Halı Yıkanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler ve Yıkama Aşamaları

Halılarımızı günlük olarak süpürsekte yılda bir kaç kez yıkamamız gerekecektir. Halıların bakımı ve hijyeni açısından bu işlemi doğru yapmak çok önemlidir. Peki halı nasıl yıkanır?
Halı Yıkama Aşamaları
Halılarımız evimizde en çok kir ve toza maruz kalan alanlardır. Kimi zaman camlardan gelen tozlarla kimi zamansa üzerine bir şeyler dökülmesiyle kolayca kirlenir. Bu kirlerle baş etmeye çalışsak da bazen bölgesel müdahalelerimiz yetersiz kalabilir. Bu durumda halı yıkama şirketlerinin kapısını çalarız. Ancak aslında yeterli alanınız varsa evde kendiniz de halılarınızı yıkayabilirsiniz. Bu işlem halılarınızın güvenle temizlenmesi açısından daha doğru bir tercih olacaktır.
Halı temizliğinde kullanacağınız deterjan ve şampuanları halının cinsine göre seçmenizde fayda vardır. Yünlü halıları yalnızca yün şampuanlarıyla yıkamanız doğru olacaktır. Bu halılara sert deterjanlar uygularsanız liflerinin basılmasına neden olabilirsiniz.
Halı yıkamadan önce halının oynamaması için mümkünse yere sabitleyin. Ardından halının tersini ve yüzünü yüksek devirli bir süpürge ile süpürün. Bu işlem liflerin havalanması ve tozların kalkması için önemlidir. Ardından eğer imkanınız varsa halıyı balkon gibi bir yerden sarkıtın ve bu iş için geliştirilmiş bir aletle halıyı dövün. Bu işlem de yine halının tozlarından arınmasını sağlayacaktır. Ardından kullanacağınız deterjanı üzerine serpin ancak ıslatmayın. Deterjanı mümkünse bir gece boyunca üzerinde bekletin. Bu halının daha güzel kokmasını ve kirlerin yumuşamasını sağlayacaktır. Ardından su ve fırça kullanarak yıkama aşamasına geçebilirsiniz.
Kullanılacak Malzemeler
Halı yıkama yöntemlerini uygularken kullanacağınız deterjan veya şampuan seçimi çok önemlidir. Sıradan deterjanlarla yıkamak liflerine büyük ölçüde zarar verecektir. Akrilik halılarda kullanılacak en sağlıklı malzeme beyaz kalıp sabundur. Bol köpükle yıkamanız sakıncalı olacaktır. Halının liflerini örtecek miktarda köpürtmeniz kafi gelecektir.
Parlak lifler elde etmek istiyorsanız durulama suyuna sirke koymalısınız. Sirke hem lifleri parlatacak ve renkleri canlandıracak hem de sabunun yüzeyi çabuk terk etmesini sağlayacaktır. Sirke ile halıdaki kötü kokuları da yok edebilirsiniz.
Halıyı yıkarken dikkat edilmesi gereken bir diğer noktada yüzeyi fazla ıslatmamaktır. Çok ıslattığınız takdirde kuruması uzun zaman alacak ve bu süre zarfında halıda küf kokusu meydana gelecektir. Yün halılar için kullanacağınız en sağlıklı malzeme Arap sabunudur. Köpük ihtiyacını yeterince karşılar ve liflerin yumuşak olmasını sağlar. Kullanacağınız yöntemleri seçerken halınızın malzemesini iyi tanımalısınız. Yün halılar için geliştirilmiş yıkama şampuanlarını güvenle kullanabilirsiniz. Halıyı yıkarken yumuşak kıllı bir fırça kullanmanız daha iyi olacaktır. Sert fırçalar halının liflerinin zarar görmesine neden olabilir.
Lekeleri Çıkarma
Halılarımız her gün çeşitli lekelere maruz kalır. Yıkama işlemine girişmeden önce bu lekelerle mücadele etmemiz daha önemlidir. Halı üzerindeki lekeleri çıkarmaya yıkama şampuanları veya deterjanlar etki etmeyebilir. Öncelikle lekeleri tespit etmeli ve tedavi etmeliyiz. Peki bu lekeler ne ile çıkar?
Halılarda asitli çözeltileri kullanmak tehlikeli olabilir. Asitli çözeltileri zorlu lekelere uygularken su ile incelterek uygulamamız doğabilecek zararları önlemeye yardımcı olacaktır.
Halılarınızda karşılaştığınız en zorlu lekeler yapıştırıcı lekeleridir. Bu lekeleri halınızdan çıkarmak istiyorsanız WD-40 veya fıstık ezmesi gibi yağlı bir malzemeden yararlanmalısınız. Bu malzemeler yapıştırıcının yapıştırıcı etkisini yok ederek lekeyi çıkartır. Buna benzer lekelerden biride oyun hamuru lekeleridir. Lifleri arasına yerleşerek çok zor çıkar. Ancak benzer çözeltilerle bu lekeleri de çıkarabilirsiniz. Çay veya kahve lekeleri içinse kullanacağınız çözeltilerin asidik çözeltiler olması gerekir. Çay döküldüyse derhal amonyak ve su ile müdahale etmelisiniz. Yağ döküldüyse yapacağınız en iyi işlem leke üzerine karbonat serpmenizdir. Karbonat yağ moleküllerini emecektir. Tüm bu uygulamalardan sonra halınızı yıkamanız en iyisi olacaktır.