıvı bulaşık sabun karışımı yaklaşık 15 dakika bekletin. Fayansı ılık ya da sıcak su ile tamamen durulayın. Fayans üzerinde kalan kalıntıları almak için temiz bir bez veya havlu kullanın.
Diğer Çözüm Yolları
Klor Ağartıcı
Gerekli Malzemeler
- 1 su bardağı çamaşır suyu
- 3 su bardağı su
- Şampuan
Tüm malzemeler sprey özelliği bulunan bir şişenin içinde karıştırılır. Ardın banyo fayans üzerindeki kireç lekesi üzerine püskürtülür. Derin olan lekelerde çıksın diye bu şekilde 15 dakika boyunca bekletilir. Ardından ıslak bir bezle fayanslar silinir ya da temiz bir fırça kullanımı yapılır. Klor ağartıcının tüm izlerinin yok olması adına alan iyice durulanır.
Tuz ve Sirke
Tuz ile sirke bir kabın içinde karıştırılır. Bu uygulama banyo zemini fayans üzerinde bulunan kireç lekesi için uygulanmalıdır. Yapılan karışım ılık bir suyun içine dökülür ve banyo fayanslarının üzerine püskürtülür. Karışımın içinde bulunan tuz sayesinde kireç lekesi çıkar. Tuz ayrıca banyo fayanslarının beyazlamasına da olanak sağlar. Kireç lekelerinin sert olmasından kaynaklı olarak basitçe bir paspas yardımı temizlemek mümkün olmayacaktır. Lekeler banyo fayansları üzerinden fırçalama işlemi ile çıkar. Bu işlemi yapmak için, yumuşak banyo fırçası kullanımı yapılmalıdır. Sert fırçalama işlemleri banyo fayanslarını çizebilir. Bundan dolayı ekstra nazik bir bakım yapmak çok önemli bir detaydır. Banyo fayanslarının temiz olması sağlık yaşamak anlamı geldiği için düzenli şekilde yapılmalıdır. Banyolarda ve evin diğer alanlarında doğal ürünler ile temizlik yapmak sağlık açısından oldukça büyük fayda sağlar.