Halıdan Çay Lekesi Nasıl Çıkar?

31.10.2024
6.335
Halıdan Çay Lekesi Nasıl Çıkar?

Halıda bulunan çay lekelerinin çıkarılması için yapılacak olan işlemlerde baskı uygulamasının çok yapılmaması gerekir. Aksi takdirde lekeler dokuların altına kadar işleyecektir.

Halıdan Çay Lekesi Nasıl Çıkar?

Halıya dökülen çay lekesi, hızla halının liflerine işleyip kuruduğunda çıkarılması zor bir leke haline gelebilir. Çayın içerdiği doğal tanenler, özellikle açık renkli halılarda koyu ve inatçı lekeler bırakabilir. Lekenin temizlenmesi için ilk müdahale oldukça önemlidir; yanlış yöntemler kullanıldığında leke halıya daha da derinlemesine işleyebilir ve kalıcı hale gelebilir.

Ayrıca, temizleme işlemi sırasında kullanılan malzemelerin halının dokusuna zarar vermemesi gerekir. Çay lekesini çıkarmada doğal ve etkili yöntemler kullanarak, hem lekeyi gidermek hem de halının rengini korumak mümkün. Yazının devamında, çay lekesini çıkarmak için izleyebileceğiniz adımları ve bu süreçte dikkat etmeniz gereken püf noktalarını bulabilirsiniz.

Ağartıcı Olmayan Deterjan Deneyin

Gerekli Malzemeler

  • Kâğıt havlu
  • Ağartıcı özelliği olmayan deterjan
  • Temiz bez

Halı üzerine dökülen çay lekesi konusunda yapılması gereken ilk adım kâğıt havlu yardımı ile lekenin fazlasının alınmasıdır. Bu sayede dökülen çay lekesi daha derine işlemez. Çay ve şarap lekesi gibi sorunlarda hızlı şekilde hareket etmek en önemli adımdır. Halıdan çay lekesi nasıl çıkar kapsamında ilk etapta önemli olan kuvvetli şekilde müdahale etmemektir. Kuvvet uygulamak halının dokusuna kalıcı düzeyde zararlar verebilir ve renginde değişimlere sebep olabilir.

Ayrıca bazı halılarda lekeler kayboldu gibi gözükse de birkaç gün sonra tekrar meydana çıkabilir. Çayın fazla olan kısmı emildikten sonra ağartıcı özelliği bulunmayan deterjan sayesinde silinmeye başlanır. Bu deterjan ılık su ile karıştırılarak kullanılmalıdır. Ardından temiz ve ılık su ile halıyı durulayın ve kalan nemi kuru ve temiz bir beyaz bezle tamponlanarak alın.

Sirkeli Karışımları Deneyin

Gerekli malzemeler

  • 1/2 çay bardağı beyaz sirke
  • 2 çorba kaşığı tuz

Halıdaki çay lekesi nasıl çıkar kapsamında 1/2 çay bardağı beyaz sirke içinde çözülmüş 2 çorba kaşığı tuz karışımı ile ovun. Ovma işlemleri ilk etapta hafif sonradan bastırılarak uygulanır. Ardından temiz ve ılık su ile durulama yapılır.

Gerekli Malzemeler

  • 1/2 çay kaşığı sirke
  • 1/2 çay kaşığı çamaşır deterjanı
  • 2 fincan su
  • Kâğıt havlu

1/2 çay kaşığı sirke, 1/2 çay kaşığı çamaşır deterjanı ve 2 fincan suyu bir kabın içinde karıştırın. Bu karışımı kullanmadan önce mutlaka dökülen çay lekesi fazlasını kâğıt havlu ile alın. Ayrıca halı üzerindeki kurumuş çay lekeleri de bu karışım ile kolay şekilde çıkar. Çayın şekerli ya da şekersiz olması fark etmeyecektir. Silinme işlemi bittikten sonra sirke karışımı temiz ve ılık su ile silinerek durulanır.

Diğer Leke Çıkarıcı Uygulamalar

Tıraş Kremi

Gerekli Malzemeler

  • Tıraş kremi
  • Sünger

Çay dökülen halı nasıl temizlenir kapsamında tıraş kremi büyük fayda sağlamaktadır. Lekeli bölgeye uygulama yapmak için ıslak sünger ile tıraş kremi sürülür. Tıraş kremi ile dökülen çay en doğru şekilde temizlenir. Sünger yardımı ile çay lekesi halı üzerinden silindikten sonra nemli ve pamuklu bir bez yardımı ile devamı getirilir. Ardından kalan lekeleri ve tıraş kremi kalıntılarını çıkarmak için mutlaka su ile durulama yapılması gerekir. Su ile durulama işlemleri birkaç kez tekrarlanabilir. Çünkü tıraş kremi köpüren bir yapıya sahiptir.

Mısır Nişastası

Gerekli Malzemeler

  • Mısır nişastası
  • Süt
  • Temiz bez
  • Su

Mısır nişastası halı üzerinde bulunan lekelerin emilmesinde sık şekilde kullanılır. Aynı oranda süt ve mısır nişastası karıştırılır. Bu karıştırma sonrasında bir macun elde edilir ve lekeli olan bölgenin üzerine uygulanır. Uygulama sonrasında bu şekilde birkaç saat boyunca bekletilir ve kurumasına izin verilir. Ardından kuruyan karışımın fazlası alınır ve su ile detaylı bir şekilde silinir. Mısır nişastası sadece çay lekesi için değil yağ lekeleri için de kullanılır. Durulanma işlemleri sonrasında halı doğal yollar ile kurutulur.

Tuz

Çay ya da kahve dökülen halı üzerinden leke çıkartmak için tuz kullanımı yapın. Tuz lekenin renginin seyrelmesine olanak sağlar ve dokuma konusunda faydalıdır. Hatta var olan lekenin üzerine rengi seyreltmek için çay dökülür. Ardından bir sünger ve soğuk su yardımı ile temizleme yapılır. Sonra yine tuz ile serpin ve yaklaşık 10 dakika bekletin. Soğuk su ile silin. En son durulama yapmak için temiz bir bez ile silme işlemlerine devam edin.

Karbonat

Halı üzerinden lekelerin temizlenmesi kapsamında seçilecek olan ürünler içinde karbonat yer alır. Çay lekesi olan bölgeyi tamamen kapatacak şekilde karbonat dökün. Karbonat çay lekesini olabildiğinde içine çeker. Bu sayede lekeden kurtulmakta kolay bir hale gelir. Karbonat tuz ile karıştırılarak halının üzerine serpildiğince daha etkili hale gelir. Halı üzerine dökülen karışım bir fırça yardımı ile fırçalanır. Fırçalama ilk etapta sert darbeler ile yapılmaz. İlk etapta sert şekilde fırçalamak lekenin derinlere inmesini sağlar. Bundan dolayı üst bölgedeki lekeleri çıkartmak için mutlaka hafif hafif fırçalama yapılması gerekir. Yapılan fırçalamanın ardından lekeler çıktığında duru su ile alan tamamen durulanmalıdır. Durulanma işlemleri birkaç kez yapılır. Sonrasında halı doğal yollar ile kurutulur. Bu sayede lekelerin tamamından kurtulmak mümkün hale gelir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.