Halıdaki Boya Lekesini Çıkarma Yöntemleri ve Kullanılacak Malzemeler
Halılarımızı zorlu lekelerden korumaya çalışsak da bunu her zaman başaramayız. Bu lekelerden en zoru da boya lekeleridir. Peki halıdaki boya lekesi nasıl çıkar? İşte yöntemleri…
Halıdaki Boya Lekesi
Halılarımız evimizin en kıymetli bir o kadar da temizliği en zahmetli eşyalarındandır. Bu eşyalarımızı zorlu leklerden korumaya çalışsak da her zaman başarılı olduğumuz söylenemez. Özellikle evimizde küçük bir çocuk varsa her an zorlu lekelerle karşılaşabiliriz. Bu lekelerden en can sıkıcı olanı ise zorlu boya lekesidir.
Boyalar kuru, su bazlı ve yağlı boyalar olarak üçe ayrılır. Bu üç boya çeşidi için de uygulayacağınız yöntemler farklıdır. Çünkü yağlı boyaları yağ bazlı çözeltilerle temizleyebilirken, su bazlı boyalar için daha farklı yöntemlere baş vurmamız gerekir.
Benzer kimyasalların birbirleri içerisinde çözünürlüğü ilkesinden yararlanarak bu lekeleri alt edebiliriz. Bu işlemi yaparken halınızı korumak ve yıpratmamak esas konu olmalıdır. Bu lekeler için en etkili yöntem asidik çözeltilerdir. Ancak halı lifleri kolayca zedelenebileceğinden çok güçlü asidik çözeltileri su ile seyrelterek uygulamakta fayda vardır.
Su Bazlı Boya Lekesini Çıkarma
Su bazlı boyalar genellikle akrilik olarak da bilinir. Bir çok alanda kullanılan bu boyaların temizliği yağlı boyalara göre daha kolaydır. Ancak halı gibi derin gözenekli yüzeylerden çıkarılırken dikkatli olunmalıdır. Çünkü yapacağınız yanlış bir uygulama boyanın gözenekler içerisinde derinlere inip hapsolmasına sebep olabilir.
Su bazlı boyalar için uygulayacağınız temizlik çözeltileri genellikle deterjanlı ve sulu yöntemler olmalıdır. Benzer kimyasallar birbirleri içerisinde çözüneceğinden bu lekeleri su ile çıkarmanız daha kolay olacaktır.
Henüz ıslakken lekeye müdahale etme imkanınız varsa çok şanslısınız demektir. Çünkü su bazlı boyaları çıkarmak için herhangi bir kimyasala ihtiyaç duymayacaksınız. Çıkarmak için beyaz bir havluyu sıcak su ile ıslatmanız ve lekeye uygulamanız gerekmektedir. Eğer bu boya kurumuşsa biraz daha uğraşmanız gerekecektir. Öncelikle bir sprey şişesine sıcak su koyun ve kurumuş lekeye uygulayın. Leke yumuşadıktan sonra havlu ile ovarak lekeleri çıkarın. Eğer sprey boya lekeleriyle başınız dertte ise bir miktar tiner işinize yarayacaktır. Bir kaba bir miktar tiner dökün ve temiz bir bez ile halıya uygulayın. Bu işlem yetersiz kaldıysa WD-40 ile çıkarmayı deneyin. Bu yöntem mutlaka işe yarayacaktır. Eğer işe yaramazsa aseton ile de müdahale edebilirsiniz.
Yağlı Boya Lekeleri
Ayakkabı boyası, pastel veya parmak boyalar yağlı boyalardır. Bu lekeleri halınızdan çıkarmak için biraz daha uğraşmanız gerebilir. Ancak endişelenmenize gerek yok bu lekeler için de çözümlerimiz var. Öncelikle temizleme işlemine geçmeden boyanın fazlasını küt bir alet ile yüzeyden ayırın. Bu işinizi kolaylaştıracak ve geriye sadece izlerin kalmasını sağlayacak.
Ayakkabı boyası gibi yağlı boyalar yüzeye çok kolay tutunur. Ayakkabı boyası gibi boyaları halılardan çıkarmak için asidik çözeltilerden yararlanmanız gerekecektir. Bu çözeltilerin yanında bebe yağı veya zeytinyağından da yararlanabilirsiniz.
Boyanın fazlasını halınızdan uzaklaştırdıktan sonra işe temiz bir beyaz bezle halıyı ovmadan silerek başlayın. Ardından beze biraz terebentin dökün ve lekeye uygulayın. Uygulamayı fırça ile de yapabilirsiniz. Lekenin tamamını çıkarmasa da çoğunu çıkaracaktır. Ardından iki fincan soğuk suya bir çorba kaşığı bulaşık deterjanı ekleyin ve yine fırlayarak uygulayın. Ayakkabı boyası gibi lekeler için bu yöntem çok etkilidir. Ayrıca gıda boyalarında da işe yarayacaktır. Ayakkabı boyası ve pastel boyalar için bir diğer yöntem de WD-40`dır. Hafif yağlar içeren bu formül lekeyi alt edecektir. Bir diğer etkili yöntem ise izopropil alkoldür. Ancak bu yöntemlerin de yetersiz kaldığı durumlarda Amonyak ve su çözeltisinden yararlanabilirsiniz.