Halıdan Salça Lekesini Çıkarma Yöntemleri ve Kullanılacak Malzemeler

Salça her yemeği süsleyen çok önemli bir gıdadır. Ancak bazen istenmeyen kazalar sonucu halılarımızı kirletebilir. Bu durumda ne yapmanız gerektiğini bilmiyor musunuz? İşte basit yöntemleri…
Halıdaki Salça Lekesi
Salçayı birçok yemekte kullanırız ve çok hoş bir renk ve koku katar. Ancak istenmeyen kazalar sonucu üstümüz, etrafımız veya halımız kirlenebilir. Bu durumda hemen müdahale etsek de salça içerisindeki yoğun pigmentler nedeniyle lekeyi bir türlü çıkaramayız. O zaman burada anlatacağımız yöntemlerden birini denemenizde fayda vardır. Peki salça lekesi halıdan nasıl çıkar? İşte pratik yöntemleri ve kullanacağınız malzemeler…
Halıdaki salça lekesi için sıradan deterjanlar işe yaramayabilir. Bu durumda alkollü veya asidik çözeltiler size yardımcı olacaktır. Lekeye hızlı müdahale etmeniz burada en önemli faktördür. Kurumuş olan lekeleri çıkarmak çok daha zor olacaktır.
Salçayı kavururken halınıza sıçrama ihtimali çok yüksektir. Bir de yağ ile birleşince bu lekeler çok daha zorlu bir hal alır. Yağ moleküllerini çıkarmak için sabun en etkili yöntem olacaktır. Ancak salça lekesi yağ lekesi kadar kolay çıkmayabilir. Domates içindeki yoğun pigmentler halınızı ele geçirmeden önce hızlı müdahale etmeniz burada hayat kurtarıcı olacaktır. Peki bu lekeler nasıl çıkar? Halıya dökülen bu maddeyi temizlemek için birkaç pratik yolu sizinle paylaşacağız.
Hidrojen Peroksit ile Çıkarma
Mutfağımızda en çok kullandığınız soslardan biri olan domates sosunu halılarınızda görmeyi elbette istemezsiniz. Ancak bazen istemeyen kazalar olabilir ve bu soslar halılarınızı mahvedebilir. Ancak endişelenmenize hiç gerek yok. Bu lekeleri çıkarmak için en etkili yöntemlerden biriyle devam edeceğiz. Bu yöntem ile istenmeyen domates salçası lekelerine kolayca veda edebilirsiniz.
Muhtemelen sıradan halı temizleyicilerle müdahale ettiniz ve bir sonuç alamadınız. Ancak hidrojen peroksit ile müdahale ettiğinizde kurumuş olan lekeleri bile kolayca halınızdan söküp atabilirsiniz.
Bu yöntemi uygulamadan önce halınız üzerindeki salçanın fazlasını eğer leke henüz tazeyse bir bıçak veya metal kaşık yardımıyla uzaklaştırın. Ardından kalan izler için duru suyla bir kat silin. Lekenin fazlasını aldıktan sonra geriye sadece izlerin kaldığını göreceksiniz. Bu durumda hidrojen peroksiti uygulamaya hazırsınız demektir. Bir çorba kaşığı hidrojen peroksit ile üç çorba kaşığı soğuk suyu bir çözelti haline getirin. Hazırladığınız çözeltiyi doğrudan lekenin üzerine dökün ve halının emmesini bekleyin. Ancak bu formül çok etkili bir formüldür ve halınızda renk değişimine sebep olma ihtimali vardır. Bu sebeple uygulamaya geçmeden önce halınızın daha az görünen bir yerinde test etmeyi unutmayın. Işığı engellemek için üzerine bir havlu koyun ve dakika bekletin. Ardından duru su ile durulayın. Durulama suyuna bir miktar beyaz sirke de ekleyebilirsiniz.
Amonyak ile Çıkarma
Amonyak güçlü kimyasal yapısıyla halınızdaki bu lekelerin en büyük düşmanıdır. Öncelikle lekenin fazlasını temizlemek için Bir bardak su içerisine bir çorba kaşığı konsantre sıvı bulaşık deterjanı ekleyin ve bir çözelti elde edin. Bu çözeltiyi sünger yardımıyla halınıza uygulayın ve lekelerin büyük kısmından kurtulun. Kalan izler için ise Bir bardak suya bir çorba kaşığı amonyak ekleyin. Hazırladığınız karışımı uygulayın ve durulayın. Lekelerin kaybolduğunu göreceksiniz. Renk değişimi riskine karşı uygulama yapmadan önce küçük bir alanda test etmeyi unutmayın.