Granit Lekelerini Temizleme Yöntemleri ve Dikkat Edilmesi Gerekenler

14.07.2017
6.765
Granit Lekelerini Temizleme Yöntemleri ve Dikkat Edilmesi Gerekenler

Granit günümüzde kullanımı özellikle tezgah ve benzeri alanlarda yaygınlaşan oldukça dayanıklı bir yüzeydir. Ancak temizliği konusunda doğru bilinen yanlışlar oldukça fazladır. Peki granit temizliği nasıl yapılır?

Granit Tezgah Temizliği

 

Granit mutfak tezgahlarında son yıllarda tercih edilmeye başlanan doğru yöntemler uygulandığında temizlenmesi oldukça kolay bir yüzeydir. Bu yüzeylerin temizliğinde dikkat edilmesi gereken önemli noktalar vardır. Peki granit nasıl temizlenir? İşte püf noktaları…

Granit tezgahlardan lekeleri çıkarmak daha kolaydır. Üzerindeki cilası sayesinde bakımı fazla zahmetli değildir. Çizikleri gidermek için geliştirilen özel cilası kullanılabilir. Siyah granit lekeleri daha fazla gösterse de temizliği için kullanılacak kimyasallara karşı dayanıklıdır.

Bu tezgahların kullanımı her geçen gün artmaktadır. Düzenli bakımı yapılmadığı zaman mat bir görünüme bürünecektir. Bunu önlemek için günlük bakımını dikkatli yapmalıyız. Siyah graniti parlatmak biraz daha zordur. Ancak doğru yöntemleri uyguladığımızda kolaylıkla parlatılır. Peki siyah granit nasıl temizlenir? Burada dikkat etmeniz gereken asitli maddelerden bu yüzeyi korumak olacaktır. Üzerindeki kaplamayı aşındıracak güçteki kimyasallar siyah yüzey için tehlikelidir.

Günlük Bakımı

Mutfak tezgahınızın günlük bakımı oldukça önemlidir. Günlük temizliğini düzenli yaptığınızda lekeler kolaylıkla çıkar. Kireç ve benzeri lekeleri kaldırmak için ekstra yöntemler uygulamanız gerekebilir. Ancak bu yöntemleri uygularken yüzeye zarar verecek kimyasallardan kaçınmalısınız. Aksi takdirde yüzey üzerindeki kaplama zarar görecek ve kireç benzeri tortular oluşarak yüzeyin mat bir görünüme ulaşmasına sebep olunacaktır.

 

Günlük bakım için güçlü kimyasallara gerek yoktur. Yalnızca yüzeyi kireç ve benzeri oluşumlardan koruyacak ve rengini ortaya çıkaracak malzemeler kullanmanız gerekmektedir.

Günlük bakım için en önemli nokta lekelere hızlı müdahale etmektir. Tezgah üzerinde limon benzeri asidik meyve ve sebzeleri kesmemelisiniz. Kireç lekesi için uygulayabileceğiniz yöntemlerden biri oksalit asit ile yüzeyi silmektir. Bu asit çeşidi granite kesinlikle zarar vermez ve kireç lekesini kolaylıkla çıkarır. Mutfakta oluşan lekelerin önüne geçmek mümkün değildir. Ancak izopropil alkol ile zorlu yağ lekelerini tezgahınızın yüzeyinden çıkarabilirsiniz. Ön işlem olarak bulaşık deterjanı ile ovmalısınız. Ardından izopropil alkol ve su alaşımını uygulayın.

Zorlu Lekeleri Temizleme

Mutfakta her gün çeşitli yemekler pişirilir ve bunun sonucunda en çok kirlenen yüzeyler tezgahlardır. Bu yüzeyleri korumak için düzenli bakımı yapsak da bazen zorlu lekelerle karşılaşırız. Bu lekelere anında müdahale edebilmemiz gerekmektedir. Aksi takdirse kurumuş lekeleri bu yüzeylerden söküp atmak isterken granitin yüzeyine de zarar verebiliriz.

Kesinlikle sirke, limon, amonyak ve benzeri asitli çözeltileri yüzeye uygulamamlısınız. Bu yüzey üzerindeki kaplamanın aşınıp yüzeyin matlaşmasını sağlar.

 

Sert lekeler için en uygun leke çıkarıcı fırın sodadır. Yüzeye zarar vermeden ideal temizliği sağlamaya yardımcı olacaktır. Sodyum bikarbonat olarak da bilinen bu formülü uygularken ellerinizi korumak için eldiven takmayı unutmayınız. Lekenin su bazlı ya da yağ bazlı olması uygulayacağınız yöntemi etkileyecektir. Su bazlı lekeler için; bir fincan kabartma tozu, 5 çorba kaşığı sıvı bulaşık deterjanı ve bir miktar hidrojen peroksiti karışım haline getirin ve mikrofiber bez ile uygulayın. Yağ bazlı lekeler için; bir fincan kabartma tozu, 5 çorba kaşığı sıvı bulaşık deterjanı ve bir miktar su ile bir karışım elde edin ve bez ile uygulayın.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.