İnşaat Sonrası Fayans Temizliği Nasıl Yapılır Ve Nelere Dikkat Edilir?

İçindekiler
İnşaat sonrasında fayansların temizliği için öncelikli olarak kaba temizlik yapılır. Ardından ince temizlik yapılmalıdır. Sonrasında lekeler konusunda uygulamalar yapılması gerekir.
Tüm Sorunları Ortadan Kaldırma
Hazırlık Temizliği
Gerekli Malzemeler
- Bir yüz maskesi
- Vakum cihazı
- Toz havlusu
- Süpürge
- Yumuşak havlu
- Bant
- Paspas
- Belirtilen zemin türü için temizleyici
- Bol sabır
İnşaat sonrasında fayansların yapılması ile meydana gelen toz olduğu gibi tamamen fayans üzerine ve yere iner. İnşaat sonrasında meydana gelen tozların temizlemek için birkaç temizlik gerekir. Tozun ev içinde temizliği konusunda öncelikli olarak camların açılması ve başka havalandırma kanallarının açılması gerekir. Fayans üzerinde bulunan tozların ve bunları meydana getirdiği lekeleri temizlemek için maske kullanımı yapılmalıdır. Bu sağlık açısından gereklidir. Fayans arasındaki ve üzerindeki kirlerin temizliği için harç tozlarının tamamının vakumlanması ya da elektrik süpürgesi ile süpürülmesi gerekir. Süpürme işlemi bittikten sonra fayans üzerindeki kirli bölgelerin daha sonra çıkarılması için harç kalıntılarının ve fayans aralarındaki diğer kalıntıların nemli bir bezle alınması gerekir. Fayans üzerindeki kirli harç kalıntıları temiz ve yumuşak bir havlu yardımı ile alınır. Fayansların temizlenmesinden sonra zemin temizliği yapılmalıdır. Zemin fayanssa temizliği paspas yardımı ile yapılır. Temizlik yapılacak olan zemin halıfleks kaplamaysa süpürge ile süpürülerek temizliği yapılır.
Temizlik Yapılması
İnşaat sonrası fayans temizliği nasıl yapılır kapsamında banyo ve yıkanma özelliğine sahip alanların kaba temizliği bittikten sonra su ile tüm duvarlar ve zemin yıkanır. Fayans üzerindeki kirli bölgeler için ve yine fayanstaki yapışkan lekeleri için leke çıkarıcı uygulaması yapılır. Leke çıkarıcı fayanstan yapışkan ve diğer kirleri bekleme süresi dâhilinde çıkarıp atar. Yeni yapılan fayans nasıl temizlenir bekleme süresi bittikten sonra mutlaka kullanım talimatlarına uygun şekilde durulanmalıdır. Durulama sonrasında kurulama yumuşak havlu ile yapılmalıdır.
Fayans Derz Temizliği
Çamaşır Suyu
Fayans aralarındaki lekeler nasıl çıkar, yeni yapılan inşaattan sonra genelde derz aralarında az leke meydana gelir. Bu lekeler iş bittikten sonra çamaşır suyu yardımı ile kolayca çıkar. Derz arası yapışkan lekesi ve kirleri çıkarıcı solüsyonlarda kullanılabilir. Hangisini tercih edersiniz edin fırça ile tüm bölgeler ovulmalıdır. Ovma ardından mutlaka en uygun şekilde su ile durulanması gerekir. Fayans temizliğinde çamaşır suyu ya da kirleri çıkarıcı solüsyon kullanıldığında mutlaka maske takılmalıdır. Yapılan uygulama kimyasal bir işlem olduğu için sağlık açısından zarar oluşturmayacak şekilde camlar açılarak banyo ya da diğer alanlar havalandırılmalıdır. Leke çıkarıcı solüsyon ve çamaşır suyu inşaat sonrasında fayanstaki lekeler konusunda kolay bir temizlik yapmaya olanak sağlar. Ayrıca bu işlem işe fayans yapıştırıcısı lekeleri de olduğu yerden çıkar.
Su Lekeleri Temizliği
Fayanstaki su lekesi nasıl çıkar, inşaat sonrası tüm lekeler çıkarıldıktan sonra se lekeleri de meydana gelebilmektedir. Fayans üzerindeki su lekeleri temizliği için sirke kullanımı tercih edilmelidir. Sirke banyo, mutfak ve diğer alanlara yapılan fayansların hepsinde kolayca kullanılabilir. Su lekelerinden fayans nasıl temizlenir kapsamında bir kabın içinde ılık su ile sirke eşit miktarda karıştırılır. Hazırlanan bu karışımın fayans yapıştırıcı ve diğer lekelerin üzerine bez yardımı ile sürülür ve yarım saat boyunca bekletilir. Ardından bulaşık süngeri ya da banyo fırçası ile ovulur. Ovulma işlemleri tamamen bittikten sonra su ile iyice durulanır ve kurulanır. Su lekelerinin kalmaması için işlem yapılan alanda kurulama yapılması gerekir.
Karbonat
Karbonat ile su karışımından hazırlanmış olan karışım banyo içinde bulunan su lekelerinin üzerine bez ile sürülür ve 10 dakika boyunca bekletilir. Ardından fırçalanır ve durulama yapılır. Durulma sonrası mutlaka kurulanmalıdır.
Kirleri Temizleme
Fayans kirleri nasıl temizlenir kapsamında çamaşır suyu ve karbonat kullanımı yapılmalıdır. Banyo ve diğer alanlardaki ihtiyaca göre karışım hazırlanmalıdır. Yapılacak olan karışım macun kıvamına gelinceye kadar karıştırılır. Derz aralarına ve kir olan tüm yüzeylere bez yardımı ile sürülmelidir. Yarım saat kadar herhangi bir işlem yapılmadan bekletilir. Ardından bulaşık süngeri yardımı ile tek taraflı ovalama işlemi yapılmalıdır. Tüm kirler olduğu alanlardan çıktıktan sonra mutlaka su ile durulama işlemi yapılır. Çamaşır suyu kullanıldığı için durulama birkaç kez tekrarlanır. Durulama sonrası banyo kurulanır. Kurulama işlemlerinin mutlaka leke bırakmayan temiz bir havlu ile yapılması doğru sonucu verecektir.