Halılarda Meydana Gelecek Yanık İzlerinden Kurtulmak İçin Neler Yapılır?

05.11.2023
7.133
Halılarda Meydana Gelecek Yanık İzlerinden Kurtulmak İçin Neler Yapılır?

Halılarda meydana gelen ütü, sigara, tencere ve diğer yanık izlerinden kaynaklı halılarınızı atmaya gerek yoktur. Belli başlı uygulamalar izlerin çıkmasına yardımcı olacaktır.

Halıdaki Yanık Lekesi Nasıl Çıkar?

Halı üzerinde meydana gelen yanık lekelerinin nasıl temizleneceği konusunda detayları bilmek gerekir. Bu detayları bilinmediği sürece halının düzelmesi imkânsız bir hale gelir. Halıdaki ütü yanığı nasıl çıkar;

Gerekli olan malzemeler

  • Makas
  • Zımpara
  • Elle vakum
  • Geniş dişli tarak

Zımpara yardımı ile halıda bulunan ütü izi zımparalanır. Ütü yanığının fazlası bu sayede ortadan kalkar. Zımparadan sonra kalan siyah lekeler elle ya da makas yardımı ile alınır. Halının elyaflarının aynı hizada olması için geniş dişli tarak ile taramanız gerekir. Bu sayede zımparalan bölge diğer elyaflar ile karışır ve görüntü tazelenmiş olur.

Daha geniş ve daha derin ütü yanığı olan halılarda izi geçirmek için;

Gerekli malzemeler

  • Makas
  • Elektrik süpürgesi
  • Zımpara
  • Elle vakum
  • Geniş dişli tarak

Halıda bulunan yanık lekesini çıkarak için öncelikli olarak yanık lekesi, zımparalanmalıdır. Zımparalanma işlemi bittikten sonra mutlaka kalan siyah ve sarı parçalar makas yardımı ile halıdan alınır. Zımpara işlemi yapılan halının sorunlu alanı geniş dişli tarak ile taranır ve elektrik süpürgesinin en yüksek voltajı ile çekilir. Bu sayede halının kesilen ve zımparalanan bölgesi diğer alanlar ile uyum sağlar.

Halıda Bulunan Yanık Lekesi Hidrojen Peroksit İle Çıkarma

Halıdaki yanık lekesi nasıl çıkar, ütü, sigara, çaydanlık ve tencere tarzında yanıkların izlerini çıkarmanın yolları arasında peroksit kullanımı yer alır. Bu kullanım bir mucizedir. Tüm marketlerde, kuaförlerde ve eczanelerde bu ürünü bulmak oldukça kolaydır. Peroksiti yanık lekesinde kullanmak için 1 çay bardağı ürünü kase içine dökmelisiniz ve içine 2 su bardağı çeşme suyu koyulmalıdır. Bu şekilde en iyi şekilde karıştırılması uygun olacaktır. Bir sünger ya da yumuşak temiz bir karışımın içine batırılır. Sünger ya da yumuşak bez ile halı yanığı silinir. Leke tamamen yok oluncaya kadar silinme işlemine devam edilir. Lekenin tamamen yok olmasından sonra boca su ile bu bölge yıkanır ve leke çıkar.

Diğer Uygulamalar 2

Pamuk ve Tuz Kullanımı

Halıda bulunan yanık lekesinden kurtulmanın diğer bir yolu da pamuk ve tuz ikilisinin kullanımıdır. Halı üzerinde meydana gelen hafif düzeydeki yanık lekeleri için pamuğun üstüne bir miktar tuz dökülür. Pamuk ile leke ovularak olduğu bölgeden çıkartılır ve geçer. Bu uygulamada kullanılacak olan tuzun iri taneli olması ve yanık meydana geldiğinde hemen bu işleminde yapılması gerekir. Bu uygulama geniş ve derin olan yanıklarda işe yaramayabilir. Bunun için hafif düzeyde oluşan yanıklar için kullanılır.

Gliserin Kullanımı

  • Gliserin
  • Bulaşık deterjanı
  • Sünger ya da temiz bez

Halılarda meydana gelen yanık lekeleri gliserin kullanımı ile de geçer. Gliserin tüm eczanelerden ve bazı marketlerden satın alabilirsiniz. Yanık meydana gelen bölgelere birkaç damla damlatılacak olan gliserin çözüm sunacaktır. Gliserinin dökülmesinden sonra 15 dakika boyunca müdahale edilmeden beklemek gerekir. Bekleme süresi tamamlandıktan sonra sünger ya da temiz bir bez yardımı ile leke ovulur. Sonrasında bulaşık deterjanı lekeli olan bölgenin üzerine dökülür ve halıda bulunan gliserinin temizlemesi yapılır. Bu işlem sonunda tüm leke geçer.

Diğer Uygulamalar 3

Şiddetli Yanıklar İçin Çözümler

  • Eşleşen halı hurdası (yanık alanı kaplayacak kadar büyük)
  • Makas
  • Maket bıçağı
  • Halı yapıştırıcı veya çift taraflı halı bandı
  • Kâğıt
  • Ağır Kitap
  • Geniş dişli tarak

Halı üzerinde meydana gelen kötü yanıklar için bir nevi tamir işlemi yapılması gerekmektedir. Bu işleme başlamak için mutlaka çalışılacak olan boşaltılması gerekir. Yanlış olan halı bölgesi dikkatli bir şekilde kesilir. Halının kesile işleminde maket bıçağı ya da makas kullanımı yapılır. Yanan ve halıdan kesilen parçayı hurda halı parçasının üzerine koyun. Bu sayede kestiğiniz kadar parça hurda halıdan kesilir. Yani ne kadar keseceğinizi bu sayede belirlemiş olursunuz. Kesim işlemini yaparken desen, çizgi ve boyutlara dikkat etmeniz gerekir. Kesim yapılan halıda lifler ya da farklı parçalar mevcutsa bunlar temizlenmelidir. Hurda halıdan kesilen parça ya da parçalar boşluğa yerleştirilir. Desen ve çizgilerine dikkat ederek yerleştirilmesi çok önemlidir. Yanan halının orijinali değilse bile olabildiğince yakın renkte ve desende bir halıdan parça alınması gerekir. Kesilen parça orijinal boyutunca kesilirse montaj etme konusunda kesinlikle sıkıntı yaşamazsınız. Açık olan alanlara çift taraflı bant ya da halı yapıştırıcısı uygulaması gerekir. Kesilen ve montaj edilecek olan parçayı yapışkan yapılan bölgeye yerleştirin. Özellikle çizgilerin ve desenlerin denk gelip gelmediğine dikkat edin. Parçayı yerine koyduğunuzda sıkıca bastırın. Yapışkan kururken parçayı tutturmak için ağır bir kitabı üzerine koyun. Ağır kitap üzerinde kalacak şekilde birkaç saat boyunca bekleyin. Kuruduğuna emin olmak bu uygulamadaki en önemli detaydır. Kuruduktan sonra kitabı alın ve kesilen halının püsküllerini diğer halı ile harmanlamak adına geniş dişli tarak ile iyice tarayın. Bu sayede eklenen parçanın ek olduğu anlaşılmaz. Tüm işlemler bittikten sonra halının üzerini nemli bezle silinir. Bu sayede diğer halı püskülleri ile daha net şekilde karışır. bu uygulamayı yapmak için acele etmemek gerekir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.