Halıdaki Lekeleri Çıkarmanın Pratik Yolları ve Kullanılacak Malzemeler

20.07.2017
5.470
Halıdaki Lekeleri Çıkarmanın Pratik Yolları ve Kullanılacak Malzemeler

Halılarımız gün içinde çeşitli lekelere maruz kalabilirler. Ancak evde kolayca uygulayabileceğiniz bir kaç yöntem ile bu lekelerle vedalaşabilirsiniz. Peki halıdaki lekeler nasıl çıkar?

Halıdaki Zorlu Lekeler

 

Halılarımız gün içinde ne kadar temizlersek temizleyelim kolaylıkla kirlenir. Çocuklarımız gün içinde en fazla halılar üzerinde vakit geçirir. Bu nedenle hem lekelenme olasılıkları yüksektir hem de hijyen açısından en dikkat edilmesi gereken alanlar olarak karşımıza çıkmaktadır. Peki halıdan leke çıkarma yöntemleri nelerdir?

Halılardan lekeleri çıkarmaya çalışırken kesinlikle yüzeyi ovarak silmemeliyiz. Bu hem liflerinin zarar görmesine neden olur hem de lekelerin tabana kadar işlemesine sebep olur. Bu yüzeylerin temizliğinde mümkün oldukça yumuşak kıllı fırçalar ve toz toplayan bezler kullanmamız gerekir.

Kimyasal leke çıkarıcılar halının liflerini yıpratacaktır ve renklerinin soluklaşmasına sebep olacaktır. Bunun yerine her gün farklı amaçlarla kullandığınız malzemelerle evde kendi leke çıkarıcınızı yapabilirsiniz. Bunun için asidik çözeltiler size yardımcı olacaktır. Ancak güçlü asitleri uygulamadan önce su ile inceltmeniz liflerin zarar görmemesi için önemlidir. Bu lekeler arasında en can sıkıcı olanları rutubet lekeleridir. Rutubet lekelerinin izleri için limon ve karbonat çözeltisinden yararlanmanız gerekecektir.

Meyve Lekelerini Çıkarma

Meyveler halılarımıza döküldüğünde tedavisi zor izler bırakabilir. Bu durumu önlemek için ne kadar çabalasak da hepimiz en az bir kez bu izlerle mücadele etmek zorunda kalmışızdır. Bu lekelerden en zoru kırmızı meyve izleridir. Nar gibi kırmızı meyveler güçlü pigmentler içerir. Peki nar lekesi halıdan nasıl çıkar?

 

Bu izleri çıkarmak için asitlerden yararlanmamız gerekir. Asidik çözeltiler pigmentleri etkisiz hale getirip yüzeyden atılmasını sağlar.

Nar lekesi gibi güçlü pigmentler içeren lekeleri çıkarmak için uygulayacağınız yöntemlerden ilki beyaz sirke ile müdahale etmek olmalıdır. Beyaz sirke asit bakımından zengindir ve nar lekesini halılarınızdan çıkarmada etkili olacaktır. Amonyak ile de nar lekesi kolayca temizlenir. Ancak amonyak ile nar lekesine müdahale etmeden önce bu çözeltiyi su ile inceltmeniz gerekecektir. Liflerin olumsuz etkilenmemesi için bu gereklidir. Mandalina, portakal gibi turunçgillerin lekeleri ise üzerine tuz serpmelisiniz. Ardından amonyaklı su çözeltisiyle kolayca geçer. Meyve lekelerini yok etme yöntemleri genellikle asidik çözeltilerden geçer.

Yağ Lekelerini Çıkarma

Yağ lekeleri gün içinde en çok maruz kaldığımız lekelerdendir. Halılarımız üzerine yemek dökülmesi sonucu veya fondoten gibi makyaj malzemelerimizin dökülmesi sonucu bu izlerle sık sık baş etmek zorunda kalabiliriz. Bu izleri çıkarmak için şampuan en etkili çözümdür. Saçlarımız için kullandığımız şampuanlar aynı zamanda güçlü yağ çözücülerdir.

