İdrar Yolu Enfeksiyonu Neden Olur? Nasıl Geçer?

İçindekiler
İdrar Yolu Enfeksiyonu Nedenleri?
İdrar yolu enfeksiyonları genellikle bakterilerin neden olduğu enfeksiyonlardan dolayı oluşur. İdrar yolu enfeksiyonuna neden olan bakteriler genellikle kişinin dışkısında bulunan Esccherichia türü bakterilerdir. Escherichia coli bakterileri üretredan yukarı doğru tırmanır ve idrar yolu enfeksiyonun oluşmasına neden olur. Ancak idrar yolu enfeksiyonları yalnızca escherichia coli bakterilerinden dolayı oluşmazlar. İdrar yolu enfeksiyonlarına neden olan diğer durumlar şu şekildedir;
- İdrar yolu tıkanıkları
- Genital akıntı
- Menopoz
- Vücut direncinin düşmesi
- Yetersiz sıvı tüketimi
- Genital hijyene dikkat edilmeme durumu
- Havuz, deniz gibi ıslak ortamlara maruz kalmak gibi durumlarda idrar yolu enfeksiyonun oluşmasına neden olabilir.
İdrar Yolu Enfeksiyonu Tedavisi Nasıl Olur?
İdrar yolu enfeksiyonlarının yaklaşık olarak %30 ile %50 arasında kendi kendine geçebilmektedir. Aynı zamanda idrar yolu enfeksiyonu yalnızca alt idrar yolu bölgesinde kolaylıkla tedavi edilebiliyor. Ancak kimi zaman idrar yolu enfeksiyonları bazı ciddi durumlardan dolayı da ortaya çıkabilir. Bu nedenle idrar yolu enfeksiyonu belirtilerini yaşamanız durumunda mutlaka uzman bir doktora başvuru yapmanız gerekir.
Ciddi durumlardan dolayı ortaya çıkan enfeksiyonlar erken tedavi edilmezse kalıcı hasarlara neden olabilir.
Uzman doktor tarafından hastaya verilen antibiyotiklerin doktor önerisine göre düzenli olarak kullanılması durumunda idrar yolu enfeksiyonları kısa sürede geçebiliyor. Ancak bu tedavi için doktor tarafından verilen doza ve kullanım süresine kesinlikle uyulması gerekir.
İdrar Yolu Enfeksiyonuna Ne İyi Gelir?
Enfeksiyon süreci boyunca çeşitli yöntemler ile ağrıları hafifletebilir ve tedavi sürecini hızlandırabilirsiniz. Genellikle idrar yolu enfeksiyonuna çok az sıvı tüketmek neden oluyor. Bu nedenle bol su tüketme ve mesaneyi düzenli olarak yıkamak idrar yolu enfeksiyona çok iyi gelecektir. Gün içerisinde en az 2 litre sıvı tüketmek yararları bakterilerin çoğalmasını sağlar ve enfeksiyonun ilerlemesini önler.
Ayrıca bitkisel çayları tüketmek de idrar yolu enfeksiyonuna iyi gelir. Kahve, limon suyu ve alkol gibi zararlı maddeler idrar yolu enfeksiyonuna neden olabileceği gibi iyileşme sürecini de uzatır.
İdrar Yolu Enfeksiyonu Belirtileri
İdrar yolu enfeksiyonu belirtilerini yaşayan kişilerin mutlaka uzman doktora başvurmaları gerekir. İdrar yolu enfeksiyonu belirtileri genellikle idrar yaparken yanma hissinin olması ve sık sık idrar çıkma isteğinin artması durumlarıdır. Ayrıca birçok farklı belirtilerde idrar yolu enfeksiyonunu işaret ediyor olabilir. En sık görülen idrar yolu enfeksiyonları şunlardır;
- İdrarı tutmakta zorluk çekmek
- İdrar debisinde azalma olması
- Kanlı idrar veya kahverengiye yakın koyu renk idrar olması
- İdrardan keskin ve kötü koku gelmesi
- Alt karın bölgesinde sürekli şişlik ve aralıklı ağrı idrar yolu enfeksiyonlarına neden olabilir. Ayrıca mide bulantısı, ateş, halsizlik ve kusma gibi reaksiyonlara görülebilir.
İdrar Yolu Enfeksiyonu Adeti Geciktirir Mi?
İdrar yolu enfeksiyonun regl kanamasını arttırdığına dair herhangi bir kanıt yoktur. Ancak regl sürecinin daha ağrılı bir şekilde geçmesine neden olabilir ve idrar yolu enfeksiyonu nedeni ile kullanılan antibiyotikler ise adet sürecinin gecikmesine ve kesilme yaşamasına neden olabilir.
Saç Beyazlaması Neden Olur? Saç Beyazlamasına Çözümler
Sivilceye Ne İyi Gelir?Sivilce İzleri Nasıl Geçer
Karbonatın Cilde Faydaları Nelerdir?
Haşlanmış Yumurta Diyeti Nedir? Nasıl Yapılır?