Halıdaki Küf Lekesini ve Küf Kokusunu Çıkarma Yöntemleri

13.07.2017
5.896
Halıdaki Küf Lekesini ve Küf Kokusunu Çıkarma Yöntemleri

Halılarımızı düzenli olarak temizlesek de özellikle rutubetli bir evimiz varsa onları küf lekesinden koruyamayabiliriz.Peki halıdaki küf lekesi nasıl çıkar? İşte pratik yöntemleri ve kullanılacak malzemeler…

Halıdaki Küf Lekesi

 

Rutubetli evlerde oluşan küf lekeleri her kadının kabusudur. Sıcak ve nemli ortamlarda oluşan bu madde özellikle astım hastaları için tehdit oluşturmaktadır. Özellikle su veya nemli buharla çokça temas eden yerlerde görülen bu lekeler oldukça kötü bir görüntü ve kokuya sahiptir. Özellikle halı gibi derin gözenekli yüzeylerden bu lekeleri çıkarmak çok daha zor olabilir. Rutubetli bir eviniz varsa sağlam bir yalıtım yaptırarak işe başlayabilirsiniz.

Küf lekesi oluşumunu önlemek için alacağınız önlemlerden biri de evinizi sık sık havalandırmaktır. Hava sirkülasyonu sırasında bu tabakanın oluşumu önlenir. Biriken nem yüzeyleri terk edecektir. Bu yöntem işe yaramıyor ve bu lekeler her geçen gün evinizi istila etmeye devam ediyorsa yalıtım yaptırma vakti gelmiş demektir.

Bu lekelerin en zor çıkarıldığı yer ise halılardır. Halıdan bu lekeleri çıkarmak için uygulayabileceğiniz sayısız yöntem vardır. Bunlardan en etkili olanlarını sizler için derledik. Bu yöntemler ile bu lekeler kabusunuz olmaktan çıkacak. Zorlu küf lekesi ve ardında bıraktığı kötü kokular için bu yöntemleri mutlaka deneyiniz.

Limon Suyu ve Tuz ile Çıkarma

Bu zorlu lekeler en kolay bu yöntem ile giderilir. Limon suyu içerisindeki asit oluşan bu bakteri tabakasını alt etmekte birebirdir. Lekelere müdahale etmeden önce dikkat edilmesi gereken bir hususta tabakanın yoğunluğudur. Bu lekelerin oluşumunu fark ettiğiniz zaman müdahale etmeniz çok önemlidir. Kalınlaşmış tabakaları halı yüzeyinden söküp atmak daha zor olacaktır. Zamanında müdahale etmek halınız için hayat kurtarıcı olacaktır.

 

Lekelere bu karışım ile müdahale etmeden önce vakumlama yöntemini uygulamalısınız. Bu oluşan tabakanın büyük kısmını yüzeyden uzaklaştırmayı sağlar. Vakumlama işlemi için elektrikli süpürgeden yararlanabilirsiniz. Yüksek devirde çalıştırıp halınızı süpürün.

Vakumlama işlemini gerçekleştirdikten sonra uygulamaya geçebilirsiniz. Öncelikle halınızı kuru ve serin bir alana taşıyın. Mümkünse dışarıya çıkarın. Ardından uygulama yapmak için hazırlıklara geçin. Limon suyu içerisine yarım çay bardağı kadar tuz ekleyin. Hazırladığınız karışımı dikkatlice leke üzerine uygulayın. En az 30 dakika bekletin. Bekleme süresinin ardından halının liflerine zarar vermeyecek sertlikte bir fırça ile fırçalayın. Ardından artıkları yine vakumlama yöntemiyle halınızdan uzaklaştırabilirsiniz.

 

Kabartma Tozu ile Çıkarma

Öncelikle bu yöntemi uygulamadan önce vakumlam yöntemi ile lekenin fazlasını yüzeyden uzaklaştırma işlemini uygulayın. Ardından leke üzerine doğrudan kabartma tozu uygulayın ve beklemeye başlayın. Kabartma tozunun görevini tamamlaması için bir gece boyunca beklemesi gerekmektedir. Ardından tekrar vakumlama işlemini yapın ve halınızı deterjanlı su ile temizleyin.

Beyaz sirke ile Çıkarma

Beyaz sirke birçok yüzeyden bu lekeleri çıkardığı gibi halıdan da kolaylıkla çıkaracaktır ve mikrop oluşumunu önleyecektir. Beyaz sirkeyi sprey şişesine alın ve halıya uygulayın. Ardından halınızın liflerini zedelemeyecek sertlikte bir fırçayla fırçalayın. Ardından mümkünse dışarıda veya iyice havalandırılmış bir yerde kurumaya bırakın.

Halıdaki Küf Kokusunu çıkarma

Genellikle lekeleri çıkarmada da kullanılan beyaz sirke bu kötü kokuları bastıracaktır. Ayrıca narenciye içerikli bir temizlik sıvısı da bu kokulardan kurtulmanızı sağlayacaktır. Kokunun tamamen yok olmasını istiyorsanız kurutma işlemini hızlı yapmalısınız.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.