 

Yağların izlerini çıkarmak için yağ asitlerinden üretilmiş olan sabunlarda işe yarayacaktır. Beyz kalıp sabun veya zeytinyağlı sabun bu izleri çıkarmada oldukça etkili yöntemlerdendir.

Yağ molekülleriyle baş edebilecek bir diğer şey ise asidik çözeltilerdir. Bu yöntemleri uygulamadan önce halınızın cinsini bilmeli ve ona göre bir yöntem seçmelisiniz. Bu izleri yok etmede tuz veya karbonatta oldukça sık kullanılan yöntemler arasındadır. İzler üzerine bir miktar tuz veya karbonat serptiğinizde bu maddenin molekülleri yağ moleküllerini emerek yüzeyden uzaklaştırır.

Meşrubat Lekelerini Çıkarma

Çoğunun içerisinde gıda boyası bulunan şuruplar ve meşrubatlar halılarımızın lifleri arasına kolaylıkla yerleşir ve zorlu izler oluştururlar. Bu izler ancak ağartıcılar ve asidik çözeltilerle temizlenir. Özellikle de kurumuş olan izler için bu çözeltiler faydalı olacaktır. Kurumuş olan havuç suyu veya pekmez gibi şekerli maddelerin izleri için amonyak veya hidrojen peroksit etkili bir yöntemdir.

 

Asitler meşrubat lekelerinde en etkili yoldur. Bu izleri çıkarmak için beyaz sirke etkin bir madde olacaktır. Beyaz sirke ile kurumuş olan lekeler dahi kolaylıkla temizlenir. Kurumuş olan izler için beyaz sirkeyi izler üzerine uygulamalı ve birkaç saat bekletmelisiniz.

Havuç, şalgam gibi lekeler üzerine kosla halı deterjanı uygulanabilir. Ancak bunun yeterli gelmediği durumlarda daha doğal olan limon ile çıkarma yolunu deneyebilirsiniz. Asitler şalgam ve şalgam gibi yoğun pigmen içeren içeceklerin lekelerini çıkarmada oldukça etkilidir. Eğer tek renk bir halınız varsa çamaşır suyu kullanmanız da etkili olacaktır. Bu yöntemleri dondurma lekesinde de kullanabilirsiniz.

Mürekkep ve Tutkal Lekelerini Çıkarma

Mürekkep karşılaşabileceğiniz en zor lekeler arasındadır. Tükenmez kalemler halılara akabilir veya yaramaz çocuğumuz tuval olarak halılarımızı seçebilir. Bu durumda kalem lekelerini çıkarmak için çeşitli yollar ararız. Bu lekeleri çıkarmanın yolu asitlerden geçer. Alkollü ve asitli çözeltiler tükenmez kalem lekelerini kolaylıkla çıkaracaktır. Beyaz sirke bu lekeleri çıkarmada oldukça etken bir maddedir. Bir diğer etkili yöntem ise traş kremidir. Halının liflerine zarar vermeden temizlemenin en kolay yoludur. Ayrıca WD-40 veya saç spreyiyle de bu izleri halınızdan kolaylıkla çıkarabilirsiniz.

 

Mürekkep içeriğinde alkol bulunan bir maddedir. Bu sebeple alkol içerisinde çözünüp halınızı terk edecektir. Tükenmez kalem lekeleri için en etkili yöntem izopropil alkoldür. Eczanelerden temin edebileceğiniz bu alkol türü tükenmez ve asetatlı kalem lekelerini ortadan kaldıracaktır.

Tutkal lekeleri ise sanıldığının aksine çıkarılması oldukça kolay lekelerdendir. Tutkalı halınızdan çıkarmak için ihtiyacınız olan malzeme beyaz sirkedir. Kurumuş olan tutkal için beyaz sirke ve su karışımını bir süre halınızın üzerinde bekletmeniz gerekecektir. Aseton veya tiner ile de bu lekeleri kolaylıkla çıkarabilirsiniz. Ancak bu malzemeler halınızın rengine zarar verebilir. Bu nedenle kullanmadan önce halının küçük bir alanında test edin. Eğer sorun yoksa uygulamaya geçebilirsiniz.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.