Fındık Faresi Nasıl Yakalanır ve Nasıl Önlenir?

28.01.2019
7.111
Fındık Faresi Nasıl Yakalanır ve Nasıl Önlenir?

Fındık Faresi Nasıl Yakalanır ve Nasıl Önlenir?

Kemirgen farelerin eve girmesi ile birlikte hem canlılara hem de evde bulunan eşyalara zarar verecek olması sebebiyle başa çıkma yöntemleri.

Farenin Eve Girmesinin Önlenmesi

Dairede bulunan boşluklardan ve sızıntılardan kolaylıkla evinize girecek olan kemirgenlerin döşemeleri kemirmesi, canlılara hastalık bulaştırması gibi nedenlerden dolayı evlerde istenmemektedir. Bu sebeple de döşemelerin yan taraflarında, süpürgeliklerde, duvar aralarında boşluk olmamasına dikkat edilmelidir. Unutulmamalıdır ki farenin vücudunda kemik sayısı az olması nedeniyle başının girdiği her yerden geçebilir. Ayrıca kemirgen olması nedeniyle çok küçük bir boşluk olması sonucunda kemirecek olması nedeniyle o boşlukları genişletebilir.

  • Zeminde bulunan bütün boşluklar doldurulmalıdır;
  • Havalandırma ya da ızgaralar varsa evde kapatılmalıdır;
  • Tuvalet ya da gider borularının ağzı kapatılmalıdır;
  • Odaların temizliği sağlanmalıdır;
  • Bahçenize nane ekmelisiniz;
  • Apartman düzenli olarak ilaçlanmalıdır.

Fareler bulunduğu yerleri terk etmeyecek ve bir defa girdiği zaman çok hızlı üremesi ile bilinmektedir. Üremesi sonucunda evde birden fazla çok sayıda fareyle başa çıkmak daha zor olması nedeniyle fareyi gördüğünüz an itibari ile başa çıkmanız gerekmektedir.

Farelerin hem eşyalarınıza hem de canlılara ciddi oranda zarar verecek olması nedeniyle, hastalık bulaştırması sebebiyle ve kemirgen olması yüzünden istenmemektedir.

Tuzaklar ve Kapan

  • Fare Kapanı;
  • Peynir ya da Ceviz.

Fare ile başa çıkmanın en kolay yolu özellikle de bahçeli evlerde oturanlar için tuzak kurmak olacaktır. Farelerin yemek bulmak için bulundukları ortamdan çıkmaları nedeniyle ve çoğunlukla kenar kısımlarda hareket ederler. Bu nedenle de tuzağın her zaman duvar kenarlarına koyulması gerekmektedir. Odanın ortasına koymuş olduğunuz bir tuzak işe yaramayacaktır. Ayrıca evinizde küçük çocuğunuz varsa dikkatli olmalısınız. Kapan satın alarak ortasına bir miktar peynir ya da ceviz koymalısınız. Bunun kokusuna gelecek olması nedeniyle farenin yiyeceği almak istediği an itibari ile birlikte fare kapan tarafından yakalanacaktır. Daha sonrasında ise kapan açılarak fare atılmalıdır.

Yapıştırıcılar

  • Özel fare yapıştırıcısı;
  • Peynir ya da ceviz;
  • Büyük bir karton.

Hemen söylemek isteriz ki yapıştırıcı ile birlikte fareyi yakalamak istiyorsanız tutkalın büyük bir karton üzerine dökülmeli, elinize ya da eşyalarınıza bulaşmamasına dikkat edin. Çok güçlü olması nedeniyle, kokusuz olması sebebiyle bulaştığı yerden çıkarmak oldukça zahmetli bir işlemdir. Özellikle de nesnelerinize bulaşması durumunda ise unutulmamalıdır ki çıkarmak için benzine ihtiyacınız olacaktır. Gelelim fare özel yapıştırıcı ile birlikte nasıl tutulacak olmasına. İlk olarak büyük bir karton ortasına bir miktar peynir ya da ceviz koymalısınız. Bunun nedeni kokusunu aldığı zaman yönelecek ve yapışkana yapışacak olmasıdır.

Koyduğunuz yiyeceğin etrafına daire olacak şekilde bir miktar yapıştırıcıyı sürün ve duvar kenar kısımlarına bu yapıştırmış olduğunuz kartonu koyun ve beklemeye başlayın. Fareler acıkması durumunda gelerek bunu yiyecektir.

Elektronik Tuzaklar

Özellikle de bayanların çok fazla korktuğu ve evleri içerisinde görmek istemedikleri fare ile başa çıkmak için son yıllarda elektronik cihazlar üretilmektedir. Fakat bu cihazlar evlerinde küçük çocukları olan kişiler için asla önerilmemektedir. Birçok kişinin tercih ettiği yöntem ayrıca farelere yüksek akım vererek elektrik çarpması nedeniyle ölümlerine sebep olacağından hayvan hakları savunucuları da bu yöntem ile farelerin ev ortamından uzaklaştırılması konusunda birçok kampanya başlatmıştır. Ayrıca elektronik cihazların ücret konusunda pahalı olması nedeniyle de ülkemizde hala eski yöntemler kullanılarak farelerin yakalanarak bulunduğu ortamdan uzaklaştırılması sağlanmaktadır.

Diğer Yöntemler

Alçıdan yiyecek yapmak: Fareler ne yediğini bilmediğinden sadece kokusuna gidecektir. Şeker, un ve alçı kullanarak evinizde doğal bir zehir yapmalısınız. İlk olarak bir kabın içerisine eşit miktarda alçı, un ve şeker koyup karıştırın. Çok küçük parçalara bölmeli ve daha sonrasında ise bunu duvar kenarlarına koymalısınız. Duvar kenar kısımlarına koyarken çok küçük bir kabın içerisine bir miktar su koyun. Fare bu karışımı yemesi ile birlikte hemen su içmek isteyecek ve su içer içmez alçı midesinde sertleşecek ve fare ölecektir.

Zehirli Buğday: En çok bahçeli evlerde oturmakta olan insanların tercih ettiği yöntemlerden olmaktadır. Ayrıca bodrum ya da kömürlüklerde karanlık yerlerde çok fazla yaşayacak olması nedeniyle alacak olduğunuz zehirli buğdayın duvar kenarlarından başlanarak atılması gerekmektedir. Buğday kokusuz olması nedeniyle fare tarafından anlaşılmadan yer ve bir süre sonrasında zehir etki edecek olduğundan ölecektir.

Kül: Özellikle de köylerde yaşamakta olanların farenin evlerine girmesini önlemek için yapılan bir yöntem olur. Duvar kenarlarına ya da farenin girecek olduğu yerlere bir miktar kül dökülmelidir. Fareler külün üzerine basarak hareket etmesi ile birlikte sonrasında külü pençe kısmından temizlerken ağzına gideceğinden kül çok hızla boğazını, yemek borusunu ve midesini tahriş ederek bulunduğu yere bir daha gelmesini engellemiş olacaktır.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.